USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Депутати хочуть віддати лучанам прибудинкові території

22 Квітня 2016 19:30
Чергові зміни в законодавстві надають можливість мешканцям багатоквартирних будинків отримати у власність або постійне користування прибудинкову територію без необхідності створення ОСББ. Однак, через гальмування процесу Кабміном, ця норма працює лише де-юре, адже немає механізму її реалізації.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії міської ради з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю, депутатської діяльності, етики та регламенту.

Як зазначив депутат Ігор Поліщук, проект рішення створений фракцією «УКРОП» і стосується звернення до Кабміну щодо окремих питань безоплатної передачі земельних ділянок співвласникам багатоквартирних будинків.

Зі слів депутата, минулоріч прийняли закон Про особливості здійснення прав власності багатоквартирних будинків. Ним внесли зміни в частину 2 статті 42 Земельного кодексу України, в якому йдеться про те, що земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкова територія, що перебувають у спільній сумісній власності власників квартир та нежитлових приміщень у будинку, передаються безоплатно у власність або в постійне користування співвласникам багатоквартирного будинку в порядку, встановленому Кабміном.

Пунктом 6 цього закону зобов’язали Кабмін протягом 6 місяців привести у відповідність нормативно-правові акти, що стосуються даного закону. Ще 23 грудня 2015 року на офіційному сайті Кабміну опублікували інформацію про те, що Держгеокадастр розробив проект постанови, яка регламентує реалізацією громадянами цього права. Але, зі слів Поліщука, з невідомих причин постанову досі не прийняли, тому зміни залишаються лише декларативними, адже немає механізму її реалізації.

«Ця стаття є доволі революційною, оскільки дозволяє мешканцям квартир отримувати у власність або постійне користування прибудинкову територію навіть без необхідності створення ОСББ», - зазначив Поліщук та додав, що ця норма допоможе самоорганізації місцевих мешканців.

Відтак, це дозволить уникнути чимало проблем з незаконними забудовами на прибудинкових територіях. Адже коли мешканці отримають у власність або постійне користування цю територію, то самі ж нею і будуть розпоряджатись.

Члени профільної комісії проголосували за те, аби рекомендувати сесії міськради звернутись до Кабміну з цього приводу з проханням якнайшвидше прийняти дану постанову.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
А насправді так Показати IP 22 Квітня 2016 20:25
Розробить і затвердить Кабмін відповідний Порядок - тоді і будете говорити про революційність тої статті . А взагалі то, якщо людям і погоджуватись на власність чи постійне користування якоїсь, так званої прибудинкової території, то хіба тільки безпосередньо під плямою забудови. А то, що влада буде старатися втюхати чим більшу площу, щоби потім обложити податком, то про це не важко здогадатися. А якщо хтось тішить себе думкою, що чим більше він візьме собі землі, тим більше збудує на ній чогось і більше буде мати з того зиску - то він глибоко помиляється. Бо будувати можна лиш те, що передбачено в детальному плані території, а не те, що заманеться жителям. Мета - обложити жильців додатковим оброком .
! Показати IP 22 Квітня 2016 21:21
ООооо! Бедлам буде!
Лучани Показати IP 22 Квітня 2016 23:25
І нащо вони нам ті прибудинкові території?
0000 Показати IP 23 Квітня 2016 00:07
А це для того, щоб місто не тратило бюджетні кошти на прибирання території. Ваше- от і асфальтуйте самі, сніг відчищайте самі, підмітайте самі і з сусідами та їхніми дітьми сваріться теж самі.
мудрєйшеє рішеніє! Показати IP 23 Квітня 2016 15:58
Ура!! кожний мешканець зможе встановити будку хоч для собаки чи там самогоном приторговувати!
нострадамус Показати IP 24 Квітня 2016 14:24
не зрозумілий механізм... і по скільки сантиметрів припаде на квартиру чи то буде спільне користування?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus