USD 39.50 40.00
  • USD 39.50 40.00
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Депутати міськради просять Кабмін забезпечити реалізацію права лучан на землю

27 Квітня 2016 11:35
Депутати звернуться до Кабінету міністрів, аби Уряд прийняв Постанову, яка б передбачила механізм передачі у власність або користування земельної ділянки для обслуговування багатоквартирного будинку співвласникам.

Відповідне рішення депутати Луцької міської ради прийняли під час засідання 7 сесії сьогодні, 27 квітня.

Так, голова фракції УКРОП у міській раді Ігор Поліщук нагадав, що 14 травня 2015 року Верховною Радою України був прийнятий Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». Цим Законом були внесені зміни, зокрема, до Земельного кодексу України, а саме, до частини 2 статті 42, та викладено її у наступній редакції: «Земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкова територія, що перебувають у спільній сумісній власності власників квартир та нежитлових приміщень у будинку, можуть передаватися безоплатно у власність або надаватися у постійне користування співвласникам багатоквартирного будинку, в порядку встановленому Кабінетом Міністрів України».

Пунктом 6 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» Кабінет Міністрів України зобов’язано протягом шести місяців з дня набрання чинності цим Законом привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом.

Ще 23 грудня 2015 року на офіційному сайті Кабінету Міністрів України (kmu.gov.ua) опубліковано інформацію про те, що Держгеокадастром розроблено проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження порядку безоплатної передачі земельних ділянок, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкова територія, що перебувають у спільній сумісній власності власників квартир та нежитлових приміщень у будинку, у власність або постійне користування співвласникам багатоквартирного будинку».

Однак на даний момент вищевказана постанова все ще не прийнята.

«Прийняття вищевказаної постанови має велике значення, адже без її прийняття співвласникам багатоквартирних будинків неможливо реалізувати право, визначене в частині 2 статті 42 Земельного кодексу України», - пояснив депутат.

Тому задля сприяння реалізації співвласниками багатоквартирних будинків своїх прав луцькі депутати звернулися з проханням до Уряду якомога швидше розглянути та прийняти постанову Кабінету Міністрів України «Про затвердження порядку безоплатної передачі земельних ділянок, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкова територія, що перебувають у спільній сумісній власності власників квартир та нежитлових приміщень у будинку, у власність або постійне користування співвласниками багатоквартирного будинку».

Власне, на думку Ігоря Поліщука, це не просто дасть змогу лучанам реалізувати свої права, а й вирішить питання конфліктів щодо незаконних побудов, чи добудов на цих земельних ділянках.

Відтак, депутати міської ради прийняли звернення до Кабінету Міністрів України щодо прийняття постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження порядку безоплатної передачі земельних ділянок, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкова територія, що перебувають у спільній сумісній власності власників квартир та нежитлових приміщень у будинку, у власність або постійне користування співвласникам багатоквартирного будинку».

До слова, згадані законодавчі норми передбачають, що право на цю ділянку мають не лише ОСББ, а й інші форми самоорганізації мешканців багатоквартирних будинків.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus