USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Депутати не проголосували за закриття підприємств-винуватців смороду у Луцьку

10 Жовтня 2019 12:49
У Луцьку – знову екологічне лихо. Так, після жовтневих замірів на полях фільтрації підприємства «Біо-Пек» – у рази підвищені показники норми викидів сірководню та аміаку. Депутати запропонували проголосували проект рішення про закриття підприємств, які є винуватцями виникнення смороду, проте опозиційні депутати це рішення не пдітримали, відтак, його не прийняли через брак голосів.

Про це йшлося під час засідання позачергової сесії Луцької міської ради сьогодні, 10 жовтня.

Як зауважив заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів Луцької міської ради Костянтин Петрочук, єдиним на сьогодні моментом, який може запобігти екологічному лиху у Луцьку, є заборона виготовлення тієї речовини, яка створює неприємний запах у місті.

«У червні 2019-го року ми зверталися і до Міністерства екології, Міністерства аграрної політики і СБУ. Нам відповіли, що, мовляв, вжиті заходи позапланові перевірки, а підприємцям видані приписи із вимогою привести у норму викиди шкідливих речовин. Строк дії приписів – середина вересня. Сьогодні – жовтень. І знову на полях фільтрації Гнідавського цукрового заводу ми фіксуємо перевищені норми викидів сірководню та аміаку. Тому єдиний вихід – закривати ці заводи і унеможливити викиди шкідливих речовини», – наголосив депутат.

Натомість, виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт наголосив, що, за станом на сьогодні, основне джерело смороду – завод «Біо-Пек».

«Інші джерела є, але вони носять локальний характер, що може накрити два-три будинки», – додав посадовець.

На це Костянтин Петрочук відповів, що, робоча група, у складі якої і депутати, і екологи, і представники контролюючих органів, виїжджала на поля фільтрації, а також на місця, де особливо поширюється сморід:

«Враховуючи понаднормові показники, вважаємо, що джерелом смороду є два підприємства – «Біо-Пек» та Гнідавський цукровий завод. І якщо цукровий завод не може вжити заходів щодо своїх відходів, значить його потрібно закривати», – сказав посадовець.

Разом із тим, депутат Ігор Поліщук зазначив, що проблема смороду у місті актуальна ще з 2016-го року.

«Обговорювали цю проблему дуже багато і пошук веде до основного джерела – заводу із виробництва біоетанолу «Біо-Пек». Він реально почав свою діяльність в 2016 році, саме тоді й поширився сморід. Причина у тому, що сепаратори і локатори, які досі не встановлені, коштують гроші, а власники заводів економлять на обладнанні. Їм байдуже на життя і долю лучан. Тож, єдиним джерелом смороду є завод «Біо-Пек». Хто їздить часто до Львова, той знає, як там «не смердить». Доводиться у автомобілі вимикати кондиціонер та перекривати доступ повітря. Для чого щось вигадувати і вибілювати «Біо-Пек», – наголосив обранець грормади.

Також він додав, що у Луцьку на кожній КНС встановлене обладнання, що не дозволяє поширювати сморід та шкідливі речовини повітрям. І це працює.

Натомість, депутат Микола Собуцький зауважив, що «Біо-Пек» виготовляє технічний спирт, який у подальшому застосовують для виготовлення біопалива.

«Але у нас є, до прикладу, спиртогорілчаний комбінат, куди вони зливають барду?» – запитав депутат у колег.

Утім, Костянтин Петрочук відповів, що робоча група, що займається проблемою смороду, перевірили «м’ясні» підприємств, і спиртзавод.

«Ми перевірили обидва підприємства. Спиртовий завод не має у результаті виробництва відходів у вигляді мелясної барди.

Бо сепаратори відділяють мокру фракцію від сухої і оцю суху вивозять в Хмельницьку область. А технічну воду зливають у нашу каналізацію. Екологи сказали, що це підприємство на контролі найбільше, і жодного разу у них не зафіксовано порушень», – зазначив посадовець.

Утім, не всі луцькі обранці громади проголосували за закриття проблемних підприємств.

Натомість, виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт зазначив, що пізніше на сайті міської ради опублікують прізвища усіх, хто не підтримав проєкт рішення про закриття проблемних підприємств.

Зокрема, як стало відомо, проєкт рішення не підтримали фракції «Самопоміч» «Народний та контроль».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Дожились Показати IP 10 Жовтня 2019 13:16
Усіх депутатів, які проголосували проти або не голосували, переселити на постійне проживання в місця локалізації смороду. І на наступній сесії рішення буде прийнято одноголосно.
12345 Показати IP 10 Жовтня 2019 13:53
радує те, що знайшли нарешті джерело смороду, а то обливали брудом усіх.....а найбліьше дивує те, що "громадський активіст-еколог " Данильчук утримався???? мда...висновок напрошується сам....цікаво, хто за нього ще проголосує і що він для цього робитиме?
Рагуль Показати IP 10 Жовтня 2019 14:28
А нашо там підприємства? На роботу можна на поляків поїхати. А тойво тут смердить мішає жити. Прєдлагаю все позакривати.
так таки так до Рагуль Показати IP 10 Жовтня 2019 14:44
і повідкривати базари і генделики!!!
Микола Показати IP 10 Жовтня 2019 14:40
Де останні зрадники депутати? Скільки їх мало бути, а скільки було на засіданні? Гнати в шию

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus