USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Депутати Волиньради звернуться до влади щодо розмитнення «євроблях»

21 Лютого 2019 21:28
Депутати вважають, що витрати на усі митні платежі не повинні перевищувати 40% вартості ввезеного легкового автомобіля.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії облради з питань міжнародного співробітництва, зовнішньоекономічних зв’язків та інвестицій 21 лютого.

Члени комісії розглянули проект звернення депутатів облради до Президента України, Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України щодо необхідності внесення змін до законодавчих актів України, які регулюють оподаткування транспортних засобів, ввезених на митну територію України.

Голова комісії Валерій Курстак зазначив, що звернутися до Кабміну щодо продовження терміну пільгового розмитнення автомобілів на іноземній реєстрації.

Так, 25 листопада минулого року набули чинності Закони України № 2611-VIII і № 2612-VIII, які передбачають зниження ставок акцизного збору і змінюють правила розмитнення автомобілів. Відповідно до цих законодавчих актів акциз розраховується за новою формулою: базова ставка множиться на обсяг двигуна та на коефіцієнт віку авто, максимальне значення якого становить 15. Така формула розрахунку дала змогу істотно знизити розмір акцизу для відносно нових автомобілів, для прикладу 5-8 річного віку. Водночас, ставка акцизного податку для автомобілів, яким виповнилося 10 і більше років, залишається надто високою.

При цьому, як зазначають автори звернення, необхідно врахувати те, що акциз є лише частиною митних платежів. Крім нього власник автомобіля при в'їзді на територію України сплачує ввізне мито (до 10%), податок до пенсійного фонду (3-5%) та податок на додану вартість (20% від суми вартості авто, акцизу та ввізного мита).

У підсумку, витрати на розмитнення автомобіля віком 3-5 років становлять приблизно 30-40% його ввізної ціни, а десятирічного авто - 60-70%. Узаконення автомобіля віком понад 15 років потребує сплати податків і зборів у розмірах, які значно, інколи у декілька разів, перевищують його закупівельну вартість.

У зверненні зазначають, що акцизні ставки, вказані в Законі України від 8 листопада 2018 року № 2611-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів», не влаштовують переважну частину населення.

«З жалем вимушені констатувати, що більшість співвітчизників не можуть за рівнем статків дозволити собі купувати вживані авто, яким лише один-два роки і які коштують 15-20 тисяч євро, натомість можуть дозволити собі лише транспортні засоби, які вироблені та експлуатуються понад 10 років. Проте їх розмитнення сягає кількох тисяч євро, а такі суми наразі є недоступними для пересічних громадян. За таких обставин ми з повним правом стверджуємо, що нові ставки акцизного податку є несправедливими та невиправдано високими, оскільки не враховують інтересів усіх, передусім не самих заможних, верств населення.

Розуміємо, що виходом з цієї ситуації може бути внесення змін до законодавчих актів України, які регулюють оподаткування транспортних засобів, ввезених на митну територію України з-за кордону. Необхідно прийняти такі норми, які були б прийнятними як для власників автомобілів, так і були б ефективними для наповнення бюджету.

Відповідно до статті 93 Конституції України право законодавчої ініціативи у Верховній Раді України належить Президентові України, народним депутатам України та Кабінету Міністрів України.

Відтак, ми, депутати Волинської обласної ради, звертаємося до Президента України, Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України з проханням внести зміни до підпункту 4 пункту І Закону України від 08.11.2018

№ 2611-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів», повністю виключивши з формули розрахунку ставки акцизного податку для транспортного засобу коефіцієнт віку, або принаймні передбачити його мінімальне значення. При цьому ми виходимо з переконання, що витрати на усі митні платежі не повинні перевищувати 40 відсотків вартості ввезеного легкового автомобіля.

Це дасть змогу здешевити вартість транспортних засобів та зробити їх доступними для більшості українців, які за таких умов не будуть шукати шляхів обходу закону та ввозити транспортні засоби за незаконними схемами. Крім цього, прийняття таких змін нарешті дозволить зняти соціальну напругу з питання, яке хвилює та зачіпає інтереси значної кількості громадян України»,- йдеться у зверненні.

Члени комісії рекомендували підтримати звернення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 21 Лютого 2019 21:58
Подивітся по дворах;всі двори забиті металобрухтом з Европи,всі праві сторони вулиці ,також,забиті машинами,Скоро ком транспорту ніде буде їздити...а він ще хоче більше нагнати металобрухту.Мабудь ,зитск з того має?
УКРАїНЕЦЬ Показати IP 22 Лютого 2019 07:44
Ну от до чого тут президент?Кого ми обираємо в ту облраду.Є Закон,він діє.Все.Вносити зміни може тільки ВР.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus