USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Депутати з Волині клопотатимуться про відновлення виплат чорнобильцям

10 Червня 2020 17:16
Депутати Волинської обласної ради звернуться до центральної влади щодо виплат громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Про це йшлося 10 червня під час засідання постійної комісії облради з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства.

На розгляд комісії винесли проєкт рішення Про звернення депутатів Волинської обласної ради до Кабінету Міністрів України, Міністерства фінансів України та народних депутатів України від Волинської області щодо законодавчого врегулювання порядку нарахування і виплати щомісячної грошової допомоги відповідно до ст. 37 ЗУ «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Як розповіла керівниця відділу з питань гуманітарної та соціально-культурної сфери виконавчого апарату обласної ради Галина Карнаухова, цей проєкт внесла на розгляд депутатів голова Волинської облради Ірина Вахович, чому передувало звернення до своїх колег із облради депутатів Маневицької районної ради.

Мова йде про порушення прав на соціальний захист громадян, які постраждали від аварії на ЧАЕС, зокрема про законодавче врегулювання порядку нарахування та виплати щомісячної грошової допомоги відповідно до закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Так, Волинь є одним із регіонів, що постраждав від аварії на ЧАЕС. В області проживають майже 130 тисяч осіб зазначеної категорії.

За згаданим законом (у редакції від 9 липня 2007 року) особам, які проживають на території радіоактивного забруднення, передбачалася виплата щомісячної грошової допомоги у зв’язку з обмеженням споживання продуктів харчування місцевого виробника та особистого підсобного господарства. Її розмір встановлювався залежно від розміру мінімальної заробітної плати.

Але згодом це положення було вилучено з закону, що Конституційний суд у 2018 році визнав незаконним.

Крім того, постановою Великої палати Верховного суду у 2019 році визнано право громадян на отримання щомісячної грошової допомоги та визначено її розмір (40 % від прожиткового мінімуму для працездатних осіб).

Із набранням чинності зазначеної постанови Волинським окружним адміністративним судом відновилися провадження у справах, які визнані типовими, та провадження у справах, які були попередньо зупинені. Як правило, судом приймаються рішення на користь позивачів.

Отож, для забезпечення соціальними гарантіями населення, вирішення напруженої ситуації, яка порушує конституційне право на соціальний захист 76 тисяч волинян, постраждалих від аварії на ЧАЕС, недопущення блокування роботи органів соціального захисту населення, на які покладено виконання функцій держави, депутати облради вимагатимуть у центральної влади в Києві вжити невідкладних заходів для врегулювання на законодавчому рівні питання щодо виплати грошової допомоги громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та передбачити відповідне фінансування у державному бюджеті.

Члени комісії підтримали проєкт рішення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Володимир Іванович Показати IP 13 Червня 2020 18:22
Доброго дня!!! А поясніть будь ласка, чому гарантоване законодавством право, потерпілого внаслідок аварії на чорнобильській АЕС, на отримання компенсації за шкоду заподіяну його здоров'ю, неможливо отримати не інакше як за рішенням суду???????! ???

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus