USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Дерибан» землі, «темні» кадри та бурштин: за що вимагають звільнення Василенка

4 Лютого 2017 18:36
Очільника Держгеокадастру Волинської області Василя Василенка звинувачують у «дерибані» земельних ділянок (в тому числі – з покладами бурштину), лобіюванні інтересів сторонніх фірм та непрозорих кадрових призначеннях. Доповідні сільських голів щодо цих фактів, разом з проханням повпливати на ситуацію, відправили президенту Петру Порошенку, Прем’єр-міністру Володимиру Гройсману та Генпрокурору Юрію Луценку.

Депутати вимагають змінити керівника держструктури. Попередньо, під час сесії 2 лютого обранці Волинської облради підтримали звернення до міністра агрополітики Тараса Кутового із пропозицією звільнити з займаної посади очільника Держгеокадастру Волинської області Василя Василенка.

«Дерибан» та продаж землі

За участю Василенка в 2013 році на території Журавичівської сільської ради надані 154 га земель громадянам для ведення особистого селянського господарства, які в подальшому продали фірмам, власником яких є іноземка, що суперечить законодавству.

Вже 2016 року Василенко вирішив повторити оборудку, сприявши оформленню «липових» заяв на отримання селянами 44 гектарів землі. Як з’ясувало тоді Інформаційне агентство Волинські Новини, людям заплатили, аби вони написали заяви. А за декого заяви писали самі ділки. Лише завдяки розголосу в ЗМІ та активній позиції сільської голови Алли Гонтар, крадіжці землі вдалось запобігти: 21 жовтня 2016 року за фактом зловживання владою та службовим становищем представниками Держгеокадастру в області відкрили кримінальне провадження.

По тій же схемі з успіхом отримували землю і в Володимир-Волинському, Маневицькому районах та поблизу Світязя.

Під час сесійного засідання 2 лютого голова облради Ігор Палиця зауважив, що землі, які в особі Василенка «роздає» Держгеокадастр, належать до територій, на яких, відповідно до наявних дозволів, здійснюватиме розробку родовищ бурштину КП «Волиньприродресурс».

«Вчора мені троє людей подзвонили з Києва і попросили вас не заслуховувати (звернувся Ігор Палиця до Василя Василенка - ред.). Вони сказали: «Я вас дуже прошу, ми приїдемо – домовимось». Хто ці люди?! Це фірми, які хочуть видобувати бурштин. Чому вони мені дзвонять і просять вас не чіпати та кажуть, що це їх компанія?!» - запитав Ігор Палиця, але відповіді від Василенка присутні не почули.

Планомірно здійснює Василенко і роботу щодо знищення підприємців, які займаються виготовленням землевпорядної та землеоціночної документації.

ГУ Держгеокадастру в області протягом жовтня-листопада 2016 року направило листи до кваліфікаційної комісії Держгеокадастру щодо анулювання 18 кваліфікаційних сертифікатів інженера-землевпорядника. А це означає, що крім них роботу втратять більше 100 працівників, а деякі організації перестануть існувати.

За станом на 17 січня 2017 року вже анульовано кваліфікаційні сертифікати 11-ом інженерам-землевпорядникам. Цікавий факт: наказом Держгеокадастру від 05.01.2017 року в Україні анульовано 23 кваліфікаційні сертифікати, з них – 6 інженерів-землевпорядників з Волинської області (26 %).

Нещодавно одна із перших постраждалих Ірина Олещук звернулася до Волинського окружного адміністративного суду за позовом до Держгеокадастру, Кваліфікаційної комісії щодо визнання протиправними та скасування рішення і наказу. Адмінпозов задовільнили повністю.

«Темні» кадри та «свої» фірми

Лідером виконання землевпорядних та землеоціночних робіт в області є ТзОВ «Західземпроект», яке зареєстроване у Львові. Ним розроблено понад 90 проектів землевпорядної та землеоціночної документації, вартістю 11404 – 13488 гривень. Для порівняння: вартість документації в ДП «Волинський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» становить 4089 грн, а у ТзОВ «ГЦНТП - Плюс» – 5218 гривень. А це значить, що понад 1 млн грн перераховано у Львівську область, там і сплачені податки. Лобіювання цієї фірми пов’язують з діяльністю Василенка безпосередньо.

Не без його участі конкурсна комісія Держгеокадастру прийняла рішення про призначення заступником начальника ГУ Держгеокадастру в області і начальником земінспекції конкурсанта із Львівщини – Білана С.В. та першим заступником начальника Держгеокадастру в області – Анатолія Полякова.

Таке рішення виглядає вкрай дивним, адже Білан замішаний в корупційних справах. Відповідно до постанови Залізничного районного суду міста Львова від 30.09.2013 р., Білана С. В. визнали винним у вчиненні адміністративного порушення, передбаченого ч. 4 ст. 172-4 КУ пАП («Порушення обмежень щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності»).

Під час спілкування з журналістами в прямому ефірі телеканалу «Нова Волинь» голова Волиньради Ігоря Палиці заявив, що за порушення закону Василенко повинен сидіти в тюрмі.
«Я підписав звернення на ім’я президента, прем’єр міністра, генерального прокурора з доповідними від сільських голів про те, чим займався Василенко – побачимо, яка буде реакція», - зазначив голова облради та додав, що «останньою краплею» було те, що Василенко для прикриття своїх оборудок використав бійців АТО: «Вони не знають того, що він – злочинець. Він дав їм і ще комусь землю, а іншою рукою забрав в громади області в 10 разів більше».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 17
Олег Показати IP 4 Лютого 2017 21:11
Ну що хабарник Василенко папа довгрався
Віка Показати IP 4 Лютого 2017 21:13
Ігор Петрович ще за Василенком на черзі Кошарук вони разом цю тему з землями на бійців розробляли , за нього не забудьте , а то в нього рильце теж в пушку.
додам (журналістам с Показати IP 4 Лютого 2017 21:14
Попереднім місцем роботи обраного першим заступником управління Держгеокадастру у Волинській області пана Полякова Анатолія Юрійовича, згідно поданої електронної декларації, було вищезгадане ТзОВ "Західземлепроект". Окрім, захоплення ринку землевпорядних робіт, ТзОВ "Західземлепроект" має повне порозуміння із відділом землевпорядної експертизи при управління Держгеокадастру, працівники якого, при вказівці начальства погоджують документація ТзОВ "Західземлепроект" тільки позитивно, закриваючи очі навіть на вагомі помилки в документації. А в свою чергу документацію інших проектних землевпорядних фірм оцінюють негативно, що тягне за собою подання листів до кваліфікаційної комісії щодо анулювання сертифікатів інженерів-землевпорядників. Тим самим, зменшуючи кількість конкуретних фірм ТзОВ "Західземлепроект" і розкриваючи їм ще більше простору для монополізації ринку землевпорядних робіт. Головою Волинською обласної ради Палицею І.П. було висунуте звинувачення начальнику правління Держгеокадастру у Волинській області Василенку В.М., що він роздав землі з покладами бурштрину поруч із с.Лісове та смт.Маневичі невідомим особам, що в майбутньому складе труднощі КП"Волиньприродресурс". Але є один цікавий ньюанс, після того як землі були безоплатно надані різним громадянам для ведення ОСГ, усі ці землі були переоформлені на громадянина Солдатихіна Віктора Івановича та на ТзОВ "ТЕРЛАН-КОМ" засновником якого є той самий Солдатихін Віктор Іванович. І найцікавіший "збіг обставин", що Солдатихін Віктор Іванович є одним з засновників ТзОВ "Західземлепроект".
оце так Показати IP 4 Лютого 2017 23:57
усіх невідомих осіб , по прізвищах,знає линдюк і гунчик.Якщо лисому зробити "іспанський чобіт" ,то він здасть всю кагорту.
Льоня Показати IP 5 Лютого 2017 08:36
Що робиться з людиною, яка отримала владу та нетрудові доходи... Знахабнів геть цей жирний хлопчик. Щоб взяти кадри зі сторони, треба було своїх професійних, зі стажем і авторитетом в області, з'їсти: вижив заступника Богуту Світлану, підставив підло першого заступника Заіку Миколу, бо саме в той час, коли Заїка проходив переатестацію на заступника в Києві, василенко теж був інкогніто в Києві, в готелі із молодичкою із львівщини, яка теж проходила конкурс на посаду заступника, ну і звичайно що пройшла, а Заїка-не пройшов. Такі є темні сторони кадрової чехарди в цьому управлінні її думаю що далі ще буде продовження ...
Міра Показати IP 5 Лютого 2017 09:20
Не буде продовження і заступників змінимо не переживайте , добре що сказали , хай готовляться теж , милості не буде ні кому .
Іра Показати IP 5 Лютого 2017 09:21
Василенко , Кошарук - хабарника два .
ВОВА М. ЗІ ЛЬВОВА Показати IP 5 Лютого 2017 10:57
Хлопці не переживайте Василенко то мій слуга, його мої прокурорчики захомутали,нічого ви йому не зробите. Будп всьо моя львівська бандьоха
Микола Показати IP 5 Лютого 2017 11:47
Заступниця Ланевич, збагачується швидше швидкості звуку, доларовий капітал, капітал нерухомості, от шкода по декларації гола і боса, на жаль податки на розкіш не ідуть у казну, затьмарила очі Василенку і вирішує свої власні амбіції
аааааааа Показати IP 5 Лютого 2017 14:01
Значить виходить що Василенка і всіх заступників в тюрму
Вітя Показати IP 5 Лютого 2017 15:57
Тількі не забудьте в цій злочинній группі, Кошарука - вони з Василенком разом все робили , рука руку мила , злодії і хабарники два !!!
Кiверчанин Показати IP 5 Лютого 2017 22:09
ще перевiрте Левчика Iгора Олексiйовича - начальника Кiверцiвського управлiння земельних ресурсiв що i пiдписував документацiю по Журавичам
Абгейт Показати IP 6 Лютого 2017 13:49
Да, харю від'їв не обійдеш, не обїдеш.
мочильник Показати IP 6 Лютого 2017 18:35
Ну, бл*дь, і очільник! Де його взяли, з якого смітника?
зорро Показати IP 7 Лютого 2017 13:43
Що заступники в Держгеокадастрі, Ви запитайте у василенка, скільки він " знищив" начальників міських та районних управлінь за період свого існування як керівник обласного управління. Які були йому не вигідні та відстоювали сторону закону. які йому заперечували, що так робити не можливо і не виконували його злочинні вказівки. А серед них були поважні та чесні люди, які вправно виконували свої обовязки і мали авторитет серед громадян області у різних районах та містах області за свою позицію у дотриманні законнодавства. Керівництво області зверніть увагу на кадрові втрати в обласному управлінні , районах та містах. Якщо ви хочите повернути повагу громадян області до землевпорядної служби, яка була за часів керівництва поважної людини в області і не тільки області Шабали С.О. поверність керівників до посад яких за керівництва василенка було звільнено і тоді ви побачите потенційний результат роботи та силу землевпорядної служби, який був знищений керівником Василенка.
Мочильнику Показати IP 7 Лютого 2017 17:01
Треба запитати у діброви, який просунув земляка на цю посаду, який і відробляє йому
Сергій Показати IP 7 Лютого 2017 22:19
Ігор молодець.А цього в****а Василенка і заступницю про**вку яка брала по 300$ за підпис відддати під трибунал і зробити показуху з конфіскацією,зняти шкіру з них зробити крісла і поставити в управлінні держгеокадастру,так як роблять в китаї.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus