USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Держава підтримає лікарні, які не можуть платити підвищені зарплати, – ОП

11 Лютого 2022 17:53
Держава надасть підтримку закладам охорони здоров’я, які з об’єктивних причин неспроможні реалізувати ініціативу президента про підвищення зарплати медпрацівникам.

Про це заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко повідомив у Фейсбуці.

«Дякую всім лікарям та медичним працівникам, які повідомили про проблеми із виплатою підвищеної заробітної плати. З’ясовуємо ситуацію по кожному зверненню. У 2022 році бюджет Програми медичних гарантій збільшився на 34 млрд грн і становить понад 157 млрд грн. Це означає, що медичні заклади отримають суми більші, ніж у 2021 році. Логічне запитання, якщо все так добре, чому скаржаться люди, а лікарні не спроможні виплатити нову заробітну плату», – заявив Тимошенко.

З його слів, держава надасть підтримку закладам охорони здоров’я, які з об’єктивних причин неспроможні реалізувати ініціативу президента про підвищення заробітної плати медпрацівникам з коштів Програми медичних гарантій.

Читати ще: Переводять на пів ставки та звільняють. Як медики «отримують» обіцяну надбавку до зарплати

«Ці медзаклади отримають фінансування за окремим пакетом від Національної служби здоров’я. Таке фінансування видаватиметься спочатку на пів року, кошти для цього вже закладені до програми медичних гарантій. Цей час має піти на вирішення операційних проблем та оптимізації процесів управління в лікарні. Наголошую, менеджмент процесів в медзакладі, а не звільнення чи переведення людей на неповний робочий день. Для кожного керівника медичної установи забезпечення гідної заробітної плати лікарям та медсестрам є пріоритетом», – підкреслив Тимошенко.

Медзаклад, який декларує потребу в державній допомозі, буде верифікуватись МОЗ.

«Щоб було чітке розуміння, куди були витрачені кошти і чому їх не вистачило на забезпечення гідної заробітної плати. Є різні приклади «господарювання» і відповідальності керівників закладів. Тому Держаудитслужба перевірятиме кожну медичну установу, яка у своїх звітах демонструватиме неспроможність виплатити нову заробітну плату. Вже розпочались і триватимуть перевірки за фактами примусового переведення медиків на неповну ставку. Щодо керівників, які вирішать таким чином «зекономити» бюджет лікарні, будемо ініціювати кадрові рішення», – наголосив заступник керівника ОП.

Питання оплати праці медсестер в школах зараз аналізується. Впродовж місяця буде рішення, яким чином її збільшити.

«Зрозуміло, що їхнє навантаження менше, ніж в лікарнях, але це важлива і відповідальна робота, яка має гідно оплачуватись», – додав Тимошенко.

12 січня Кабінет Міністрів ухвалив постанову про підвищення зарплати медпрацівникам. Це стосується всіх державних та комунальних закладів охорони здоров’я, а також установ та підприємств, які уклали договір з НСЗУ. Документ передбачає підвищення базового рівня заробітної плати для лікарів та медичних сестер. З 1 січня 2022 року зарплата лікаря має бути не менше 20 тис. грн, для медичної сестри – 13,5 тис. грн.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Лучанин Показати IP 11 Лютого 2022 19:17
Їхній менеджмент, це закрити ще половину лікарень, бо ж мало закрили.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus