USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Держава підтримує літературне «сміття», – волинський письменник

20 Грудня 2015 18:00
Політика – одна з вічних тем, яку не оминають письменники, вважає волинянин Петро Коробчук, втім, революція «Гідності» та війна призвели до літературного «буму», серед якого багато неякісних творів. Волинський письменник каже, що погіршує цю ситуацію й те, що держава підтримує низькопробні твори.

У коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини письменник розповідає, що піднесення народної творчості відбулося в усій Україні, зокрема і на Волині.

«Останні події в Україні, а це і Майдан, війна дуже розбурхали народну творчість різних рівнів. Від цього стає аж страшно. Зрозуміло, що частина людей так висловлюють емоції. Але тут є інша сторона медалі: з’являється багато творів дуже низького рівня. Ба більше того, держава навіть дає на це гроші, на збірки чи брошурки, відповідно, популяризуючи літературне «сміття». А так не можна робити, бо таким чином читач відштовхується від української літератури й замість того, аби виховувати себе, то навпаки – залишається на незмінному освітньо-культурному рівні», – ділиться Петро Коробчук.

Та додає, що коли хто береться в літературі за «політику», то не варто переписувати вже написане, а потрібно шукати новизну, та відображати це так, аби читача наштовхнути до переосмислення певних стереотипів.

«Волинські письменники постійно звертаються до політичних тем, адже без них ніяк. Це як бути без дощу чи без сонця, адже політика навколо нас, хочеш ти цього чи ні. Недаремно говорять, що коли ми не займаємося політикою, то вона займається нами. Особисто я ніколи не писав суто політичних віршів, але цю ідею намагаюся подати оригінально, так би мовити, «навколополітичним» віршем, є у мене такий – «Крути».

Зауважу, що політика – це стара тема. Вона вже описана і переписана мільйони разів, відшліфована з усіх сторін, тому, аби привертати увагу до проблем сьогодення, – доводиться шукати оригінальний підхід. Водночас вірш повинен бути близький читачу, аби проблеми були зрозумілими. Для цього ми вживаємо художній вимисел, який для політиків не завжди звучить приємно. Інколи, ми усталені стереотипи показуємо у негативному світлі, не так, як всі звикли, а це змушує людей замислитися», – пояснює волинський письменник Петро Коробчук.
Насамкінець додає, що сьогодні в нашій державі такий час, коли кожен повинен мати своє місце, пам’ятати, що він громадянин своєї країни, зобов’язаний бути свідомим й плідно працювати. З вірою в себе та в Україну, наголошує волинський поет, перемога над ворогом настане швидше.

Нагадаємо, раніше ІА Волинські Новини писали про те, що «Хтось любить концерти, хтось – консерви у маслі, хтось думає сліпо, а хтось осліп, хтось любить країну, а хтось – її сало і хліб», – пише відомий волинський письменник Петро Коробчук. У світлі останніх подій ці рядки неабияк актуальні…
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Анонім Показати IP 20 Грудня 2015 19:14
"огіршує цю ситуацію й те, що держава підтримує низькопробні твори", бо вони підтримують політику нинішньої влади.
Хлоп Показати IP 20 Грудня 2015 21:25
Це велике нещастя, що держава не підтримує коштами високоморальні та високохудожні твори пана Коробчука, як наприклад...хто знає?
читач Показати IP 21 Грудня 2015 10:12
хай держава не підтримує ніякого письменника, бо між ними постійні чвари та суперечки, кожен себе вважає генієм, а конкурента - "сміттям". Якби і в тій літературній галузі не панували гроші - письменників було б набагато менше. Хто, скажіть, з людей для яких вони пишуть, може визначити рівень їх таланту, як у кожного смаки різні? Мені подобаються простенькі вірші, але написані з душею, а Коробчук скаже що то сміття. Хай свою думку тримає при собі, а я буду читати що схочу і скільки схочу."З вірою в себе та в Україну перемога над ворогом настане швидше" - логіка залізна - не хоче перемогу прискорити прямо на полігоні?.
Валя Показати IP 21 Грудня 2015 11:57
Дійсно хто дав йому право судити,що сміття, а що не сміття. От це,що він пише точно сміття.Де там таланти серед наших волинських письменників.Совдеповські пристосуванці- все задарма, квавртири ,машини.Досить було почитати одного Маха. Бред сивої кобили.Або ті Лиси,возяться з цими совдеповцями, вони вже,що мали взяти від держави взяли,хто читає їх бред, а я не бачу,щоб ця Лисиха була чуйною людино,де не працювала то кожного обгадила. Слапчук чуть не геній світового маштабу.
Леся У. Показати IP 30 Грудня 2015 12:26
Яка підтримка Шекспіра, Шевченка.... ніхто не підтримував. Трезвійте алкоголіки і державні холуї.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus