USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.57 39.85
  • PLN 9.70 9.85

Державна, комунальна чи приватна: чиїми будуть майже два гектари землі на Волині

26 Листопада 2023 16:09
На Волині прокуратура намагається повернути майже два гектари землі з приватної власності. Йдеться про ділянку на території Затурцівської громади.

Згадану ділянку нібито безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення, після чого незаконно передали в комунальну, а потім у приватну власність. У цій справі вже є рішення апеляційного суду. У чиїх руках буде спірна земля – в сюжеті ТРК «Аверс».

Волинська обласна державна адміністрація хоче повернути собі майже два гектари землі. В інтересах адміністрації позивається прокуратура. Перед тим як подавати позов, вона повідомляла адміністрацію, що майже два гектари землі, які належать державі і якими мала б розпоряджатися ОДА, ймовірно, незаконно опинилися в приватних руках.

Читати ще: Громаді на Волині боргують 600 тис. за оренду землі. Чи належить фірма-орендар колишньому прокурору?

Оскільки ОДА бездіяла й не зверталася до суду, то взятися за справу вирішили прокурори. Представниця адміністрації повідомила, що вони не стали позиватися і боротися за землю, бо не мали коштів.

«Обласна державна адміністрація фінансується з державного бюджету. Є певні обмеження. У нас немає достатньо коштів, щоб оплачувати всі позовні заяви. Їх там було багато», – зазначила представниця Волинської ОДА Тетяна Чемерис.

До слова, попри те, що адміністрація в цьому питанні бездіяла, санкцій до неї жодних застосовано не було. Цьому дивуються і судді.

«Орган, який мав би безпосередньо здійснювати захист земельного питання, не діє. Бо вважає, що його право не порушене. А прокуратура вважає, що воно порушене», – сказала на засіданні суддя Волинського апеляційного суду Зоряна Бовчалюк.
Щодо ділянки, за яку нині триває боротьба і яку прокуратура намагається повернути державі, то вона має площу майже два гектари і розташована неподалік села Озютичі.

У грудні 2020 року Держгеокадастр передав її у комунальну власність Затурцівській громаді. Остання в травні вже наступного року передала ділянку в приватну власність особі для ведення особистого селянського господарства. Ця особа оформила право власності на землю, а згодом перепродала ділянку іншому власнику. Тепер власники землі ризикують залишитися ні з чим.

Суд першої інстанції постановив повернути землю державі. На це рішення сторона відповідача подала апеляцію.

Читати ще: Боротьба за землю: у волинянина хочуть відібрати землю біля озер

Прокуратура в суді наполягала на тому, що спірна ділянка належить до лісового фонду. Вона перебувала в користуванні державного лісогосподарського підприємства. Її безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення, потім незаконно передали в комунальну, а згодом – у приватну власність.

Крім того, журналісти зазначають, що позов щодо згаданої ділянки не єдиний – на масиві є ще низка спірних ділянок. Вивчивши доводи двох сторін, суд дійшов висновку, що рішення суду першої інстанції треба залишити в силі. Тож земля повертається у власність держави. Натомість представники відповідача зазначили, що планують подавати касацію на це рішення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus