USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Дев’ять родин учасників бойових дій з Волині отримали грантові кошти на власну справу

23 Листопада 2023 21:01
Для учасників бойових дій та членів їхніх сімей продовжує діяти урядова програма «єРобота» з надання грантів на власний бізнес. Упродовж 2023 року до Волинського обласного центру зайнятості надійшло 22 заявки на грантові кошти, з них 9 – від учасників бойових дій, 13 – від дружин ветеранів.

Позитивні рішення вже ухвалено щодо 9 заявок (чотири від учасників бойових дій та п’ять від дружин ветеранів). Загальна сума, яку виплатили грантоотримувачам, – 3 млн 947 тис. грн. Відтак вони створять в області 19 нових робочих місць.

Про це під час брифінгу у Волинській ОДА повідомила очільниця обласного центру зайнятості Алла Куцин.

Учасники бойових дій та дружини ветеранів відкрили бізнес у таких напрямках: торгівля солодощами (1), торгівля дитячим одягом (1), надання послуг перукарень та салонів краси, вантажні перевезення (1), обробка каменю (2), метелообробка (1), торгівля продовольчими товарами (1).

Читати ще: Волинянин виграв грант за програмою «єРобота» та відкрив стоматкабінет

«З липня 2022 року на Волині схвальну відповідь отримали 359 бізнес-проєктів на загальну суму 85 млн 700 тис. грн. Очікується створення 668 нових робочих місць. Станом на 21 листопада 2023 року працевлаштовано 289 волинян», – зазначила Алла Куцин.

Умови отримання грантових коштів на власну справу

Член сім’ї учасника бойових дій за умови створення одного робочого місця може отримати до 250 тис. грн. У разі створення двох робочих місць – від 250 до 500 тис. грн.

Читати ще: На створення садів: на Волині 11 фермерів отримали гранти на суму 32 мільйони

Учасник бойових дій та/або особа з інвалідністю внаслідок війни, зареєстрована як фізична особа-підприємець, у разі створення:

• одного робочого місця отримає до 250 тис. грн;

• двох робочих місць – від 250 до 500 тис. грн;

• чотирьох робочих місць – від 500 тис. грн до 1 млн грн.

Для отримання гранту від 500 тис. грн до 1 млн грн людина має бути зареєстровані як фізична особа-підприємець не менш як 36 місяців до моменту подання заяви на отримання коштів.

Слід зазначити, що гранти до 500 тис. грн не потребують додаткового співфінансування. А гранти від 500 тис. грн надають за умови співфінансування від отримувача у співвідношенні: 70% – сума гранту, 30% – власні кошти.

Читати ще: Учасники бойових дій можуть безкоштовно здобути профосвіту: 9 волинян уже подали заявки

Також у Порядок надання мікрогрантів та грантів внесено зміни. А саме:

– додано можливість використання грантових коштів на сплату орендної плати за користування нежитловим приміщенням, земельною ділянкою, які будуть використовувати в комерційних та виробничих цілях, але такі витрати не мають перевищувати 25% розміру мікрогранту;

– скасовано граничний розмір фінансування заявок, ухвалених у межах одного періоду;

– визначено перелік податків та зборів, які враховують при розрахунку суми повернення грантів, а саме: податок на прибуток підприємств; екологічний податок; рентна плата; єдиний податок; податок на доходи фізичних осіб, сплачений з доходу, отриманого від провадження господарської діяльності такої фізичної особи; податок на доходи фізичних осіб, сплачений за працевлаштованих працівників. Єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування включається в розмірі єдиного внеску, сплаченого за працевлаштованих працівників;

– спрощено процедуру здійснення оплати витрат за рахунок грантових коштів. Якщо раніше треба було надавати рахунок-фактуру, а також договір між отримувачем і постачальником, то тепер буде потрібен тільки один із цих двох документів;

– у разі неможливості встановлення факту цільового використання гранту або встановлення факту нецільового використання гранту під час моніторингу та контролю за додержанням умов договору гранту, кошти в сумі, що дорівнює сумі коштів гранту, використаної не за цільовим призначенням, протягом одного місяця отримувач повертає на спеціальний рахунок, відкритий в уповноваженому банку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus