USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.90

Дев’ять сільрад бачать майбутнє у складі Старовижівської ОТГ

5 Грудня 2017 09:12
Друга половина осені позначилася на Старовижівщині двома довгоочікуваними знаковими подіями: відбулися перші вибори об’єднаних територіальних громад: Дубечненської, Смідинської та Сереховичівської, дев’ять інших сільських рад розпочали діалог щодо ймовірного об’єднання.

На теренах району після гарячих дискусій, схоже, народжується найпотужніша ОТГ, до складу якої мають намір увійти населені пункти Старовижівської селищної, Нововижвівської, Галиновільської, Журавлинської, Секунської, Мизівської, Поліської, Седлищенської та Старогутівської сільських рад. Цей процес клопіткий та тривалий, потребує громадського обговорення і прийняття самоврядними органами відповідних рішень.

Крига в перемовинах скресла 14 листопада, коли депутати Старовижівської селищної ради сказали такому об’єднанню своє вагоме «так». За попереднім рішенням представницького органу, ця імовірна ОТГ планувала у своєму складі лише половину названих сільських громад. Підтримали таке об’єднання й старовижівчани, що взяли участь у громадських слуханнях, щоправда, вдруге при порожній залі. Чому люди настільки байдужі до майбутнього громади, сказати важко. Очевидно, однією з причин є розчарування від неефективних обіцяних владою реформ, які проводяться дуже повільно, адже після Революції Гідності вони очікували на більше. Натомість присутні на громадських слуханнях гаряче обговорювали процес формування громади. Так, депутати районної ради Анатолій Лавринюк та Іван Омельчук, попри вже сформовані нові ОТГ, нагадали про переваги створення єдиної громади та території району, аргументуючи власну точку зору економічною доцільністю. Таке об’єднання передбачав і перспективний план розвитку громад із самого початку. Однак люди обрали інший формат адміністративної реформи, тож бачення виборців – пріоритет для представників органів самоврядування. Тому обидва депутати підтримали схвалене сесією селищної ради утворення Старовижівської ОТГ і висловили свої думки з приводу його ефективності.

КУДИ «ПІДУТЬ» ЖУРАВЛИНСЬКА ТА СТАРОГУТІВСЬКА ГРОМАДИ?

Чимала дискусія зав’язалася довкола приєднання до майбутньої Старовижівської ОТГ населених пунктів Журавлинської та Старогутівської сільських рад. Помічник народного депутата Ігоря Гузя, депутат районної ради Василь Романюк також підтримав об’єднання дев’яти сільських громад. Але, за його інформацією, журавлинці, схоже, бачать свою перспективу у складі Смідинської ОТГ, мовляв, активісти зі Смідина вивчали громадську думку сусідів, здійснивши в Журавлиному подвірний обхід і переконалися в цьому. Як стверджує Василь Петрович, більшість із них зголошуються долучитися швидше до Смідинської, аніж до Старовижівської ОТГ. Натомість виходець із Журавлиного, депутат районної ради Анатолій Лавринюк відкидає таке припущення. Він впевнений, що його земляки вибрали Старовижівську громаду, про що свідчать і опитування сільчан, і рішення Журавлинської сільської ради, а дії смідинців щодо подвірного обходу в його рідному селі вважає некоректними.

Помічник народного депутата Василь Романюк висловив також думку, що жителі Старої Гути готові активно долучитися до об’єднавчих процесів після того, як на території сільради відбудеться повне розпаювання земель, хоч це два різних питання.

«Це не зовсім так, можливо, Василь Петрович неправильно зрозумів своїх земляків, - прокоментував ситуацію Старогутівський сільський голова Василь Вавринюк. – Люди такої умови не висувають, вони просять врешті-решт пришвидшити розпаювання, що триває багато років та вже всім набило оскомину. І більшість з них зголошуються до об’єднання у старовижівській громаді, а не у смідинській, як дехто вважає».

ЧИ СПРИЯТИМЕ РОЗВИТКУ ГРОМАДИ ЗАВОД ІЗ ВИРОБНИЦТВА САПРОПЕЛЮ?

Та чи не найнепрогнозованіша ситуація склалася у Соколищенській сільській раді. Усі інші найближчі до неї сільради ввійшли до складу Сереховичівської ОТГ. Соколищенці ж зі своїм вибором ще не визначилися.

«Раніше ми приймали рішення увійти до складу Старовижівської ОТГ, - говорить Соколищенський сільський голова Марія Тищук. – Згодом отримали запрошення до Сереховичівської. Кличуть нас до себе й сусіди з Ратнівського району, а саме з Велимчанської ОТГ. Чимало сільчан хочуть зберегти існуючу сільську раду. Втім, якогось конкретного рішення, попри обговорення та громадські слухання, і досі не прийнято».

У селах, що входять до складу Соколищенської сільської ради, великі надії щодо розбудови і підтримки громади покладають на завод із видобутку та переробки сапропелю, що належить ТзОВ «Волиньсапрофос». Товариство отримало згоду депутатів Старовижівської районої ради на користування надрами для розробки родовища сапропелю на територіях Соколищенської та Синівської сільських рад. Воно зареєстроване в селі Шкроби Соколищенської сільської ради, тому податки від його діяльності будуть надходити до місцевого бюджету. Покладів добрива, за попередніми оцінками, тут має вистачити на десятки років. Видобуток сапропелю підприємство планує розпочати після отримання всіх необхідних дозвільних документів. Для цього уже завезли та змонтували нове німецьке обладнання, наразі проводиться його випробування. Здійснено капітальний ремонт старих цехів та ангарів, збудовано приміщення офісного будинку. У планах інвестора - будівництво житлового комплексу та господарських приміщень для майбутніх працівників, яких для виробничого процесу необхідно більше 50 чоловік.

ГОТУЮЧИСЬ ДО РЕФОРМИ, МОДЕРНІЗУВАЛИ ФАП

Першим іспитом на активну громадську позицію Солов’ївської сільської громади, що увійшла до складу Сереховичівської ОТГ, стала участь у модернізації ФАПу в Ницях. Створена тут громадська організація, яку очолила Катерина Римар, здобула перемогу у спільному проекті ЄС та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Завдяки отриманому гранту у сумі 5 тисяч доларів, коштам із сільського, районного та обласного бюджетів при співфінансуванні самих мешканців села, спонсорській допомозі одного з народних депутатів, солов’ївська громада увійшла до нової ОТГ практично з новим ФАПом. Медпункт має перспективи у порівнянні з іншими, розташованими на території об’єднаної громади і на реконструкцію якого витрачено майже півмільйона гривень. Завдяки модернізації медзакладу вдалося активізувати громаду задля того, аби мешканці невеликого населеного пункту навчилися самостійно робити своє життя кращим, що їм знадобиться в майбутньому. Та продемонстрували іншим, на що здатна громада, у якої є мета.

Наталія ЛЕГКА, Старовижівський район
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus