USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Дев'ять вихідних на рік і 8 березня на роботі: законопроект про держсвята

3 Лютого 2017 16:51
Замість 11 святкових вихідних, які існують зараз, передбачається запровадити 9. Пропонується відмовитися від святкування на державному рівні як вихідних 1 та 2 травня, а також 8 березня через те, що ці дні були встановлені як масові свята ще за часів більшовицької влади.

Так, Український інститут національної пам’яті опублікував на своєму сайті текст законопроекту “про державні та інші свята, пам’ятні дати і скорботні дні”. Як зазначив голова інституту Володимир В’ятрович на своїй сторінці у Facebook, пропозиції до документу можна надсилати до 1 березня. Відповідно, на розгляд парламенту законопроект ще не подали.

Метою документа в інституті називають визначення державних свят, інших дат, їх категорій та особливостей відзначення, пише 112.ua.

У пояснювальній записці значиться, що наразі закон неналежно регулює особливі дати, їх встановлення та відзначення - є багато суперечностей і неточностей. Окрім того, в Україні досі святкують дати, встановлені за часів Радянського Союзу і немає державних свят, які підкреслюють визначні для незалежної України дати.

Очікується, що прийняття даного закону упорядкує систему державних свят України, започаткує нові правила їх відзначення, а також вшанування подвигу борців за незалежність України. Це має сприяти консолідації українського суспільства навколо пам’яті про видатні події та персоналії її історії і культури.

Відпочивати на честь свята мешканцям України пропонують дев’ять днів на рік:

- традиційно на Новий Рік 1 січня,

- на Різдво Христове 7 січня,

- Великдень,

- у день народження Тараса Шевченка 9 березня,

- на честь “дня пам’яті та примирення” 8 травня (не 9-го, “День перемоги”, як відзначали у СРСР та нині у Російській Федерації, а 8-го, як у Європі),

- у День Конституції України, 28 червня,

- у День Незалежності України 24 серпня,

- на честь Дня сім’ї – у другу п’ятниця вересня,

- в День захисника України 14 жовтня.

Документ спростовує діючу нині норму - якщо державне свято, яке є вихідним, припадає на суботу чи неділю, вихідний переноситься на наступний день після державного свята. Таке правило діє тільки стосовно Різдва та Великодня.

Законопроект зобов’язує керівництво підприємств за поданням релігійних громад надавати до трьох днів відпочинку на рік робітникам, які сповідують відповідні релігії, на святкування їх великих свят - проте потім вони мають відпрацювати ці дні.

Довідково. У 14 країнах світу 8 березня відзначають як державне свято. Про це повідомили у Міністерстві закордонних справ у відповідь на запит "Українських Новин".

Так прийнято у Бразилії, Гайані, Сальвадорі, Суринамі, Кубі, Нікарагуа, Венесуелі, В'єтнамі, Камбоджі, Казахстані, Киргизстані, Таджикистані, Туркменістані та Узбекистані. При цьому видання не уточнює, чи є Міжнародний жіночий день вихідним в цих країнах.

Згідно відповіді МЗС, щорічне святкування 8 березня як Міжнародного дня жінок в Організації Об'єднаних Націй є традицією з 1975 року.

В Антігуа і Барбуді, Тринідаді і Тобаго відзначають 8 березня, але там це робочий день.

Тим часом Гондурас святкує жіночий день 25 січня, а в Мексиці, Белізі, Коста-Ріці, Панамі 8 березня святкують лише окремі неурядові організації. Китай і Монголія 8 березня відзначають Міжнародний жіночий день як пам'ятну дату ООН, у зв'язку з чим день не є вихідним.

8 березня також святкується в ряді країн СНД, зокрема в Росії, Білорусі, Вірменії, хоча ці країни не згадані у відповіді МЗС.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Вася Показати IP 3 Лютого 2017 17:09
Фууу щоб 8 березня в жінок забрати !! ТО це свято буде для коханок на роботі? І день сім"ї вихідний до чого це щоб у вересні картошку копали? Ну і зміни? Нащо день сімї вихідний, кожен же у суботу і неділю з сімєю то ще треба один вихідний брєд! То складали під пивко?
Бе Показати IP 3 Лютого 2017 17:11
Був Ленін у кожному селі, зараз буде Бандера. І шо?
123 Показати IP 3 Лютого 2017 17:16
Той Вятрович не бився головою в щось тверде коли був маленький???
Анонім до 123 Показати IP 3 Лютого 2017 18:19
Неодноразово
123 Показати IP 3 Лютого 2017 18:57
Тобто 8 Березня переноситься на 9 березня? Будемо згадувати у цей день як Шевченко кохав жінок і закликати нащадків переймати досвід великого Кобзаря? Пан В'ятрович, відчепиться від жіночого свята!!! Вже давно забули про його політичний підтекст і святкують ніби наш День святого Валентина для жінок різного віку. А 9 Травня...Ну є в мене підозра, що тут щось особистісне у пана Володимира...Але чому ми повинні прислуховуватися до уподобань однієї людини? Може вона , ця людина, спробує народ почути?
корінний лучанин Показати IP 3 Лютого 2017 20:09
Д.*.б.і.л.и.
Людмила Показати IP 3 Лютого 2017 21:35
8 Березня свято жінок,свято матерів при чому тут взагалі політика.В цей день вшановувати жінок, які дають початок всьому,матерів.
Zaliznu4nuk_Vasya Показати IP 3 Лютого 2017 21:36
Можна було б 7 квітня зробити святковим, бо, кажуть, на Благовіщення пташка навіть гніздо не в'є.
Тата Показати IP 3 Лютого 2017 21:46
Як можна, один день для чарівник Жінок, і той забрати, це якась дискримінація і неповага! Шановні Чоловіки перш ніж прийняти таке рішення подумайте про своїх мам, дружин, сестер та дочок!!!!
Забрали Показати IP 4 Лютого 2017 00:49
У ветеранів день перемоги у жінок 8березня у нас з вами долар по 8 і перетворюють всіх у рабів
1111 Показати IP 4 Лютого 2017 05:49
Лише людина обділена природою може придумати такі зміни. В країні війна, а вони займаються х"йньою.
rada Показати IP 4 Лютого 2017 13:39
Ще Новорічний вихідний перенести на 19 грудня День Святого Миколая. Що це за свято Новий рік, як може бути Новий Рік а потім Різво Христове, щось невяжеться

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus