USD 39.62 39.84
  • USD 39.62 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Діяльність колекторів у Луцьку – поза законом, – стверджують в юстиції

22 Липня 2009 09:25
Начальнику головного управління юстиції у Волинській області Олексію Остапчуку взагалі невідомо, на яких підставах колектори стягують борги за комунальні послуги у жителів обласного центру Волині. Про це він розповів у коментарі «Волинським Новинам».
Пан Остапчук прокоментував думку керівників житлово-комунальних підприємств Луцька щодо роботи державної виконавчої служби по стягненю заборгованості у населення: «Це їхня оцінка, що неефективно працює. Не знаю, чим вони користуються, якими даними. У нас є офіційні дані статистики, скільки ми стягуємо боргів по комунальних послугах, скільки не стягнуто. Якщо у них є такі дані, то тоді можна говорити про об’єктивність... У нас налагоджена співпраця зі всіма ЖЕКами. Те, що колекторів вони залучають – це вже їхнє право. Хоча це незаконно – нема прийнятого закону «Про колекторські товариства». Чим вони керуються – мені невідомо. А закон «Про виконавче провадження» – там згідно з законом проводяться виконавчі дії. Вся справа в тому, що неможливо виконати всі й одночасно стягнення. Ви ж самі розумієте, що людина втратила роботу, інші є ситуації – коли немає з чого стягнути, майна немає, на яке можна накласти стягнення...»
За словами Олексія Остапчука, якщо колектори, телефонуючи, представляються державною виконавчою службою, то лучанам потрібно звертатися у правоохоронні органи. «І встановлять тоді, хто це робить, чим займається і на яких підставах – законно чи незаконно... Може, вони самочинно це роблять – без ніяких договорів із ЖЕКами...», – вважає посадовець. Пан Остапчук зазначив, що житель Луцька, до якого телефонують колектори, вправі взагалі не реагувати на їхні дзвінки. Натомість «виконавець приходить – він показує посвідчення своє, документ про стягнення – рішення суду, яким він керується... Роз’ясняються права боржника – що він має право добровільно сплатити борг, що за це стягується виконавчий збір... Все по закону. Що пояснюють колектори – я не знаю. На яких підставах вони просять сплатити, стягнути чи повернути цей борг? Кожна людина має права – боржник має такі ж самі права, як і стягувач – може оскажувати ці дії до суду чи вищого органу дії виконавця. Як він колекторські дії оскаржить – я не знаю», – розповів начальник головного управління юстиції на Волині.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus