USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Для чого облгази втягують українців у штучні борги

10 Грудня 2018 21:52
Компанії, які постачають газ для населення, (облгази, газзбути) більшість з яких належить бізнесменові Дмитру Фірташу, втягують споживачів у штучні борги шляхом донарахувань за попередні періоди, щоб позбавити клієнтів можливості скористатися своїм законним правом і змінити постачальника газу.

Про це заявив на прес-конференції заступник начальника департаменту енергоефективності НАК «Нафтогаз України» Олексій Хабатюк, передає УНІАН.

За його словами, облгази створюють споживачам штучні борги, оскільки для зміни постачальника газу споживач має отримати довідку про відсутність заборгованості.

«Що роблять облгази, щоб створити цю заборгованість? Всі, напевно, пам’ятають останню історію із створенням штучних боргів за рахунок донарахувань обсягів газу для приведення до стандартних умов. Людина по лічильнику бачить один обсяг газу, а в платіжці – інший. Ця заборгованість робиться заднім числом – за три попередніх роки нараховуються додаткові обсяги», – сказав Хабатюк.

При цьому він зазначив, що наказ Міністерства енергетики та вугільної промисловості, за яким мають здійснюватися дані нарахування, не поширюється на побутових споживачів, а стосується лише юридичних осіб. Крім того, донарахування за попередні періоди, які облгази здійснюють, посилаючись на рішення суду про визнання незаконною постанови уряду про зниження нормативів споживання, також сумнівні.

Читати ще: Облгази Фірташа розсилають фейкові платіжки. Що робити українцям

«У судах знаходиться кілька справ, в яких говориться, що на сьогодні не існує порядку донарахувань за попередні періоди. По-друге, навіть якщо ці втрати облгазів мали місце, то лише через порушення, які були допущені внаслідок недотримання урядом порядку підготовки цього законодавчого акта. Цивільний кодекс говорить, що такі відшкодування мають відбуватися не за рахунок споживача, а за рахунок держави», – зазначив представник «Нафтогазу».

7 грудня прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що 12 грудня уряд на своєму засіданні створить спеціальну комісію, куди увійдуть представники уряду та Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), для глобальної перевірки облгазів через сверхначислений для споживачів у платіжках за газ.

Наприкінці листопада НКРЕКП заборонила облгазам проводити донарахування в платіжках за природний газ. Зауважимо, незважаючи на заборону, волинянам нараховують додаткові платежі за газ.

Причиною такого рішення став проведений моніторинг ринку, який показав, що переважна більшість операторів газорозподільних мереж в платіжних документах за жовтень цього року здійснили донарахування побутовим споживачам обсягів газу в середньому до 1,5%, які враховують різницю у приведенні до стандартних умов.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
# Показати IP 10 Грудня 2018 22:30
Як вже доставка цей бардак Таке враження що Україні анархія
Василь Показати IP 10 Грудня 2018 22:53
Схоже, темнять тут всі сторони. Незрозуміло, навіщо вести обшук і вилучати техніку в офісах РГК, якщо там використовується власне ПО. Незрозуміло, чому "Нафтогаз", Виступаючи проти процедури добового балансування газорозподільних систем, атакує РГК, а не відповідальну за впровадження процедури національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ)
Споживач Показати IP 11 Грудня 2018 07:16
Вони не втягують в штучні борги,вони(Волиньгаз)шантажують і просто залякують споживачів,які жодного відношення до норм споживання,затверджені урядом не мають,а це кримінальний злочин.То що роблять наші доблесні правоохоронні органи?Де їх реакція.Прикро те,що деякі люди(споживачі)не розуміючи,що відбувається, витрачатимуть свій час на пусті безглузді розмови з представниками цього шантажиста,а деякі,можливо і почнуть сплачувати неіснуючі "борги".Хоча вже всім потрібно добре все читати і аналізувати,такий час,шахраїв і популістів.
ччч Показати IP 11 Грудня 2018 08:56
Таке враження, що через бардак скоро всі залишаться без газу. І винуватих в цьому не буде.
123 Показати IP 11 Грудня 2018 11:46
прошу журналістів провести розслідування або хоча б взяти коментар у представників Волиньгазу, чому газ низької якості чи що вони закачують у труби? лічильник рахує, а котел тепла практично не дає. Чайник раніше закіпав за 5 хвилин, зараз за 12!!!
Анонім до 123 Показати IP 16 Грудня 2018 00:39
ніхто крім нас самих не буде ініціювати розслідування...в мене теж вода холодна з душу -колонка не встигає її нагрівати....(

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus