USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Для надання ПЦУ статусу патріархату має відбутися глибше об'єднання церков, – екзарх

12 Січня 2019 09:58
Представник Вселенського патріарха в Україні архієпископ Даниїл впевнений, що Православна церква України отримає статус патріархату. Для цього має відбутись глибше об’єднання церков.

Про це він повідомив під час інтерв’ю BBC Україна, передає ТСН.

Архієпископ переконаний, що з часом до Єдиної церкви мають приєднатися ієрархи РПЦ в Україні. Після цього ПЦУ матиме змогу набути статус патріархату.

«Я не можу передбачити майбутнє, але впевнений, що це станеться, – сказав Даниїл. – Мусить відбутись процес глибшого об’єднання. Коли цей глобальніший процес відбудеться, тоді, я впевнений, що Українська церква зможе звернутися до Константинополя, і Вселенський патріархат буде готовий розглянути це питання. Константинополь, звичайно, готовий про це говорити».

Представник Варфоломія також додав, що Константинополь ніколи і не приховував такої можливісті для України. В такому разі ПЦУ видаватимуть новий документ з проголошенням патріархату.

Як повідомлялося, 5 січня Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос, яким надав незалежний статус Православній церкві України, про створення якої було оголошено на Об’єднавчому соборі 15 грудня 2018 року. За словами Варфоломія, Константинопольський патріархат надаючи автокефалію, прийняв до себе мільйони вірних України як справжня церква-матір, на відміну від їхньої «мачухи». 6 січня відбулася історична подія – предстоятелю Православної церкви України митрополиту Епіфанію у Стамбулі.

До цього, 15 грудня був проведений Об’єднавчий собор. На ньому були присутні зокрема представники Вселенського патріархату, глави УПЦ Київського патріархату та УАПЦ, а також митрополити УПЦ Московського патріархату Симеон і Олександр. Під час собору після голосування Епіфаній став митрополитом Київським і всієї України. Своєю чергою, митрополит УПЦ МП Онуфрій втратив свій статус. Сама ж УПЦ МП за рішенням Верховної Ради мусить бути перейменована в РПЦ в Україні.

Після проведення собору в різних регіонах України розпочались переходи парафій із УПЦ МП до ПЦУ. Найбільша кількість переходів у Вінницькій області. Також є перехід парафії у Дніпропетровській області, що є першим фактом на території Лівобережної України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анатоль_ Показати IP 12 Січня 2019 11:39
Смiшно даже!
К.лучанин Показати IP 12 Січня 2019 12:48
Нічого нового я не почув! Про глибше та ДОБРОВІЛЬНЕ ОБЄДНАННЯ УСІХ ЦЕРКОВ говорив ще при житті БЛАЖЕНІЙШИЙ КАРДИНАЛ ЛЮБОМИР ГУЗАР, коли його питали про це і про автокефалію . Я його завжди згадую.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus