USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Для розвитку туризму Луцька бракує мільйона

21 Листопада 2014 13:03
Луцькрада планує затвердити Програму розвитку туризму у місті Луцьку на 2015-2016 роки. На це необхідно з міської казни виділити майже мільйон гривень.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії Луцької міської ради з питань планування соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів сьогодні, 21-го листопада.

«Програма розроблена з врахуваннями подій в Україні. Цього року було сильно урізане нам фінансування і ми виживали за рахунок минулорічних напрацювань і ці ресурси уже використані. Нам потрібно на наступний рік 433 тисячі гривень і 523 тисячі гривень на 2016-й рік, а це 830 тисяч гривень - кошти міського бюджету й 126 тисяч гривень - гроші інших джерел», - розповів начальник відділу промоції, управління туризму та промоції міста Богдан Каліш.

Та додав, що програма розвитку туризму дає відчутний притік охочих побачити Луцьк і визначні місця обласного центру.

Зокрема, він навів таку статистику відвідування культурних об’єктів туристами:

Луцький замок відвідали у 2011 році – 35 404 людей, у 2012 році – 67 794 осіб, 2013 році – 74 152 чоловік;

Музеї Луцька відвідали в 2011 році – 69 260 чоловік, в 2012 році – 71 376 і в 2013 році – 61 852 осіб, у 2013-му році музей не працював у зв’язку з реставраційними роботами.

Втім, як розповів Богдан Каліш, у зв’язку з гострою політичною та економічною ситуацією в країні впродовж 2014 року відбулося різке зменшення кількості туристів в Луцьку. Так, за станом на 1 жовтня цього року Луцький замок відвідали 51 058 людей, музеї міста - 60 200 осіб, туристичний збір приніс – 46 631 гривень.

Серед факторів, що заважають розвитку туризму в Луцьку, експерти називають таке:

- відсутність аеропорту;

- недостатній рівень надання туристичних послуг;

- недостатня розвиненість туристичної інфраструктури (відсутність необхідної кількості ліжкомісць, конкуренції на ринку туристичних послуг в’їзного туризму);

- неналежний технічний стан пам’яток архітектури;

- нерозвиненість мистецько-фестивального руху та реклами культурних заходів;

- відсутність туристичних фірм, які цілеспрямовано працюють на в’їзний туризм;

- відсутність на території Старого міста об’єктів готельно-ресторанного господарства, які б «оживили» цю територію, створили б відповідну атмосферу і стали додатковим фактором приваблення та організацію дозвілля туристів та лучан;

- відсутність підсвітки туристичних об’єктів, державних установ, історичних будівель, банків тощо;

- спотворення Центральним ринком Старого міста;

- наявність довгобудів та будівельних парканів на території заповідника;

- відсутність громадських туалетів у Луцьку загалом та Старому місті, зокрема;

- відсутність у Луцьку «унікальних пропозицій» для туристів (фестиваль «З’їзд європейських монархів», фестиваль меду тощо).

- занепад пам’яток архітектури.

Проаналізувавши програму розвитку туризму, бюджетна комісії підтримала її одноголосно і рекомендує депутатам під час чергової 66-ї сесії Луцькради затвердити фінансування.

Зауважимо, що на території міста знаходиться Державний історико-культурний заповідник, який охоплює 129 пам’яток архітектури місцевого та національного значення. Місто славиться історико-культурною спадщиною, природо-ресурсним потенціалом, важливими для історії усієї Європи подіями та видатними особистостями.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Олег Показати IP 21 Листопада 2014 17:00
Війна закінчилась ? Мій дядько на Сході, а начальник відділу промоції, управління туризму та промоції міста Богдан Каліш про культуру думає. Повістку в зуби і на фронт!!! Порахував він.....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus