USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

ДНК восьминогів може містити підказку щодо глобального потепління. Дослідження

27 Грудня 2023 00:39
Аналіз ДНК восьминога, який мешкає в Південному океані, свідчить, що льодовиковий щит перебуває під загрозою руйнування. Рушієм для цього може стати збільшення середньої світової температури на 1,5℃.

У дослідженні, опублікованому в науковому журналі Science, група міжнародних вчених дійшла висновку, що зараз Земля близька до цього показника, пише УП. Життя з посиланням на The New York Times.

Науковці зазначають, що у водах навколо Антарктиди є кілька окремих популяцій восьминогів Туркета (Pareledone turqueti). Вони мешкають на морському дні й зазвичай перебувають поблизу своєї «домівки». Кілька особин або їхні яйця іноді можуть дрейфувати течіями до сусідніх груп, але популяції в морях Росса і Ведделла розділені непрохідним льодовиковим щитом.

Однак генетичний аналіз восьминогів цього виду, які мешкають у різних місцях навколо Антарктиди, засвідчив, що близько 120 тисяч років тому ці популяції змішувалися й обмінювалися ДНК.

Саме в цей час на Землі був останній міжльодовиковий період, який передував останньому льодовиковому. Тоді температурні показники були приблизно такими ж, як тепер.

Читати ще: Біля станції «Академік Вернадський» з’явилися перші цього року пінгвінята

За словами науковців, зміни в ДНК були б можливими, якби не було Західноантарктичного льодовикового щита й восьминоги мали змогу вільно переміщатися. Однак невідомо, чи надходила тоді додаткова вода із Західної Антарктиди.

Наразі середня глобальна температура приблизно на 1,2℃вища, ніжудоіндустріальнийперіод–у 1850-1900 роки. Підчасостанньогоміжльодовиковогоперіодубулотеплішеприблизнона 0,5-1,5℃, але й рівень моря тоді був вищим на 5-10 метрів.

Дослідники не можуть точно сказати, чи теперішні температури вже призвели до повного руйнування західного льодовикового щита. Однак якщо це сталося, розтанути він може упродовж 200-2000 років.

Вчені з’ясували, що причиною дуже швидкого танення деяких льодовиків в Антарктиці може бути нетипово гаряче ядро в атмосфері. Швидке танення антарктичного льоду уповільнює рух глибинних океанських течій, що може катастрофічно вплинути на клімат, зокрема спричинити похолодання в Європі.

За підрахунками науковців, Антарктида втратила близько 7,5 трильйона тонн льоду за 25 років. Також глобальне потепління прискорило темпи танення льодовиків у Гренландії уп’ятеро порівняно із ситуацією, яка була 20 років тому.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus