USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

В ООН визнали новий температурний рекорд Арктики у 38⁰C

15 Грудня 2021 07:20
Всесвітня метеорологічна організація визнала новим температурним рекордом Арктики температуру повітря в 38°C, яка була зафіксована в російському місті Верхоянськ 20 червня 2020 року.

Як повідомляє УНІАН з посиланням на сайт ВМО, температуру, яка більше підходить для Середземного моря, ніж для Арктики, була виміряна на метеорологічній станції спостереження під час надзвичайної та тривалої сибірської спеки.

Зазначається, що того року протягом більшої частини літа середня температура в арктичній зоні Сибіру перевищувала норму на 10 градусів. Це спричиняло руйнівні пожежі в Сибіру, викликало масштабну втрату морського льоду та відіграло важливу роль у тому, що 2020 рік було визнано одним із трьох найтепліших років в історії спостережень.

«Цей новий для Арктики рекорд є одним із серії спостережень, які відправлені в Архів даних ВМО про екстремальні метеорологічні та кліматичні явища і стали тривожним сигналом зміни нашого клімату. У 2020 році також було зафіксовано новий температурний рекорд (18,3°C) для Антарктичного регіону», – сказав генеральний секретар ВМО Петтері Таалас.

Також він зазначив, що дослідники ВМО працюють над перевіркою показань температурних рекордів у каліфорнійській Долині смерті й на італійській Сицилії.

«Наразі дослідники ВМО працюють над перевіркою температурних показників у 54,4°C, зареєстрованих у 2020 та 2021 роках у найспекотнішому місці світі – Долині Смерті у Каліфорнії, та підтвердженням нового температурного рекорду для Європи в +48,8°C, зареєстрований на італійському острові Сицилія цього літа. Архів даних ВМО про екстремальні метеорологічні та кліматичні явища ще ніколи не проводив так багато одночасних досліджень», – підкреслив Таалас.

У ВМО зазначили, що Арктика є одним із регіонів світу з найшвидшим потеплінням і цей регіон нагрівається вдвічі більше, ніж у середньому по всьому світу.

Зуважимо, нове дослідження показало, що в Арктиці випаде більше дощів, ніж снігу на десятиліття раніше, ніж передбачалося. Це призведе до вимирання тварин і танення вічної мерзлоти. Останні кліматичні моделі показали, що вже до 2050-2080 років осінні дощі будуть переважати над снігопадами. Перехід від снігу до дощу викликаний швидким потеплінням і втратою морського льоду в результаті кліматичної кризи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 15 Грудня 2021 07:52
То проблема РФ.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus