USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

До Луцька приїхали представники Люблінського Клубу Бізнесу

27 Лютого 2015 16:16
На Волині відбувається міжнародна конференція «Співробітництво Польща-Україна. Бізнес-Наука-Органи самоврядування».

Сьогодні, 27 лютого, учасники зібралися за великим круглим столом, аби обговорити можливості співпраці польських бізнесових інституцій з волинськими та спробувати створити на теренах облаті місцевий бізнес клуб. Нагадаємо, представники люблінського клубу бізнесу приїздили до Луцька в грудні минулого року. Тоді під час зустрічей учасники домовилися обговорити можливість створення спільної бізнес-організації.

Зауважимо, Люблінський Клуб Бізнесу – це найбільша регіональна бізнес-організація, створена для потреб підприємців, інституцій та осіб, які мають власну економічну діяльність у Люблінському воєводстві. Клуб створено, аби підтримувати та інтегрувати, а також представляти та захищати економічні інтереси підприємців.

Президент Люблінського Клубу Бізнесу Агнєшка Гоншьор-Мазур пояснила, що для фірм-членів Клуб проводить систему популяризації та обміну інформацією, що служить налагодженню економічних контактів у країні та за кордоном. Клуб допомагає у залученні контрагентів та у пошуці стратегічних партнерів, вказує джерела фінансування інвестиційних проектів. Об’єднання також підтримує економічну діяльність своїх членів, зокрема шляхом юридичних та економічних консультацій, організацію навчань, семінарів та конференцій на теми, пов’язані з проблематикою економіки та управління.
Люблінський Клуб Бізнесу організовує міжнародні економічні зустрічі та торгівельні місії, скеровані на залучення закордонних інвесторів. Він є посередником у передачі інформації на тему доступних допоміжних коштів, скерованих до малих та середніх підприємств та надає послуги, пов’язані з писанням аплікаційних заяв.

Відтак, Агнєшка Гоншьор-Мазур закликала до співпраці з Клубом та запросила звертатися з актуальними проблемами та питаннями.

Власне, про необхідність співпраці з польськими інституціями зазначив і голова Волинської ОДА Володимир Гунчик. З його слів, головна мета таких зустрічей - створення можливостей для роботи в луцьку волинського бізнес-клубу, який матиме бажання об’єднати бізнес, громадські організації і працюватиме на благо волинської громади. Тим паче, в області вже успішно діють спільні українсько-польські підприємства, або ж спільні бізнес-проекти. Наприклад, він назвав досвід роботи в цьому плані ТОВ «Модерн-Експо», «БРВ» та спільний проект Богдан – URSUS.
Генеральний Консул Республіки Польща в Луцьку Беата Бживчи навела статистику товарообігу між Польщею та Україною. Так, у 2014 році товарообіг між цими державами зменшилися на 16%, порівняно з попереднім, 2013-м.

Польський експорт в Україну зменшився на 25%, а імпорт збільшився на 7%. Показник українського експорт в Польщу склав у 2014 році близько 5% від загального обсягу.

У 2014 році посіла 14 місце серед напрямків польського експорту (раніше вона посідала 8 місце). Але Україна і надалі залишається одним з пріоритетних напрямків серед держав, які не належать до членів ЄС.
«Польща посідає 12 місце у списку інвесторів для України. В той же час Польща стала місцем працевлаштування українців. Експорт робочої сили в Польщу є стабільним показником зростання нашої держави. У 2013 консульство видало майже 140 тисяч віз, 44 тисячі робочих. А у 2014 загальна кількість виданих віз складає майже 200 тисяч, з них робочих – майже 70 тисяч. Роль польських дипломатичних установ полягає також в популяризації польських підприємств, товарів та послуг та інших ринках. Ми намагаємося переконувати українських підприємців, інвесторів, виробників у доцільності багатогранної співпраці в сферах бізнесу і освіти», - зауважила вона.
Останнім часом зустрічаються з новою тенденцією - заснування фірм у Польщі українськими підприємцями. Однак часто ці інвестори долають складнощі, пов’язані з відсутністю доступу до інформації. Адже в Польщі неможливо залучити інвестиції без відповідних інвестиційних проектів та організаційно-технічних умов.

«Для польської економіки важливим є економічне зростання і конкурентоспроможність. Ми радо вітаємо українські підприємства в Польщі. Але хотілося б, щоб і польські підприємства могли вкладати інвестиції в Україну. Маю надію, що цей захід і бажання створення клубу бізнесу покращить співпрацю в різних сферах, стане проектом, який

спонукатиме до розвитку українські і польські підприємства», - додала Беата Бживчи.
Крім того, під час зустрічі заступник голови облдержадміністрації Сергій Кошарук окреслив декілька інвестиційних напрямків, які можна розвивати в області: агропромисловий комплекс, будівництво, машинобудівна промисловість, деревообробне виробництво, енергоефективність та екологія.
А основні стратегічні напрямки, за якими планують розвивати Волинь, згідно зі стратегією Волинь 2020, - це людський потенціал, волинське село, місцева енергетика, Волинь туристична та нове підприємництво.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus