USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

До старовинного маєтку поблизу Луцька прилетіли лебеді. ФОТОФАКТ

29 Лютого 2016 21:01
Близько двадцяти диких лебедів вже котрий рік прилітають на озеро в селі Прилуцьке, що знаходиться за декілька кілометрів від обласного центру Волині. Через дорогу від нього – руїни колись ошатного маєтку, що належав сім’ї польської поетеси, яка народилась на Волині.

Депутат Волинської облради від Українського Об’єднання Патріотів – УКРОП Олександр Омельчук розповідає, що живе поблизу озера, а тому бачить, як вже кілька років поспіль сюди прилітають пернаті.
«Я живу в Прилуцькому вже три роки. Вікна мого будинку якраз виходять на це озеро. Тут, до речі, цьогоріч картинг організували, коли воно замерзло. А ближче до весни прилітають лебеді», - розповідає пан Олександр та додає, що місцеві мешканці не ображають та не проганяють птахів, а тому ті, вочевидь, залюбки повертаються сюди.
До слова, через дорогу від озера знаходиться маєток Корвін-Піотровських. Це – одна зі споруд середини XIX ст., що належала сім’ї польської поетеси Габріели Запольської.
Будівля була майже вщент зруйнована в період Великої Вітчизняної. Тут була також прибудова, що разом з центральною спорудою слугувала в різні часи сільською радою, клубом, у 50-их роках могла б стати музеєм, якби не брак організаторів та коштів.
Депутат облради каже, що при достатньому фінансуванні пам’ятку архітектури можна було б врятувати і не обов’язково державним коштом. Гроші на збереження старовинного маєтку можна спробувати отримати в рамках грантового фінансування Європейського союзу. Мовляв, схожі прецеденти вже були в Україні. Тим паче, що пам’ятка архітектури стосується не лише української, але й польської історії.

Поруч знаходяться дерева, яким вже близько сотні років. За часів, коли маєток ще був ошатною будівлею, поруч з ним був просторий сад. Нині ж дикі рослини все ближче підступають до колишнього маєтку. Влітку, зі слів Олександра Омельчука, поруч квітує фруктовий сад.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Друг Показати IP 29 Лютого 2016 21:51
Хороше місце ти обрав для життя, Валентин Петрович.
Валік до Друг Показати IP 29 Лютого 2016 22:28
Дякую,не дарма я ж стільки намутив
Друг до Валік Показати IP 1 Березня 2016 14:04
А шо ти намутив?
Шурик Показати IP 1 Березня 2016 00:57
О..а я все думав де цеглу взяти можна..мені то небагато й требаа тут лежить вже загартована роками:-)
Анонім Показати IP 1 Березня 2016 01:04
Невже і ті маєтки у царському селі та околицях Луцька колись стануть пам'ятками архітектури? Тут жив і мутив бізнесмен.. а тут депутат, а поруч прокурор?
Анонім Показати IP 1 Березня 2016 06:34
Та це Сашко
депутат Показати IP 1 Березня 2016 15:22
о!! постріляти можна !!
123 Показати IP 1 Березня 2016 19:01
Як для села щось зробити то немає кому, а як лебеді фоткати то і депутат появився. Ганьба
Філя Показати IP 1 Березня 2016 19:57
Як щось толкове для села зробити то немає нікого а як лебеді фоткати то депутат появився. Ганьба

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus