USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Доля бійців 51 ОМБ: замість відпустки - СІЗО

10 Вересня 2014 17:14
Замість відпустки опинилися у СІЗО Старобільська на Луганщині бійці нещодавно розформованої 51-ї механізованої бригади Збройних сил України. Вони чотири місяці провели на передовій, а тепер їм інкримінують непокору. Воякам, які втримували до останку позиції в Луганському аеропорту, загрожує до семи років тюрми. Про це інформує Радіо Свободи.

Родичі розповідають, що військові були повністю виснажені, коли попросили про десятиденну відпустку, щоб повернутися потім на фронт. А в Мінобороні зазначають – якщо боєць відмовляється виконати наказ під час війни, то відповідальність неминуча. Експерти наголошують, що немає значення, як довго при цьому він перебував на передовій.

Чотири місяці у районі бойових дій поруч із Волновахою, у селищі Побєда в Луганській області й, нарешті, у Луганському аеропорту під регулярними обстрілами противника, а звідти прямо – до СІЗО за спробу домогтися відпустки. У такій ситуації опинилися військовослужбовці 51-ї окремої механізованої бригади.

Згідно з даними, що наводив Волинський обласний військовий комісаріат наприкінці серпня, за час АТО ця бригада втратила загиблими 51 свого бійця. Зрештою її розформували й приписали до 128-ї механізованої бригади. Родичі скаржаться, що, крім всього іншого, тепер хлопці через ці пертурбації «підвішені в повітря».

Мар’яна, дружина одного з військовослужбовців 51-ї бригади, Юрія Юркова з села Дроздовичі Городицького району Львівської області, який нині перебуває в старобільському СІЗО, розповідає про передісторію затримання вояків.

«Зі слів мого чоловіка, вони написали рапорти на відпустку, в яких вказали, що не мають уже сили морально й фізично стояти на ногах. Вони просилися додому у відпустку на десятиденний термін. У рапорті було вказано, що повернуться після відпустки до місця своєї дислокації. Але їм постійно відмовляли. Ті рапорти рвали на шматки. Їм відповідали: ніяких додому», – розповідає Мар’яна.

Військовим інкримінують статтю 402(2) Кримінального кодексу України – непокору, тобто відкриту відмову виконати наказ начальника, вчинену групою осіб, що спричинила тяжкі наслідки. Караються такі правопорушення позбавленням волі на строк від трьох до семи років. За даними волонтерів та родичів, у старобільському СІЗО наразі перебувають 12 військовослужбовців, яких звинувачують у цьому злочині.

Мар’яна розповідає, що мобілізовували її чоловіка на 45 днів. У підсумку хлопці воювали чотири місяці, лише після цього попросили про 10-денну відпустку. Замість відпустки їм пообіцяли відправлення на передову.

«З 10 квітня, як його забрали, ми його вдома жодного разу не бачили. У нього дитина має півроку, вона тата не бачила. І я так підозрюю, що, якщо йому дадуть сім років, як ця стаття передбачає, то дитина його й далі не побачить», – каже дружина.

Мар’яна розповідає, що її чоловік ніколи ні на що не скаржився. Для неї несподіванкою стало, що чоловіка відвезли до військової прокуратури. Він встиг їй сказати, що не розуміє, якого саме наказу вони не виконали.

Вона переповідає також про умови, в яких воювали: «Як він розповідав, коли почали стріляти, командири посідали в машини й повтікали, а вони собі руками рили ями. У них були величезні бетонні плити. Вони ті плити тягнули собі на голову», – передає розповіді про перебування на передовій свого чоловіка Мар’яна.

Жінка додає – чоловік до затримання розповідав, що бригаді критично бракувало озброєння, її танки були підірвані й воювати ставало нічим.

Юрій Юрків є єдиним годувальником у родині, його дружина – у декретній відпустці.

«І ніхто не питає, нам потрібна якась допомога, чи ні. Державі байдужі ті сім’ї, ті діти, що лишилися самі», – каже Мар’яна.

Відсутність озброєння не звільняє від відповідальності – експерт

Начальник регіонального медіа-центру Міністерства оборони у Львові підполковник Олександр Поронюк порадив звертатися за детальнішим коментарем щодо історії Юрія Юркова та його побратимів до військової прокуратури. При цьому він зауважив, що військових судитимуть згідно з законами, які походять ще з радянських часів.

«Якщо військовослужбовець відмовиться виконувати наказ командування, він підлягає певним формам відповідальності. Якщо це воєнний час, вина його посилюється. Якщо врахувати те, що у нас відбувається на Сході, до них будуть застосуватися закони, які не сьогодні й не вчора придумані, ці закони походять ще з радянського часу», – пояснює Олександр Поронюк.

Попри численні спроби, не вдалося додзвонитися на гарячу лінію Одеської прокуратури з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері Південного регіону України, де можуть перебувати справи бійців, які чекають на суд у Старобільську.

Директор військових програм Центру Разумкова економічних і політичних досліджень, колишній заступник Міністра оборони Леонід Поляков пояснює, що відсутність потрібного озброєння для продовження бойових дій може братися до уваги, проте не звільняє від відповідальності. Надто якщо військові замість відходу на інші позиції повертаються додому.

«Якщо військовий склав присягу, то немає вже значення: чи місяць він на фронті, чи чотири. Це не може бути виправданням. Я в Афганістані два роки служив», – говорить експерт.

Кожен випадок є індивідуальним, потрібно залучати громадськість – Мосійчук

Колишній заступник командира батальйону «Азов», а нині голова Центру соціальної та правової підтримки учасників АТО Ігор Мосійчук переконаний, що кожен випадок звинувачених бійців індивідуальний, проте здебільшого йдеться про дезертирство.

«Я не в праві оцінювати кожен випадок. Так само не довіряю і прокуратору, тому вважаю, що кожен такий випадок має проходити через призму громадськості», – наголошує Ігор Мосійчук.

Тим часом військовослужбовці вже місяць чекають у стінах старобільського СІЗО на розгляд їхньої справи апеляційною судовою інстанцією щодо зміни запобіжного заходу. За словами родичів, наданого державою адвоката вони бачили востаннє всередині серпня. Мар’яна Юрків зверталася по допомогу і до Міністерства оборони, і до військової прокуратури, і до народних депутатів. Каже, що допомоги чи підтримки ні від кого немає.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 27
Анонім Показати IP 10 Вересня 2014 17:29
коментар було видалено
Вася Показати IP 10 Вересня 2014 17:30
Зрадників гелетея і муженка - посадити на кіл голою дупою на хрещатику, щоб всі люди бачили, на що вони заслуговують!!!!!!!!!!!!
Анонім Показати IP 10 Вересня 2014 17:31
А що, в нас війна? Фронт? Хто сказав?
Cергій до Анонім Показати IP 10 Вересня 2014 17:47
як ввести воєнний стан, то немає, а як судити, то за законами воєнного часу. зовсім страх погубили, суки. Слідуючий майдан не за горами.
мазофака до Cергій Показати IP 10 Вересня 2014 18:00
Не буде більше Майдану якщо грошей не дадуть!!! Якби таке творилось при "старій" владі, то вже б палатки ставили, а тут і люди гинуть і влада недолуга і...пшик...
Джулія Показати IP 10 Вересня 2014 17:35
23 роки незалежності, а закони-ще радянські. І чергові вибори "на носі"...
Дончанин до Джулія Показати IP 10 Вересня 2014 20:14
ибо они устраивают власть имущих.
Укроп Показати IP 10 Вересня 2014 18:09
Я вже не вірю,що за іловайський розстріл накажуть хоч одного тупорилого продажного генерала! Вже зараз Галетей щось мимрить про те ,що винуваті самі солдати і їхні смартфони з інтернетом!Стрілочників знайдуть.
Факт Показати IP 10 Вересня 2014 18:13
Не потрібний третій майдан. Потрібно стреляти на місцях. Зброї немає, а вони наших героїв в тюрми - томущо з Західної України. Скільки разів після обрання ПОП був на Західній Україні? А Яйценюк?
макевчанин до Факт Показати IP 10 Вересня 2014 18:39
не потому что с запада а потому что киево-днепропетровская мафия считает себя высшими людьми,и в регионах так люди настроены, а судят и востоных и южных. убийцы страны
увч до Факт Показати IP 10 Вересня 2014 20:37
коментар було видалено
Андрій Показати IP 10 Вересня 2014 18:21
Пеця об тебе всі витирають ногі і Європа і Росія. Боягуз Відпусти хлопців
кайзер Показати IP 10 Вересня 2014 18:36
Через пару рокив хдопци вийдуть на свободу з чистою совисттю
Я со Старобельска Показати IP 10 Вересня 2014 18:42
И жаль мужиков, и в то же время.... Идите все домой, пока есть возможность. Всех не посадят. Или все еще надеетесь, что яценюки вас отблагодарят?
гiсть Показати IP 10 Вересня 2014 18:52
Вони не виннi.Адвокат Тетяна Монтян це пояснила.Нема воэнного стану.
Я со Старобельска до гiсть Показати IP 10 Вересня 2014 18:59
Дура твоя Татьяна - есть присяга. Знали бы вы, что на самом деле здесь творится, герои! Ваших мужей и сынов на фарш перегоняют, а вы верите лысенкам да тымчукам. Никто, кроме бандюков из Айдара, воевать не хочет. Только страх наказания и держит.
таня Коваль до гiсть Показати IP 6 Січня 2016 15:51
Мого чоловіка тоже звинувачують у дезертирстві отпустили додому без рапорта і хотять посадити ми незнаем що робити.
Знаемо Показати IP 10 Вересня 2014 19:57
Нехай краще носять передачі до в'язниці ніж квіти на могили дітей і чоловіків
Штефан, Луцьк Показати IP 10 Вересня 2014 20:10
Схоже, дійсно дезертири. Присягали народу і дотримуватися Статутів ЗСУ. Більшість коментувальників працює на ФСБ. Особливо, російськомовні. І з Старобєльська. Створено український "СМЕРШ". Незабаром вас поменшає.
Дончанин до Штефан, Луцьк Показати IP 10 Вересня 2014 20:17
коментар було видалено
Штефан, Луцьк до Дончанин Показати IP 10 Вересня 2014 20:28
Я хочу, щоби тебе заарештувало СБУ, як провокатора.
Дончанин до Штефан, Луцьк Показати IP 10 Вересня 2014 20:38
коментар було видалено
Луганчанин до Дончанин Показати IP 10 Вересня 2014 20:56
коментар було видалено
українка Показати IP 10 Вересня 2014 21:24
Обманним шляхом позабирали хлопців в АТО, самі за "зелень " поставали тупорилими генералами, а як вину відчули, то так як у нас все заведено, роблять винними невинних хлопців , у яких крім віри у праве діло нема нічого( ні грошей, якими багато повідкуплювались, захворіли, ні впливових родичів), а зробити з них типовий "фарш" та ще й вважати їх винними!!!!!!!!!!!! Та стріляти таких командирів треба без суда і слідства на полі бою!!!!!! І ніхто не докаже , хто встановив справедливість. Можливо на їх місце прийдуть толкові генерали, які вчились та рухались по службовій драбині без "торбів". Тоді можливо і внас не було стільки жертв, і вбитих, і покалічених як фізично і морально.
Волинянин Показати IP 10 Вересня 2014 21:28
А чи не забагато вас провокаторів-україноненависників тут розвелося ???? УКРАЇНСЬКИЙ ДУХ ТА ПРАГНЕННЯ ДО ВОЛІ НЕПЕРЕМОЖНІ !!!!!!!!!! СЛАВА УКРАЇНІ _ ГЕРОЯМ СЛАВА !!!!!!!!!
Анонім Показати IP 11 Вересня 2014 09:43
51 бригаду вгробили а хто вцілив втюрму щоб мовчали хто венний в поразках
Андрей Показати IP 14 Лютого 2015 23:22
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus