USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.50 39.80
  • PLN 9.65 9.85

Допомога Україні з боку союзників впала до найнижчого рівня з січня 2022 року. Дослідження

7 Грудня 2023 17:17
Обсяг нової обіцяної допомоги для України з боку країн Заходу в серпні-жовтні 2023 року сягнув історичного мінімуму – скоротився майже на 90% порівняно з аналогічним періодом 2022 року. За цей період, загальна вартість нових пакетів допомоги склала 2,11 млрд євро, що є найнижчим показником з січня 2022 року.

Про це йдеться у дослідженні Ukraine Support Tracker Кільського інституту світової економіки, передає УНІАН.

«У період із серпня по жовтень 2023 року спостерігалося різке скорочення обсягу новонаданої допомоги, водночас вартість нових пакетів склала лише 2,11 млрд євро, що на 87% менше порівняно з тим самим періодом 2022 року, та є найнижчим показником із січня 2022 року. З 42 відстежених донорів лише 20 надали нові пакети допомоги за останні 3 місяці, що є найменшою часткою активних донорів з початку війни. Європейський Союз і США також взяли на себе небагато нових зобов’язань», – йдеться у звіті.
Рівень допомоги Україні з січня 2022 року по жовтень 2023 року, графік Кільського інституту світової економіки.

Зазначається, що зараз Україна все більше покладається на основну групу донорів, як-от США, Німеччина, країни Північної та Східної Європи. Прогноз незрозумілий, оскільки найбільше незавершене зобов’язання щодо надання допомоги – Європейського Союзу – остаточно не затверджено, а допомога з боку США скорочується.

Читати ще: США оголосили новий пакет військової допомоги ЗСУ

«Наші цифри підтверджують враження про більш невпевнену позицію донорів в останні місяці. Україна все більше залежить від кількох основних донорів, які продовжують надавати значну підтримку, як-от Німеччина, США чи Північні країни. Враховуючи невизначеність щодо подальшої допомоги США, Україні залишається лише сподіватися, що ЄС нарешті ухвалить свій давно оголошений пакет підтримки в розмірі 50 млрд євро. Подальша відстрочка однозначно зміцнить позиції Путіна», – сказав директор дослідницького центру Кільського інституту Крістоф Требеш.

Основні донори допомоги

Основною групою активних донорів наразі є окремі європейські країни, як-то Хорватія, Фінляндія, Німеччина, Ірландія, Литва, Люксембург, Нідерланди, Норвегія, Швеція та Швейцарія, а також країни НАТО, а також Канада та Велика Британія. Крім того, Україна може покладатися на великі раніше обіцяні багаторічні програми, на які зараз припадає більшість фактично наданої допомоги. Наприклад, Данія, Німеччина та Норвегія надали відповідно 1,2 млрд євро, 1 млрд євро та 662 млн євро військової допомоги за останні 3 місяці в рамках своїх попередніх багаторічних схем.

Читати ще: Польща вже передала Україні 18 самохідних гаубиць Krab

Експерти звертають увагу, що за обсягом наданої військової допомоги країни ЄС продовжують наздоганяти, а тепер і випереджають США. Зокрема, Німеччина та скандинавські країни (Данія, Норвегія, Швеція та Фінляндія) виділили значну нову допомогу в останні місяці.

Із загальних 25 млрд євро зобов’язань щодо важкої зброї (січень 2022 року – жовтень 2023 року) на США припадає 43% загальної вартості, тоді як на всі країни та інституції ЄС разом припадає 47%, а решта надходить від різних інших донорів, зокрема Великої Британії та Канади.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Анонім Показати IP 7 Грудня 2023 18:16
Саме цього зелене кубло і добивалось.
ооо Показати IP 7 Грудня 2023 21:00
finish
Клава Показати IP 8 Грудня 2023 03:18
"гаранти" роззброювали швидко, а допомогу дозують по чайній ложці..
ОГО Показати IP 8 Грудня 2023 09:52
А КУДИЖ-ж-ж ПОДІВАВСЯ ВАШ ОБІЦЯНИЙ "лендліз" З ОБІЦЯНКАМИ ТІПА "допомагатимемо скільки скільки буде потрібно"?... БЛА-БЛА-БЛА БРЕХУНИ-капіталісти!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus