USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.50 39.85
  • PLN 9.65 9.85

Допомога з безробіття у 2022 році: на які суми можуть розраховувати українці

8 Січня 2022 07:00
У 2022 році розмір допомоги з безробіття зросте двічі, адже він прив’язаний до рівня прожиткового мінімуму.

Прожитковий мінімум зросте з 1 липня до 2 508 гривні та з 1 грудня – до 2 589 гривень, згідно з бюджетом-2022. Відповідно підвищення теж відбудеться двічі, однак розмір грошової допомоги залежатиме також від страхового стажу, пише Економіка 24.

Як розраховується розмір допомоги

Українцям, які впродовж 12 місяців до звільнення відпрацювали не менше 6 місяців, розмір допомоги визначається у відсотках до середньої заробітної плати залежно від страхового стажу:

– страховий стаж до 2 років – 50% до середньої заробітної плати;

– від 2 до 6 років – 55%;

– від 6 до 10 років – 60%;

– понад 10 років – 70%.

Але, якщо українець протягом останніх 12 місяців працював менше, ніж 6 місяців, то йому виплачують мінімальну допомогу з безробіття.
Що таке страховий стаж

Страховий стаж – це відрізок часу, коли працівник чи роботодавець за нього щомісячно вносив страховий внесок. Іншими словами, це кількість місяців, за які людина сплатила до Пенсійного фонду.

Мінімальний розмір виплат з безробіття

Мінімальний розмір виплат з безробіття для українців не прикріплений до прожиткового мінімуму, оскільки це фіксована урядом сума. Він у 2022 році може становити 650 або 1,8 тисячі гривень, згідно з законом «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття».

- 650 гривень отримують українці, які мають менш ніж 6 місяців страхового стажу протягом останніх 12 місяців.

- 1,8 тисячі гривень – ті, хто має понад 6 місяців страхового стажу протягом 12 місяців.
Максимальний розмір виплат з безробіття

Максимальний розмір виплат з безробіття навпаки прив’язаний до прожиткового мінімуму. Він складає не більш як чотири прожиткових мінімуми для працездатних осіб.

- З 1 грудня 2021 року – 9 924 гривні

- З 1 липня 2022 року – 10 400 гривень.

- З 1 грудня 2022 року – 10 736 гривень.

На допомогу по безробіттю в Україні мають право особи віком від 16 до 70 років, які можуть працювати, однак через відсутність роботи не мають заробітку, або інших доходів, як джерел існування.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 18
дідо Показати IP 8 Січня 2022 07:57
В Україні є достатньо вакансій, для чого їм платити, нехай йдуть працювати , а не сидіти на шиї платників податків....розплодили туніядців...
Анонім до дідо Показати IP 10 Лютого 2022 22:11
Як можна обзивати людей туніядцями, які все життя пропрацювали? Людина може бути передпенсійного віку, яка шукає, як вижити. Ви ж не бачите і не знаєте, хто пише коментар, а так легко тавруєте - заодно і всіх. Бажаю вам ніколи не стати таким "туніядцем".
Анонім Показати IP 8 Січня 2022 12:48
Та звісно, «сидіти на шиї платників податків». А ті ,що стають на облік у центрі зайнятості не платили податків чи що? В мене особисто понад 20 років страхового безперервного стажу, і всі роки вираховували податки державі. Отож втративши роботу, я цілком маю законне право скористатись послугами державного центру зайнятості і цілий рік шукати собі ПІДХОДЯЩУ роботу і отримувати виплати, бо це мої зароблені гроші. І мати нормальне відношення працівників центру зайнятості, а не хамське і як до якогось непотребу, ніби це вони з своєї кишені платять ті виплати. Саме таке зараз ставлення до людей у Луцькому міському центрі зайнятості. А ще коли сезон не тільки ковіду, а й грипу та ГРВі, переведіть ті дебільні семінари у онлайн формат, у вас же ж для цього є всі можливості. Для чого збирати людей у тісному закритому приміщенні? Якщо хоч хтось один туди потрапить з омікроном, то хворими з того с..ного семінару, від якого практичної користі нуль, вийдуть всі. Лікування оплатить хто?
дідо до Анонім Показати IP 8 Січня 2022 15:44
це не ваші гроші...ви стільки податків не заплатили щоб рік сидіти на шиї у платників податків...роботи багато і за місяць можна знайти ...Центр зайнятості пропонує роботу, а не центр по утриманню ледацюг...
Анонім до дідо Показати IP 8 Січня 2022 19:50
Ні,це мої гроші. Ясно? Працюю, плачу податки і маю право по потребі отримати своє, гарантоване законодавством, і навіть на значно більші виплати чим нараховані.А на шиї сидить, таке як ти і ще купа всяких різних тобі подібних. І б..дь, буду цілий рік сидіти поки не заберу гарантовані мені гроші до останньої копійки. Люди не раби і не біомаса,щоб за пайку впахувати там куди поткнуть.
дідо до Анонім Показати IP 8 Січня 2022 20:49
ви просто злодійка...
Анонім до дідо Показати IP 9 Січня 2022 00:16
Ще раз для тупих - це мої зароблені гроші, які держава щомісяця забирала з моєї зарплати більш як 20 років, а натомість нічого. А тепер хоч частину з них я заберу, а не щоб на них утримували таке, як ти. Маю право, гарантоване законом, рік отримувати виплату, поки не знайду роботу, яка мене влаштовує по всіх параметрах і я його використаю.
дідо до Анонім Показати IP 9 Січня 2022 09:22
тупі не розуміють,...ти сплатила КОПІЙКИ...а тепер вимагаєш тисячі....за рахунок чужих людей хочеш халяви...роботу прибиральниці можна знайти за тиждень, для чого тобі сидіти рік?.....також працювати за готівку, отримуючи допомогу, є незаконно..і несе відповідальність...зловлять ,заставлять віддати всю допомогу по безробіттю..
Анонім до дідо Показати IP 9 Січня 2022 12:16
Ще раз , для уродів. - не копійки, а двадцять років у мене забирали стільки, скільки встановлено законом, а тепер сплачують мені стільки, скільки теж гарантує закон, хоча це значно менше чим повинні були б. Я піду на роботу тільки на таку .яка мене влаштовуватиме. А ти йди вигрібати г..но, якщо хочеш,тебе це влаштовує і все на що ти здатне по розумових здібностях і рівню освіти.
дідо до Анонім Показати IP 9 Січня 2022 13:15
безграмотне...відрахування не накоптчуються, а є внеском...дулю ти отримаєш, не більше 270 днів і поступовим зменшенням...с твоєї офіційної мінімалки зуби на полку покладеш, то ж підеш підмітати або торгувати на варшавку...де тебе зловлять заставлят виплатати всю допомогу зі штрафами..так шо вали в закордон туалети мити...))))
Анонім до дідо Показати IP 9 Січня 2022 14:43
Ловлять тупих козлів таких, як ти. А мене нема на чому ловити, я протизаконного нічого не роблю.Навпаки - поважаю законодавство, добре знаю свої права і знаю чого я хочу. Дулю отримує таке тупориле як ти, що сиділо на мінімалці і не має достатньо страхового стажу. А нормальним людям з нормальною заробітною платою і достатньою кількістю відпрацьованих років сплачують 365 днів перші 90 календарних днів 100% відсотків від розміру середньої заробітної плати за попередні 12 місяців, наступні три місяці 80% відсотків, і наступні шість місяців 70% відсотків. І я їх всі до останньої копійки отримаю, бо це моє, а на роботу піду тільки таку, яка мене влаштовуватиме .А ти йди лісом, в прибиральники, чи ще куди подалі. Згинь вже.
Тарас до Анонім Показати IP 1 Лютого 2022 09:15
Цей кретин просто на вкурсі що навіть якщо щось купувати в магазині, ми кожного разу сплачуємо з цього 20% НДС. Тобто навіть ті хто не працюють, кожного разу сплачують податки. Навіть бомжі які жабрекують, та витрачають гроші на настоянку глоду виплачують з кожної купівлі 20% НДС тобто податків.
Не Показати IP 8 Січня 2022 18:09
Дідо ,дивися шоб ти сам там не опинився!! Дуже виступаєш!! Люди теж платили податки і мають право на виплати,а щодо центру зайнятості ,то там дійсно королями поставали ,ні культури і нічого і обслуговування хамське ! Це всі говорять
Наталка Показати IP 10 Січня 2022 21:36
людей ввели в оману, коли СТРАХОВКУ на випадок безробіття назвали допомогою з безробіття, роботодавець за кожну працюючу людину платіть Єдиний соціальний внесок, підприємець також платить сам за себе Єдиний соціальний внесок, який і є тією самою страховкою на випадок старості (пенсія), на випадок хвороби (лікарняні), на випадок втрати роботи (виплати з безробіття) тощо
Анастасія Показати IP 29 Травня 2022 15:39
Доброго дня, хтось може підказати хто писав цей матеріал, редакторів чи журналістів?
Євгенія Показати IP 9 Червня 2022 14:16
Слухай,ти,розумака!По-пепше,на обліку не виплачують за місяць(6500зараз?)Тому ніякої вигоди "сидіти на шиї"у держави немає!По-друге,коли людина 20років пропрацювала,то вона якраз заробила постояти на обліку рік це точно!(це, як кровообіг в організмі).
Галина Показати IP 6 Жовтня 2022 01:55
А хто вас там буде тримати рік?З такими хамками,що там працюють ви швидко зрозумієте де знаходитесь!Вас кожен раз будуть відправляти на різні роботи по нових їхніх законах,а потім знімуть з обліку за те,що ви багато говорите або вже настільки додовбуть вам мозги,що ви підете самі.Я взагалі не раджу туди звертатися! Розпустити цю шарашкіну контору і хай в їхньому поважному віці шукають собі роботу,як інші самі бо від них толку немає взагалі!!!
Катерина Показати IP 9 Листопада 2022 23:54
А вже з цього місяця, згідно прийнятого закону, поданого кабінетом міністрів, виплата становить лише 90 днів. Для чого розписувати десяток сторінок про термін та розмір виплат, якщо людей в зиму залишають взагалі без навіть мінімальних грошей. І те, що ти 30 років пропрацював офіційно і не від доброго життя звернувся на біржу праці наш уряд зовсім не хвилює. Страшно навіть подумати як пережити зиму. Роботи у нашому маленькому селі та і в містах поблизу немає взагалі ніякої.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus