USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

«Дорога до миру»: на Волині вшанували вбитих більшовиками польських військових

26 Вересня 2023 13:03
25 вересня в селі Мельники відбувся традиційний міжнародний захід «Дорога до миру», присвячений вшануванню пам’яті вбитих більшовиками польських військовослужбовців.

Про це інформують у Шацькій громаді.

84 роки тому, у 1939-му, вірні присязі військовослужбовці Корпусу охорони пограниччя та Війська польського вступили в нерівний бій з окупантами – червоноармійцями 52-ї стрілецької дивізії. Під час збройного конфлікту загинула велика кількість польських солдатів та офіцерів. Частину тіл вбитих поляків місцеві жителі знайшли і поховали на сільському кладовищі.
Цьогоріч спільна українсько-польська акція відбулася на теренах Шаччини вже вдев’яте. До Мельників приїхали Збігнєв Войцеховський, віцемаршалок Люблінського воєводства Республіки Польща, Славомір Місяк, Генеральний Консул Польщі у Луцьку, Мирослава Якимчук, заступниця начальника Волинської ОВА, Григорій Пустовіт, заступник голови обласної ради, Ольга Черен, очільниця Ковельської РВА, Анатолій Цьось, ректор Волинського національного університету ім. Лесі Українки, громадські діячі, представники духовенства та прикордонних служб обох держав, молодь.
Читати ще: У Володимирі вшанували пам’ять депортованих з Холмщини українців

Шацьку громаду на заході представляв селищний голова Сергій Карпук.

«Сьогодні ми вкотре вшановуємо польських воїнів, які не підкорилися загарбникам, обравши героїчну смерть. На жаль, історія повторюється – на війні, яка триває в Україні другий рік, гинуть наші мужні бійці, захищаючи від російських окупантів не лише Україну, а й Європу, весь демократичний світ. І в поляків, і в українців один ворог, і спільними зусиллями ми мусимо його здолати. Висловлюю подяку нашим друзям, партнерам, братам із Польщі, які в перші дні війни простягнули нам руку допомоги і продовжують підтримувати зараз. Вічна пам'ять полеглим героям. Слава Польщі! Слава Україні!», – зазначив під час виступу Сергій Карпук.
За упокій вбитих більшовиками польських військовослужбовців помолилися біля меморіального комплексу православний та римо-католицький священники. Присутні поклали квіти до пам'ятників загиблим польським воїнам та українським захисникам Олександру Жипі та Ігорю Хомику.
Далі розпочався символічний забіг на дистанцію 1939 метрів під назвою «Дорога до миру», у якому взяли участь учні школи села Мельники, вчителі, студенти Волинського національного університету імені Лесі Українки та всі охочі. Переможці отримали від організаторів подарунки.
За ще однією доброю традицією заходу, у місцевому сквері відбулося спільне висаджування дерев. А в сільському клубі гості ознайомилися з експонатами виставки живописних робіт, створених на пленерах у Мельниках митцями з різних куточків України. Організаторами виставки стали відомі львівські художники Остап і Роксолана Патики.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus