USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Дорога осінь 2017-го: ціни на українських ринках наближаються до польських

6 Вересня 2017 19:00
Ще наприкінці літа ЗМІ попереджали українців про можливе здорожчання продуктів харчування. І вже в перші дні вересня невтішні прогнози стали збуватися. Продавці мало не щодня переписують цінники, а покупці з тривогою очікують, на скільки зросте ціна найнеобхідніших товарів. Схоже, до кінця року гаманці українців сядуть на жорстку дієту.

Овочі та фрукти коштуватимуть, як у Польщі

Голова Асоціації постачальників роздрібних мереж України Олексій Дорошенко в коментарі для телеканалу ICTV відзначив: серед головних факторів, які впливають на зростання цін, є підвищення мінімальної зарплати, скасування державного цінового регулювання та відкритість ринків. Негативно впливає на ціни й падіння гривні, яка, за його прогнозами, до кінця року сягне показника 28 гривень за долар.

На думку експерта, до кінця року можуть подорожчати продукти з «борщового» набору. За найобережнішими прогнозами, картопля буде коштувати 7,5 грн, капуста – 18 грн, цибуля – 10 грн, а морква – 10,5 грн.

Аналітик центру «Інфо-Шувар» Тетяна Гетьман каже, що серед причин подорожчання овочів та фруктів – неврожай. Також, за її словами, впливає на формування цін зростання експорту і вирівнювання цін з європейськими, інформує Hyser.

«Зазвичай восени ціни на овочі знижуються – починається активний збір врожаю, частину якого фермери закладають на зберігання, а залишки продають. Але цієї осені можлива протилежна тенденція – через неврожай», – зазначила Тетяна Гетьман.

На її думку, цього року на українських ринках можна очікувати ціни, практично ідентичні польським. Гетьман нагадала і ситуацію з яблуками. За прогнозами експертів, цьогоріч очікується найнижчий за шість років урожай цих фруктів, що позначиться і на їх вартості.

М’ясо і гречка стануть делікатесами?

Також у вересні до 40 гривень за кілограм може злетіти ціна гречки. Зараз, за даними Державної служби статистики, середня вартість кілограма гречки становить 24,25 грн. Нагадаємо, впродовж 2017 року середні ціни на гречану крупу коливалися в межах 20%, залишаючись у діапазоні 23,92-29,76 грн/кг. Станом на 30 серпня середня ціна гречки в Україні становила 24,25 грн/кг. (На цю дату торік гречка коштувала 30,97 грн). Однак перший заступник міністра агрополітики та продовольства Максим Мартинюк заспокоює споживачів: «Ринкові баланси не вказують на ризик зростання ціни на гречку, тому такі коливання можуть мати суто спекулятивний характер».

За словами експертів, восени суттєво піднімуться ціни на молоко та м’ясо. Зокрема, йдеться про подорожчання яловичини як мінімум на 15-20%. Таким чином, її вартість може досягти 170 грн/кг.

«Усі види м’яса стали дорожчими більш ніж на третину. Яловичина – на 31%, курятина – на 34%, свинина – на 44%. Молочні продукти подорожчали від 31 до 37%, цукор – на 20%», – написав у Facebook директор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Цукор: посіяли менше, експортують більше

Загалом від початку року подорожчали 22 із 23 соціальних продуктів харчування, констатують у сюжеті програми «ТСН. Тиждень». У цьому переліку – й цукор, якого стали більше експортувати за кордон. Ще одна причина збільшення ціни солодкого піску – зменшення площі посівів. Експерти прогнозують, що цукор додасть щонайменше кілька гривень на кілограмі. У Мінагрополітики переконують, що ціна лишиться на нинішньому рівні. Нагадаємо: за даними Державної служби статистики, середня вартість кілограма цукру нині становить 16,18 грн.

Дороге пальне – дорогі продукти

Вартість бензину та дизпального в Україні залишається стабільно високою, пише Gazeta.ua. За прогнозами експертів, літр палива А-95 може у вересні коштувати вже 26,5 грн – майже на 2 грн дорожче, аніж улітку. Залежно від заправок, сьогодні ціна на це пальне коливається від 23,32 грн до 26,49 грн. Тобто зекономити чи переплатити можна до 3 грн. Літр дизельного палива обійдеться водіям у середньому в 22,20 грн.

На українських АЗС ціни на автогаз припинили стрімке зростання й почали трохи падати. Нині газ для автомобілів коштує в середньому 15,64 грн. Максимальна вартість на мережевих АЗС – 16,32 грн. І хоча в Україні відчувається дефіцит автогазу, експерти обіцяють зниження цін у другій половині вересня.

Оскільки транспортні витрати збільшаться, це потягне за собою подорожчання продуктів щоденного попиту: хліба, молока, олії та круп.

Чого очікувати до кінця року?

Член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін в ефірі «Громадського радіо» розповів:

«Якщо ми проаналізуємо прогнози, які НБУ і уряд пропонують до кінця цього року, то зробимо невтішні висновки. У бюджеті 2017 року передбачалася інфляція у розмірі 8% річних. Зараз уряд переглянув прогноз і написав 11,2%. Рушійною силою інфляції наприкінці року буде зростання цін на споживчі товари», – зазначив Олег Пендзін.

За словами експерта, сьогодні середньостатистична українська родина витрачає від 50 до 55% доходу на продукти харчування. Малозабезпечені сім’ї «проїдають» 80% місячного заробітку. Європейцям вистачає на харчування 12-18% прибутку. Це означає, що українці фактично виживають. Лише на хліб з початку року ціна виросла на 15%.

«Так, урядовці обіцяють чергове підвищення зарплат та пенсій. Однак люди не покладуть їх на депозити, а понесуть на базар. Ця додаткова грошова маса спровокує збільшення цін на споживчі товари та продукти харчування, – переконаний Олег Пендзін. – З 1 липня уряд відпустив ціни у вільне плавання. Так роблять у всьому світі, але там одночасно діють програми підтримки малозабезпечених. Тому наш уряд має вирішити, як допомогти тим, хто живе на одному хлібі, бо молоко для них стало делікатесом».

Алла САДЕЦЬКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Степан (кримчанин) Показати IP 6 Вересня 2017 19:31
Зробив перерахунок по комерційному курсу рубля к гривні. Порівняв ціни у Вас і в Сімферополе (дружина допомогала). Висновок -приблизно парітетні. Різниця в + або - становила 2-3 рубля. Зарплати незрівнянно в Криму вище. Зарплатня вчителя початківця (у моєй дочки)- понад 8 000 грн, кваліфікованого вчителя(дружина) - понад 20 000 грн. Наголошую, курс взято середньо комерційний по Україні. Комуналка у нас в рублях нижче чем у Вас в грн. Ось і міркуйте -чи є бажання в кримчан повернутися до "неньки"
Степан (кримчанин) Показати IP 6 Вересня 2017 19:49
Редакція настілки тупа,що вважає що "фільтруючи" коменти приховає справжній стан речей?
лол Показати IP 6 Вересня 2017 23:56
як казав Янукович " пакращення життя уже сєводня "

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus