USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Доступне житло»: кому і за яких умов воно доступне

11 Серпня 2013 14:00
У перші роки, коли запрацювали програми – «Доступне житло» та здешевлення вартості іпотечних кредитів – були нарікання з боку громадян на недосконало прописані в договорах умови отримання державної допомоги або системи відшкодування відсотків з боку «третьої сторони». Тому за останній період, у Державному фонді сприяння молодіжному житловому будівництву доопрацювали і внесли зміни до закону. Про те, як скористатися програмами доступного житла - Волинським Новинам розповів директор Волинського регіонального управління сприяння молодіжному житловому будівництву Олександр Максимчук.
Олександре Адамовичу, які тенденції щодо розвитку будівельної галузі на Волині сьогодні простежуються?
Розпочинаючи з 2009-ого будівельна галузь, хоча і невеликими темпами, та все ж розвивається і, навіть нарощує темпи зведення житла. Відповідно до статистичної інформації на Волині, у порівнянні з аналогічним періодом у 2012 році, цьогоріч на 0,8 % збільшилася кількість введеного в експлуатацію житла. Програми кредитування сприяють розвитку будівельної і супутнім галузям. Йдеться про програми «Доступне житло» і здешевлення вартості іпотечних пільгових кредитів завдяки частковому відшкодуванню коштів.
Державна цільова програма доступного житла передбачена на 2010-2017 роки. За час її дії підтримку отримали 2,5 тисячі сімей. Зокрема у 2012 році, згідно з умовами програми, придбано 1 200 квартир загальною площею 83 тисячі метрів квадратних. Чи дієвою залишається Програма і цьогоріч?
Для волинян програма «Доступне житло» досить цікава. Цьогоріч у нашому активі понад 5 мільйонів гривень на її реалізацію. Тобто, зважаючи, що у нас підвищений попит на житло, то й Програма розвивається краще, ніж в інших областях, наприклад, Дніпропетровській.
Торік понад 60 сімей отримали державну підтримку.
Щоправда торік ми хвилювалися, що у людей «підірветься» довіра до цієї Програми. Адже дуже складно здійснювалися платежі через казначейство, особливо наприкінці року. І виникла заборгованість мільйон 400 тисяч гривень перед сім’ями, які скористалися Програмою.
Але проблему успішно вирішили за І квартал 2013 року та погасили заборгованість. І будівельники з розумінням до цього поставилися. Вони повірили в те, що уряд виконає свої зобов’язання і не розірвали з сім’ями угоди, а терпляче чекали коштів.
На сьогодні ситуація стабільна і зараз немає проблем із перерахунком коштів через казначейські рахунки.
А чому будівельникам вигідно співпрацювати з державою у рамках програм «Доступне житло» і здешевлення вартості іпотечних кредитів?
По-перше, вони гарантовано мають споживача на свій товар. А житло на ринку нерухомості це і є товар. По-друге, вони, як учасники програм, можуть розраховувати на підтримку з боку держави у виділенні земельних ділянок, які привабливі для спорудження житлових будинків.
Ринкова і нормативна вартість метра квадратного – вони суттєво відрізняються. Чи не зловживають зі свого боку будівельники?
Зловживань нема. По-перше, для того, щоб зі своїм об’єктом взяти участь у програмах «Доступне житло» або здешевлення вартості іпотечних кредитів, компанія-забудовник повинна надати відповідний пакет документів на засідання міжвідомчої комісії, що створена при профільному міністерстві. Вона приймає відповідне рішення щодо встановлення вартості на житло.
Якщо це стосується програми здешевлення іпотечних кредитів, то положенням передбачено максимальну ціну 6250 гривень за метр квадратний. Це для Волині – реальна середня ринкова вартість.
Також, замовляючи проектно-кошторисну документацію, забудовник звертає увагу на те, щоб майбутні квартири відповідали нормативним величинам. Адже, наприклад, помешкання площею понад 100 метрів квадратних менше користуються попитом і не потрапляють під дію програм, оскільки перевищують нормативну площу. І, як правило, будівельник має певні проблеми з їх реалізацією. Тому надається перевага 2-кімнатним квартирам загальною площею не більше 65 метрів квадратних, 3-кімнатним – не більше 76 метрів квадратних.
А згідно з розрахунками Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву, на Волині нормативна вартість метра квадратного - 4929 гривень.
Здешевлення вартості пільгових іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян – чи цікавляться цією програмою волиняни? Чи на вигідних умовах можна отримати відповідний кредит?
Безперечно. Крім того, вона вже діє другий рік. До Програми є «живий» інтерес у людей. І я наголошую, що здешевлення вартості іпотечних кредитів – це єдина в нашій державі Програма, що захищена нормою Закону, а не постановою, чи якимсь розпорядженням. Відповідно, внесені зміни до Бюджетного кодексу, де передбачено щороку у видатковій частині держбюджету кошти для погашення зобов’язань перед сім’ями, які скористалися Програмою здешевлення вартості іпотечних кредитів.
Цьогоріч 300 мільйонів гривень передбачено в держбюджеті на реалізацію Програми, з них – 6 мільйонів для Волині. Це дає нам можливість виконати зобов’язання перед 37 сім’ями, які у 2012 році отримали кредит у банку і ще понад 100 кредитів можемо надати цьогоріч. Кошти на рахунку є.
Проте людей завжди лякала цифра 16%, що була прописана у всіх договорах. І банкіри нам пояснили, що Нацбанк не дозволяє їм ставити відсоток кредиту менший, ніж депозити. 16% - це практично нульовий режим роботи банку. Менше вони не можуть ставити і згідно з їх внутрішніми документами.
Насправді, сім’я сплачує тіло кредиту і 3% річних, решту – 13 % виплачує держава. А це, приблизно, від 1500 до 2700 гривень за одно-, дво-, трикімнатну квартири щомісяця. Це абсолютно реальні ціни. І кредит надається терміном до 15 років.
З якими банками працюєте згідно з програмами доступного житла?
Cпівпрацюємо лише з банками, які мають державну частку – це «Ощадбанк», «Укргазбанк», «Укрексімбанк».
А як щодо Єдиного реєстру сімей, які потребують поліпшення житлових умов, він у нас сформований?
Ті, хто зараз перебувають на квартирному обліку, до жовтня цього року повинні поновити інформацію про те, що вони потребують поліпшення житлових умов. Тому що, можливо, хтось із них вже придбав житло чи збудував, а на загальній черзі стоїть. З відповідними документами необхідно прийти у відділ з обліку та розподілу житла Луцького міськвиконкому і поновити інформацію про свою сім’ю, яка потребує поліпшення житлових умов.
Розмовляла Олена П’яних
ДОВІДКА:
Державна цільова соціально-економічна програма будівництва доступного житла на 2010-2017 роки. Держава надає громадянинові безвідплатну підтримку у розмірі 30 відсотків вартості житла.
Здешевлення вартості пільгових іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов. Програма діє з червня 2012 року на виконання доручення Президента України. Відповідно до умов програми, процентна ставка іпотечного кредиту не перевищує 16 % річних, з яких позичальник сплачує лише 3 %, решту - погашає держава. При цьому термін кредитування складає до 15 років, а щомісячний платіж за кредитним договором не повинен перевищувати 50 відсотків сукупного середньомісячного доходу сім’ї.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus