USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Доступно про парламентаризм» в умовах карантину: онлайн-спілкування з народним депутатом Іриною Констанкевич

12 Квітня 2020 15:07
У п’ятницю, 10 квітня, черговий захід проєкту «Доступно про парламентаризм», що його реалізовує громадська організація «Волинська правнича школа» в межах Програми USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа, відбувся у режимі онлайн. Утім, як зазначають його учасники, він був не менш цікавим та пізнавальним, ніж спілкування наживо.

Цього разу в рамках тренінгу-вебінару «Діяльність народного депутата» молодь мала нагоду поспілкуватися з народним депутатом Іриною Констанкевич.

Зокрема учасники проєкту цікавилися питаннями реформи децентралізації, внесенням змін до Держбюджету, перегляд якого здійснюють через епідемію коронавірусу, рівнем готовності сфери охорони здоров’я до боротьби та протидії Covid-19.

«Уже шостий рік триває реформа децентралізації, яка має завершитися цьогоріч восени. Навіть у самому слові «децентралізація» закладена її суть: повноваження передаються з центру на місця. Але насправді реальність трохи інша, – зауважила Ірина Мирославівна. – На жаль, на місцеві бюджети покладено великі зобов’язання, повноваження, а ресурсів для такої роботи не так багато».

Народний депутат зауважує, що ситуація з коронавірусом показала: українська система охорони здоров’я не готова до такого випробування – медики не забезпечені елементарними засобами захисту. На рівні України досі не створено єдиного штабу для розв'язання даної проблеми. Області та міста самотужки намагаються протидіяти хворобі.

«З ініціативи народного депутата, мого колеги з групи «За майбутнє» Ігоря Палиці Волинь однією з перших ввела доволі жорсткі карантинні заходи, які я вважаю виправданими. На рівні нашої області вдалося консолідувати спільні зусилля. На допомогу лікарням з обласного бюджету було виділено 60 млн грн, 20 млн грн – з Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом». Значні ресурси для медзакладів передбачила і Луцька міська рада. Упродовж кількох тижнів саме на ці кошти закуповують тести, маски, антисептики», – зазначила парламентар.
«По суті, це все мала робити центральна влада, але, на жаль, через бюрократизм, неправильну аналітику та прогнозування, ця дія сповільнена. І тільки 13 квітня відбудеться позачергове засідання Парламенту, на якому мають ухвалити зміни до бюджету, до проєкту якого у народних депутатів чимало питань», – каже Ірина Констанкевич.

Уряд запропонував здійснити секвестр Держбюджету, створивши Стабілізаційний фонд у розмірі 66 мільярдів гривень. Однак на що саме і в яких обсягах планують витрачати звідти кошти – поки що інформації немає. Натомість у медіа з'являється інформація, що Україна виділила 10 млн грн для підтримки Албанії у боротьбі з коронавірусом.

Цими днями нардепи із групи «За майбутнє» підняли питання, що обіцяні урядом доплати медикам не мають бути перекладені на місцеві бюджети.

Ірина Констанкевич наголосила, що треба негайно зробити все, аби підтримати економіку. «Тут я робила б акценти саме на малому та середньому бізнесі. Тому що великий і сам себе втримає, якщо правильно його підтримати, а от малий і середній в умовах карантину можуть «загнутися», – вважає вона. – Тому максимально треба було б виписати програму і для малого, і для середнього бізнесу».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
я Показати IP 12 Квітня 2020 18:39
Бо ж знають, що там, в інфекційних стаціонарах, – лютий треш. Вони будували Україну для нас – а доведеться пожити в ній трохи самим. Настав час, коли всі ті, хто будував і водночас обкрадав цю чудову країну протягом останніх 25 років, раптом усвідомили, що все йде не за планом. До Відня на консультацію до лікаря не полетиш. У реанімацію в Мюнхені чартер не пустять. А у приватних українських лікарнях інфекційних відділень для віп-коронавірусних немає. От же ж біда яка! Їм у цьому лайні тут доведеться лікуватися, захищатися від голодних бунтів, а може, і вмирати. А вмирати ж не хочеться. Справдилася мрія мільйонів українців. Рятуватимуть від вірусу їх в обшарпаних палатах, зі смердючими туалетами, без протоколів лікування, без достатньої кількості обладнання, без ресторанного харчування та змінної постільної білизни. І головне. Рятуватимуть їм життя люди, у яких місячна зарплата – як один їхній похід на обід у ресторан. Вони так уже обісралися, що навіть негайно вирішили дати лікарям подвійну ставку і почати рахувати зарплату погодинно. Депутати.... Вони зараз ставлять масово в лікарнях ШВЛ, УЗД і рентгени. Вони зараз скидаються на ремонти палатних боксів. Вони зараз масово шукають знайомих серед українських лікарів. Вони просто подивилися на [інфікованого коронавірусом нардепа Сергія] Шахова, інших віп-знайомих, які вже зараз лежать масово із пневмонією у своїх домівках, і раптом усвідомили, що біда за дверима, а бігти від неї нікуди – тільки у звичайну державну інфекційну. Їхній найстрашніший сон раптом став реальністю – їх ніде більше не чекають і ніде не приймуть. Із грошима, лімузинами, охоронцями й особистими літаками багато з них відчують на власній шкурі, що таке безкоштовне загальнодержавне медичне обслуговування. Welcome to Ukraine!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus