USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

І актори, і діти на сцені: до Луцька з виставою завітав полтавський театр ляльок. Фото

22 Липня 2023 15:20
Актори з Полтавського академічного обласного театру ляльок приїхали до Луцька, аби подарувати найменшим мешканцям громади сенсорно-інтерактивну виставу «На хвилі». Усього в місті протягом 22-23 липня зіграють п’ять вистав. Кожна постановка унікальна, адже на сцені задіяні і актори, і глядачі.

На покази запросили дітей вразливих категорій із Луцької громади: дітей з інвалідністю, переселенців і дітей військовослужбовців. Загалом п’єсу полтавського театру побачать близько 120 дітей.

Цю виставу створили в межах проєкту «Простір можливостей», який підтримав Український культурний фонд, насамперед із метою адаптації та соціалізації дітей з інвалідністю, розповіла директорка Полтавського академічного обласного театру ляльок Тетяна Вітряк.
«Ми залучали дітей зі звичайним розвиток і дітей з інвалідністю. Ті діти, які приходили до нас на виставу двічі-тричі, разом допомагали відтворювати постановку, як ми і планували. В принципі вистава розрахована на глядача віком від нуля до 100+. Її прекрасно сприймають і маленькі дітки, і діти середнього віку, і навіть дорослі. Часто приходять вагітні жінки, які насолоджуються, граючись із рибками, таким чином маючи можливість порелаксувати», – зазначила Тетяна Вітряк.

Усього у виставі беруть участь шість акторів: троє відтворюють музику, а троє грають ролі.
Цю постановку театр ляльок підготував спільно з Полтавським міським центром комплексної реабілітації дітей з інвалідністю.

«Є певні особливості роботи з дітками, які, наприклад, мають аутизм… Ми працювали і з «сонячними» дітками, і з дітками на візках. Саме центр реабілітації консультував нас, проводив для акторів семінари та тренінги, тому що діти беруть активну участь у виставі. І кожна вистава є іншою: все залежить від того, як реагує глядач», – сказала директорка полтавського театру ляльок.
Ідею представити сенсорно-інтерактивну виставу в Луцьку вдалося реалізувати з ініціативи Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», Луцької міської ради, ГО «Жива лялька» і Юліти Ран – дитячої письменниці, сценаристки, яка зараз виконує обов’язки головного режисера Полтавського академічного обласного театру ляльок.

«Зараз діти більше потребують соціальної, моральної та етичної підтримки, ніж дорослі. Тому ми одноголосно погодилися приїхати й підтримати діток. Усі діти потребують нашої любові», – наголосила Тетяна Вітряк.
На покази запросили дітей різних категорій, передусім дітей з інвалідністю, дітей військовослужбовців і переселенців, додала голова правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Катерина Шкльода.
«Дуже приємно бачити їхні позитивні емоції, те, як вони комунікують з акторами. Недарма вистава називається сенсорною, інклюзивною й покликана допомогти подолати стрес діткам під час війни. Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» посприяв тому, аби полтавський театр завітав до Луцька і показав тут цю унікальну виставу. Щиро вболіваємо за те, аби в нашому місті з’являлися такі вистави. Цей формат надзвичайно цікавий і корисний дітям», – звернула увагу Катерина Шкльода.
Соломія Поліщук відвідала виставу «На хвилі» разом із меншим братиком Лукою. Хлопчику п’ять років. У нього – аутизм.

«Лука любить будь-який двіж. Безумовно, корисно виходити з хати, гуляти, соціалізуватися. Навіть коли він кричить чи йому щось не подобається, все одно цей досвід корисний для нього, тому що він вчиться взаємодіяти з іншими дітьми, перебуває в новому середовищі. Лука любить гратися, – зауважила Соломія Поліщук. – Такі діти часто можуть виявляти агресію, а завдяки соціалізації через подібні заходи вони навчаються стримуватися, скеровувати свої емоції в хороший напрямок».
Дівчина поділилася: особливо у виставі їй сподобалися використання ультрафіолету та музика.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus