USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.10 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Досвід Грузії корисний?

5 Лютого 2009 16:57
Грузія активно виступала проти поширення в рекламі сексизму. Про це йшлося 5 лютого під час дискусійного клубу на тему «Стереотипні образи чоловіків та жінок у рекламі», - інформує репортер «Волинських Новин».
Під час семінару піднімалося питання сексизму в рекламі як зневажливого використання людського тіла, привернення уваги та продукування стереотипів (наприклад – «Світ жінки – дім. Дім чоловіка – світ» ).
Науковці, журналісти, представники влади та студенти дискутували на тему гендерної проблематики та її відображення у рекламі. Зокрема йшлося про те, що тема сексизму у світі не нова, проте часто у рекламі з’являються відверто некоректні образи. У світі ці питання врегульовані законодавством, низка законів є й в Україні. На жаль, часто законодавство не дотримується.
«Україна зобов’язана включити принципи рівноправ’я в суспільство, які задекларовані в законодавстві», - висловилася координатор проектів ВОГО «Гендерний центр» Юлія Возняк. За словами панни Возняк, найчастіше образ жінки у рекламі репрезентується, як еротичний об’єкт, що навіює думку пасивності та залежності від чоловіка. Також нав’язується стереотип, що місце жінки на кухні, а чоловік сильний та незалежний.
Окрім того, обговорювалося питання боротьби зі стереотипами гендерної нерівності, які нав’язує реклама. Зокрема зазначалося, що однією з країн, яка виступила проти сексизму та статевої нерівності, стала Грузія, де було проведено низку протестів проти такого стану речей.
Заступник начальника Управління у справах сім’ї, молоді та спорту ОДА Ігор Дмитришин вважає, що «сексизм – найкращий двигун реклами, бо простіше показати оголену жінку і привернути увагу аудиторії, ніж придумувати щось нове». Проте «досвід Грузії корисний і мають бути норми, які б обмежували сексизм у рекламі», - додав він.
Нав’язування ж стереотипів відбувається ще у дитинстві батьками малюка та пізніше шкільними підручниками, - розповідалося у фільмі продемонстрованому учасникам семінару. Наприклад, у шкільних підручниках зневажлива роль надається жінці, тоді як чоловік зображається найчастіше мужнім. У підручниках з української літератури майже 70% образів – чоловічі. Роль жінки, здебільшого, відкидається й у історичній літературі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Тьфу Показати IP 5 Лютого 2009 17:24
Всю свою сознательную жизнь борюсь с гендерным подходом, вернее, с особо выдающимися его проявлениями. С ума сошли - подсчитывать в школьных учебниках соотношение мужских и женских патретофф. Занялись бы, глюпые, вплотную личной жизнью, поняли бы 1) тело женщины - ЭРОТИЧНО. Если оно не эротично, женщину надо лечить от половой задавленности. 2)бороться с естественной зависимостью от мужчины - проявление не силы, а слабости. (С тех пор как вышла замуж, с удовольствием принимаю эту самую зависимость. Впрочем, это мое дело, если же кто хочет обращать свою жизнь в борьбу - пожалуйста!) 3) в том, что человечество делится на "Мэ и Жо", ничего нового и противоестественного нет. 4) За вас, милые феминистические дамы, пожрать вашей семье никто не сделает. Нефиг барствовать и искать прЫнцев. Трусы ваши и ваших детей тоже стирать будете вы сами. 5) мужчины от нас зависят не меньше, а гораздо больше, чем мы от них. Небольшое социальное превосходство лишь частично компенсирует эту зависимость. 6) В изображении мужчин мужественными ничего плохого не вижу. Жаль только, что не всем из них хватает мужества поставить зарвавшихся дам на их место на кухне. 7) спасибо за внимание. Сил моих нет больше. И на эти самые гендерные "исследования" тратится дикое количество времени, денег и бумаги!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus