USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.90

Древній Любомль: історія палацу Браницьких – одного з найвідоміших на Волині

23 Вересня 2023 11:25
Палац Браницьких у Любомлі славився розкішним життям, але, як і багато пам‘яток архітектури, постраждав від рук радянської влади. Вціліло лиш одне крило з-поміж великого палацового комплексу. Утім цінність історичної будівлі від цього не втратилася.

Про цю пам’ятку історико-культурної спадщини розповідається у новому епізоді Файного подкасту. Цього разу співрозмовником став Олександр Остапюк з Любомльського краєзнавчого музею.

Відомо, що рід Браницьких був одним із найвідоміших на Волині. Резиденція родини Браницьких входила до палацово-паркового ансамблю, збудованого у другій половині 18 століття.

Читати ще: Палац у Великих Межиріччях: втрачені багатства волинської резиденції Стецьких

«Францішек Ксаверій Браницький побудував у Любомлі великий палац та парк, де проводив своє дозвілля. З того часу місто називалося Любомльським графством. Побудував на площі ринок торгові ряди, провів меліорацію, почав закріпачувати міщан», – розповідає краєзнавець.

Зокрема, щоб здивувати своїх гостей, Ксаверій проклав від палацу до площі Ринок оригінальну доріжку, складену з кінських зубів. Це невелика відстань – 150 метрів.

Читати ще: Новомалинський замок: чи можна відновити древню пам’ятку Волині

«У палаці вирувало активне життя, відбувалися прийоми іменитих гостей, проводилися бали, зароджувалися політичні інтриги», – зазначає пан Олександр.

У випуску також йтиметься про:

– стан архітектурної пам’ятки та перспективи її збереження;

– історію Любомля та роль родини Браницьких у ній;

– як виглядав оригінальний палац і як приймав гостей;

– що ще цікавого подивитися туристам, які завітають у древній Любомль.

Читати ще: Невипадкова Олика та замок Радзивіллів: таємниці оборонної споруди

Більше почути про палац у Любомлі можна у подкасті за посиланням: https://on.soundcloud.com/Bg2y24t1AtXhcYBd8.

Файний подкаст замками Волині – проєкт, що його втілює ГО Волинська фундація за підтримки Українського культурного фонду.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 23 Вересня 2023 15:59
той палац найбільше занедбали, як і все інше в Любомлі, і не тільки в Любомлі, а й по всій Україні, за час незалежності, останні років тридцять. Треба казати всю правду, а не частину.
Що? Показати IP 23 Вересня 2023 19:44
А це точно палац, бо схоже на казарму.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus