USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Дріфттрайк в Україні: лучанин хоче відкрити школу екстремальної їзди

8 Травня 2016 16:17
Лучанин Геннадій Ніколенко розвиває в Україні та на Волині зокрема екстремальний вид спорту – «дріфттрайк». Своєю назвою цей вид активності завдячує виду транспорту, який тут використовується. З англійської мови Drift Trike перекладається як триколісний велосипед, який заносить. Водій такої конструкції називається «райдером» (від англійського ride – їздити).

Про це йдеться у матеріалі газети Волинські Новини №14 від 5 травня 2016 року.

Пристрій нагадує гібрид велосипеда та карта. Має три колеса та працює на електродвигуні. Завдяки тому, що задні колеса пласкі та широкі, а кермо поворотке, райдер має велику маневреність. Коли водій розганяється та різко гальмує, його заносить з боку в бік. Родзинка в тому, аби втримати управління та себе в сидінні. Фактично, водій спричиняє занос транспорту, який контролюється. У США популярною є така екстремальна їзда асфальтною рівною дорогою, що має кут нахилу чи у формі серпантину і не насичена транспортом.
«Цей рух зародився у 2008 році в Новій Зеландії. Там свого часу був популярним напрям екстремальних розваг Boys Racers: на крутих схилах екстремали спускалися донизу на триколісних велосипедах. А у 2011 році рух перекочував до Австралії, Сполучених Штатів Америки, великої популярності набув в Азії», – розповідає Ніколенко.

В Україні поки що масового захоплення цим видом розваг немає. Можливо, через те, що у нас дорожня інфраструктура куди гірша за американську чи австралійську. Однак Геннадій планує відкрити в Луцьку школу для навчання цього виду спорту, а також тематичні клуби у великих містах.

Водій за кермом перебуває практично напівлежачи. У його розпорядженні – гальма та педаль газу. Ногами впирається на виступи, що додані до переднього колеса. Якщо важіль гальм нагадує мотоциклетний чи велосипедний, то кнопка для газу – маленька й підлаштована під великий палець. Це зроб¬лено для того, аби координувати рух під час вивороту керма.
Виріб недешевий – у межах півтори тисячі доларів. Найдорожчими деталями є тонкий електродвигун, схований у переднє титанове колесо, та акумулятор, що кріпиться за сидінням. Заводиться пристрій ключем, а заряджається від звичайної розетки, як електромобіль. Потужність акумулятора дозволяє інтенсивно їздити до 3-3,5 годин, переконує співрозмовник. До чотирьох годин потрібно для повного заряду. Акумулятора вистачає на 2-2,5 тисячі циклів заряду-розряду.

Гальма, що їх тут використовують, підходять для потужних мотоциклів, які розганяються до 200 кілометрів за годину.
Цікавинкою конструкції є задні колеса. Вони такі ж, як для картингу. На колеса одягають пластикові накладки – сліки. Щоправда, у спеку вони більш стираються, а щеплення гірше. Та й поверхня для їзди має бути рівна і гладенька. Ідеально підійде асфальт без вибоїн чи бруківка.
Стосовно райдера, то і тут є певні вимоги. Оскільки вага самого дріфттрайка досягає 40 кг, то водій має бути не важчим за 100-110 кг. Одна з ключових вимог – це зріст екстремала. Людина, яка керує, має від сидіння дотягнутися ногами до спеціальних виступів на передньому колесі.

Є й певний дрес-код. Голову треба захистити шоломом типу «фулфейс». Тобто таким, який не лише захищає лобну кістку, а й щелепу. На спину одягають спеціальний захист, так само, як і на лікті та коліна.

«Цей вид спорту цікавий тим, що координує рівновагу, тонізує весь організм. Судячи з власного досвіду, можу 20 хвилин їзди на цьому пристрої прирівняти до 60 хвилин роботи у тренажерному залі. Адже під час їзди і різких поворотів відцентрова сила зносить задню вісь у боки. Відтак потрібно добре працювати ногами, тазом і руками, аби втриматися», - запевняє Геннадій.

Тетяна ГРІШИНА, Луцьк
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Юм Показати IP 8 Травня 2016 17:31
Щось новеньке і цікаве)))
Анонім до Юм Показати IP 8 Травня 2016 18:29
Ще один спосіб покалічитися(((
Женік до Анонім Показати IP 9 Травня 2016 23:13
Ви пробували самі щоб робити таке ствердження?
упс до Юм Показати IP 8 Травня 2016 18:35
ой,да!ахр*нєть!з новими тарифами всі куплять триколісні лісапєди і хвалитимимо нашого прєз*ка.......
Анонім Показати IP 9 Травня 2016 10:24
"можу 20 хвилин їзди на цьому пристрої прирівняти до 60 хвилин роботи у тренажерному залі" - мені одному здалося що Гена піз@ить
Женік Показати IP 9 Травня 2016 23:12
Хто любить щось нове і неординарне однозначно варто спробувати подріфтувати!!!! Дуже цікава річ! більше інформації про drift trike на сторінці Геннадія. vk.com/drift_trike_community www.facebook.com/drift.trike.DTC/
jack Показати IP 10 Травня 2016 10:46
>>>Гальма, що їх тут використовують, підходять для потужних мотоциклів, які розганяються до 200 кілометрів за годину. а на фото чомусь велосипедна парашка...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus