USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Друг Путіна може стати прем'єром Італії. Чим це загрожує Україні

22 Серпня 2019 07:00
Уже цієї осені Італія може одержати новий уряд. Права коаліція остаточно розпалася. Головний претендент на прем’єрство – затятий прихильник президента РФ Володимира Путіна, віцепрем’єр Маттео Сальвіні. Він один з учасників скандалу з відмиванням російських грошей, виступає за повернення РФ у «Велику вісімку» і за зняття з неї санкцій.

Чого чекати Україні, з’ясовув журналіст Олександр Демченко для видання «ГОРДОН».

Популіст Сальвіні – майбутній прем’єр?

20 серпня прем’єр-міністр Італії Джузеппе Конте оголосив про відставку уряду, визнавши, що коаліції більше не існує. Альянс правого «Руху 5 зірок» і популістів «Ліги Півночі» остаточно розпався. Під час свого виступу в італійському Сенаті Конте звинуватив колишнього соратника – віцепрем’єра, главу МВС і лідера партії «Ліга Півночі» Маттео Сальвіні – у бажанні виграти дострокові парламентські вибори за будь-яку ціну.

Звертаючись до парламенту, прем’єр заявив: «Глава МВС Сальвіні показав, що він слідує за власними інтересами та інтересами своєї партії. Його рішення становлять серйозні ризики для цієї країни».
20 серпня 2019 року, італійський Сенат. Виступ прем’єр-міністра Джузеппе Конте (праворуч). Поруч із ним сидить віцепрем’єр Маттео Сальвіні.

Про розпад коаліції стало відомо 8 серпня, відразу після виступу Сальвіні в парламенті. Глава партії «Ліга Півночі» вже тоді сказав, що жодного об’єднання не існує. Приводом для такої заяви стало бажання депутатів «Руху 5 зірок» зупинити будівництво високошвидкісного залізничного сполучення між Ліоном і Турином.

Головний редактор однієї з найвідоміших і найпопулярніших щоденних газет Італії La Stampa Мауріціо Молінарі вважає, що демарш Сальвіні пов’язаний виключно з нинішніми високими рейтингами політика та його бажанням обійняти прем’єрську посаду.

Боротьба на камери з мігрантами та європейськими бюрократами, загравання з президентом РФ Володимиром Путіним дали змогу главі італійського МВС заручитися значною підтримкою електорату. Як повідомляє британське видання Independent із посиланням на дослідження консалтингової компанії Kantar, населення Італії наразі є одним із найбільш скептично налаштованих щодо Євросоюзу.

Якщо під час минулорічних виборів «Рух 5 зірок» здобув 32% підтримки, а «Ліга» – 17%, то зараз, згідно з останніми опитуваннями, рейтинг партії Сальвіні становить приблизно 38%, а його персональний показник популярності – 44%.

Нині у лідера італійських популістів є всі шанси в разі дострокових виборів сформувати зі своїми союзниками новий уряд. Серед союзників Сальвіні – права політсила «Італійські брати» і партія друга Путіна, експрем’єр-міністра Сильвіо Берлусконі «Вперед, Італіє». Якщо ці партії здобудуть більшість, Сальвіні зможе обійняти прем’єрську посаду.

«Хай живуть російські хакери!», або Новий італійський друг Путіна

Історія взаємин італійського міністра та російських чиновників налічує щонайменше сім років. Ще наприкінці 2013 року, коли Сальвіні мав намір стати секретарем «Ліги Півночі», він заручився підтримкою депутатів «Единой России». Представників партії президента РФ Путіна було запрошено на з’їзд у Турині, де висувався майбутній глава МВС Італії.

У 2014 році партія Сальвіні підписала угоду про співпрацю та обмін інформацією з «Единой Россией». Того самого року він став першим європейським політиком, який відвідав анексований Крим.

«Я пишаюся тим, що я перший європейський представник, який відвідав Крим наступного дня після референдуму. Я спробував відкрити торговельні робочі канали для італійського бізнесу у Криму», – сказав тоді Сальвіні. Після цього він неодноразово відвідував захоплений Росією півострів.

Після цього інциденту його неодноразово бачили в Москві. Його фотографія на Красній площі у футболці із зображенням Путіна з’явилася в багатьох західних ЗМІ. У цій самій футболці він прийшов на засідання Європарламенту у Страсбурзі.

Надалі Сальвіні можна було часто побачити на офіційних прийомах у Кремлі. У мережі викладено його спільні фото з депутатом Держдуми РФ Сергієм Железняком, сенатором Олексієм Пушковим і міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим. Італійський політик навіть побував на засіданні російської Держдуми, де його зустріли оваціями.
15 жовтня 2014 року, Москва, Держдума РФ. Делегація партії «Ліга Півночі» на чолі з Маттео Сальвіні виступила проти запровадження санкцій.

Коли в лютому 2017 року британська газета Guardian написала, що до кібератак на МЗС Італії навесні 2016 року могла бути причетною Росія, Сальвіні назвав це абсолютною нісенітницею і написав у себе у Facebook: «Хай живуть російські хакери!» Того самого 2017 року «Ліга Півночі» уклала угоду про п’ятирічну співпрацю з «Единой Россией».

Нещодавно журналісти-розслідувачі Insider, Bellingcat і BuzzFeed написали про фінансування Росією партії Сальвіні. ЗМІ оприлюднили розшифрування розмови представників італійського політика в московському готелі «Метрополь», де ті вели переговори з кремлівськими чиновниками про отримання грошей із продажу російської нафти.

У лютому 2019 року італійська газета L’Еspresso писала, що «Ліга Півночі» отримала мільйони євро від Росії, посилаючись на книгу журналістів Джованні Тіциано і Стефано Вірджине. До схеми залучено російську компанію «Роснефть», афілійовану з нею фірму «Авангард» (належить Костянтину Малофєєву, який брав участь у створенні проекту «Новороссия») та віцепрем’єра РФ Дмитра Козака. Структура Малофєєва мала переказати кошти через один з італійських банків і використати їх для просування «Ліги Півночі» на виборах у Європарламент. Сума угоди, як указують розслідувачі, становила майже €3 млн.

Водночас американський мільярдер Джордж Сорос припустив, що «Ліга Півночі» може отримувати гроші від Кремля.

У прокуратурі Мілана сказали, що зустріч представників Сальвіні та російських чиновників була не першою, однак, як уважає слідство, угоди не відбулося. Утім, сам глава італійського МВС відмовився виступати на слуханнях у парламенті щодо цього питання.

Сам Сальвіні, незважаючи на скандал, і далі закликає до зняття російських санкцій, які він називає «божевільними», наполягає на поверненні РФ у «Велику вісімку» і вважає, що Путін – людина, яка «залишить слід в історії».

Нова загроза для України

Європейські лідери неодноразово підкреслювали, що питання зняття санкцій проти Росії безпосередньо пов’язане з виконанням нею Мінських угод, до яких прив’язано штрафні заходи. Утім, Сальвіні однаково виступає за виведення РФ із-під санкцій. Навіть більше, в інтерв’ю американському виданню The Washington Post він заявив, що треба забути про анексію Криму, залишивши його в управлінні Росії, а Євромайдан 2013–2014 років назвав «фальшивою революцією».

«Порівняйте його (референдум у Крим, – ред.) із фальшивою революцією в Україні, яка була псевдореволюцією, яку фінансували іноземні держави, – як і арабські революції. Є деякі історично російські зони з російською культурою і традиціями, які законно належать Російській Федерації», – зазначив Сальвіні.
4 липня 2019 року. Сальвіні і Путін під час офіційного прийому в Римі.

Главу італійського МВС навряд чи можна назвати прихильником України. 16 липня Сальвіні, виступаючи в Генуї, повідомив, що його хотіло вбити радикальне «українське угруповання».

У подальшому з’ясувалося, що «угруповання» із трьох італійців заарештувала туринська поліція. Згідно з даними місцевого антитерористичного підрозділу, у зловмисників виявили арсенал зброї, а самі злочинці, як зазначили поліцейські, воювали на Донбасі.

Утім, слідчі органи Італії не підтвердили інформації про те, що якесь «українське угруповання» загрожувало життю Сальвіні. Окрім того, італійська газета La Stampa написала, що саме розслідування спровокував колишній таємний агент КДБ, який повідомив про підготовку теракту проти Сальвіні українськими націоналістами.

Сам інцидент із «замахом» виник у розпал скандалу про російське фінансування партії Сальвіні. Також не варто забувати, що політик очолює МВС Італії. Саме він віддає накази італійським правоохоронцям і затверджує контртерористичні операції.

Заява Сальвини про підготовку «замаху» збіглася з ухваленням судом у Павії рішення щодо українського нацгвардійця Віталія Марківа (його засудили на 24 роки нібито за участь у вбивстві на Донбасі італійського фотожурналіста Андреа Роккеллі).

Навряд чи цей збіг можна назвати випадковим, зважаючи на переговори представників Сальвіні з росіянами. Тут запитань більше, ніж відповідей. Однак точно можна сказати: Павія (місто, де розташований суд, який ухвалив вирок Марківу) – частина ломбардського регіону, де зароджувалася партія Сальвіні «Ліга Півночі».
12 липня в Києві біля посольства Італії в Україні відбулася акція протесту на підтримку Віталія Марківа.

У партії «Ліга Півночі» є всі шанси перемогти на дострокових вересневих виборах, а в самого Сальвіні – очолити майбутній уряд. Але дострокових виборів може й не бути. 21 серпня почалися консультації про створення нової керівної коаліції. Сьогодні ще є можливість формування альянсу між колишніми союзниками «Ліги» з «Руху 5 зірок» і демократами. Консультації закінчаться в четвер увечері. Тож у Маттео Сальвіні є шанси – нехай і примарні – стати головним опозиціонером країни.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
123 Показати IP 22 Серпня 2019 10:32
багатьом італійцям подобається Путін. І що?
ооо Показати IP 22 Серпня 2019 10:49
кум путіна стане заступником голови верховної ради...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus