USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На виборах в Італії перемогла «коаліція друзів Путіна»

5 Березня 2018 19:38
За підсумками виборів, які відбулися 4 березня, Італія стала першою країною західної Європи, в якій популісти, євроскептики, друзі Кремля та відверті ксенофоби отримали абсолютну більшість голосів, повідомляє Еспресо.

Загалом, важливі вибори у третій за значимості країні Європейського союзу пройшли напрочуд спокійно. Хоча без деяких італійських пристрастей все ж не обійшлося. Так, на виборчій дільниці в Мілані, куди прийшов проголосувати Сільвіо Берлусконі, напівгола активістка Femen з криком "Берлусконі, твій час вийшов!" вистрибнула перед політиком на стіл.

Крім того, італійці часто скаржилися на помилки в бюлетенях, а деяким виборцям запропонували проголосувати вдруге, бо їхні бюлетені переплутали виборчі комісії. Втім, мова йшла не про спроби фальсифікацій, а про традиційну для країн південної Європи неорганізованість.

За підсумками волевиявлення, впевнену перемогу отримують праві та ліві популісти, симпатики російського лідера Володимира Путіна, євроскептики, мігрантофоби та різноманітні радикали. При чому – набирають голосів вони навіть більше, ніж прогнозували соціологи.

Так, справжнім тріумфатором перегонів став ультрапопулістський "Рух п’яти зірок", що станом на ці години отримує більше 32,5% голосів. Утворена Берлусконі коаліція правих та ультраправих партій набирає 37%. Третє місце посідає правляча Демократична партія з розгромним рахунком у 18,77%. Для повноти картини варто все ж дочекатися офіційних даних, а також – результатів в одномандатних виборчих округах.


Хоча остаточні дані ніяк не змінять загальний тренд: по-перше, "одномандатників" в Італії лише 37%, а решта 63% депутатів обирається все ж таки за партійними списками. По-друге – і це головне – через особливості італійського виборчого законодавства результати в одномандатних округах і за партійними списками дуже сильно пов’язані. Тож, невелика корекція ще можлива, але якісь масштабні сюрпризи – точно ні.

Головним результатом виборів у країні піци та Мікеланджело можна назвати повний розгром проєвропейських лівоцентристів (разом з невеликими партіями-сателітами, Демократи набрали трохи менше 23%). Натомість проросійські сили – "Рух п’яти зірок" та права коаліція разом отримують майже 70% місць у парламенті. Представники вказаних політсил неодноразово відвідували окупований Крим та робили заяви про російську належність півострову. І про те, що політики з партій-переможців виступають за послаблення або повне скасування антиросійських санкцій.

Відвертою несподіванкою перегонів стала зміна лідера всередині правих. Якщо соціологи ставили на перше місце поміркованих правоцентристів з партії Сільвіо Берлусконі "Вперед, Італія!", то виборець віддав перевагу ультраправій "Лізі Півночі" на чолі з Маттео Сальвіні, яка набирає 17,5% проти 14% партії Берлусконі (ще близько 6% ділять між собою крайньоправі партії "Брати Італії" та "Ми з Італією"). Таким чином, усілякі радикали ультраправі, євроскептики, ксенофоби та просто популісти ("Рух п’яти зірок", "Ліга Півночі" та "Брати Італії") сукупно набирають біля 55% голосів, що, м’яко кажучи, не може не турбувати.

Хоча переможцями можна вважати дві політичні сили – коаліцію правих та "Рух п’яти зірок", ні в тих, ні в інших немає більшості, необхідної для формування нового уряду. Більше того – на горизонті не проступає навіть умовних контурів майбутньої коаліції. "П’ятизіркові" ще раніше відкидали коаліцію будь з ким. Помірковані лівоцентристи точно не сядуть до одного човна з ультраправими ("Лігою Півночі" та "Братами Італії"); втім, їх туди ніхто і не запросить. Так само неможлива й "широка коаліція" на зразок німецької між лівоцентристами (Демпартія і сателіти) і поміркованими правоцентристами з берлусконівської "Вперед, Італія!" - разом у потенційних коаліціянтів лише близько 37%. Так що на країну очікує яскрава і скандальна коаліціада, під час якої можливі будь-які сюрпризи. Так само ймовірними є й розпуск парламенту з оголошенням наступних позачергових виборів.

Найгіршим з усіх варіантів є знаходження спільної мови між затятими євроскептиками і друзями Кремля: "Рухом п’яти зірок", "Лігою Півночі" і "Братами Італії", у яких якраз є заповітна більшість. Але, на щастя, це дуже малоймовірно, оскільки крім симпатії до Володимира Путіна та антипатії до Брюсселя у популістів і правих радикалів не так вже й багато точок дотику.

Тим більше передчасним було б розмірковувати про кандидатуру майбутнього очільника італійського уряду. Сільвіо Берлусконі (якому з 2013 року заборонено займати державні посади через податкові проблеми) хотів би бачити на цій посаді нинішнього президента Європейського парламенту Антоніо Таяні. Сам Таяні вже заявив, що "готовий служити Італії". Крім того, на посаду прем’єра претендує також лідер ультраправої "Ліги Півночі" Маттео Сальвіні, оскільки його партія набрала найбільше голосів в правій коаліції. Щоправда, його кандидатура не подобається не лише колегам по табору, але й Брюсселю, з яким, хоч-не-хоч, доведеться співіснувати.

За будь-якого сценарію, Італія вступає у період невизначеності та політичної турбулентності. Від хаосу, який утворюється на наших очах, буде потерпати і сама країна, і Євросоюз. Єдиний, хто буде спостерігати за цим з задоволенням – Кремль, який зацікавлений у хаосі та безладі навіть більше, ніж у формуванні уряду власних прибічників.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Українець Показати IP 5 Березня 2018 21:14
Ви теж замітили, що як тільки десь випригує представниця Фемен, відразу обирають проросійський уряд) спочатку в Чехії, тепер -в італії....можливо Фемен, сепаратисткі...)
ввв Показати IP 7 Березня 2018 20:12
Хочеться побажати автору матеріалу не робити будь-яких висновків і тим більше не вішати ярликів на політичні сили іншої держави. Аналітичне мислення автора явно "кульгає", чоловіче пиши краще за проблеми в Україні, не сунь носа туда , де ,м"ягко кажучи, не "доганяєш" !!! Мабуть вже забулися вибори Трампа !!! Дурачьйо тоді себе показало !!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus