USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Дружина військового отримала пів мільйона гранту і відкрила крамничку на Волині

7 Грудня 2023 20:51
Із початку масштабного вторгнення на Волині оселилися близько 70 тисяч вимушених переселенців. У центрі зайнятості запевняють: роботи і в Луцьку, і в області вистачає, а от людей бракує.

Оксана Борщова – переселенка з Донеччини, яка понад рік проживає на Волині. Працює укладальницею-пакувальницею на Луцькій картонно-паперовій фабриці. Взялася за роботу, незважаючи на те, що більш як десять років мала справу з дошкільнятками, йдеться в сюжеті «12 Каналу».

«У мене вища педагогічна освіта. Працювала вихователем у дитячому садку. Пропрацювала 13 років», – розповідає переселенка Оксана Борщова.

Раніше з чоловіком мешкали в Лимані Донецької області. Однак через два місяці після вторгнення довелося виїжджати. Тепер вона – на Волині, а він на фронті захищає Україну. Після перемоги подружжя дуже хоче повернутися додому.

«Із чоловіком у нас свій будинок. Він ще цілий, тому є куди повертатися. Звісно, мародери зробили своє діло: немає меблів… Стіни, вікна ще цілі стоять», – каже Оксана Борщова.

Антон Кревенко також приїхав на Волинь здалеку. Він – колишній мешканець Рубіжного Луганської області. Зараз працює на фабриці технологом. На малій батьківщині він 17 років пропрацював на такому ж виробництві.

«Для мене це робота не нова. У мене великий досвід у цій справі, – каже Антон Кревенко. – Тут усе подобається, тому залишаємося. Далі буде видно. Ніхто не знає, як життя обернеться».

До слова, на картонно-паперовій фабриці з початку масштабного вторгнення роботу знайшли 75 переселенців із Миколаївщини, Донецької, Луганської, Херсонської та інших областей. Для майже 50 людей робота на фабриці стала постійною.

«Таке враження, що внутрішньо переміщені особи, коли приїжджають у Луцьк, вже знають про це підприємство і звертаються сюди за працевлаштуванням», – відзначає директорка Луцької філії Волинського обласного центру зайнятості Олена Шишова.

Із лютого 2022 року на Волинь перебралися понад 70 тисяч переселенців. Роботу їм пропонують різну: і на підприємстві «Модерн Експо», і в медзакладах, і в зоопарку. Найчастіше люди хочуть працювати в Луцьку.

«Звичайно, більшість працевлаштовується в Луцьку, тому що хочуть проживати в обласному центрі. Трішки менше працевлаштовується у Володимирському районі, ще менше – у Ковельському, найменше – в Камінь-Каширському районі», – коментує директорка Волинського обласного центру зайнятості Алла Куцин.

Облаштуватися на новому місці людям непросто. Не кожна робота підходить, іноді не вистачає досвіду або сили почати все з нуля. Тому фахівці служби зайнятості регулярно зустрічаються з переселенцями. Розповідають, де шукати роботу, як розпочати власну справу, отримати ваучер на навчання тощо.

Одна з таких зустрічей відбулася в нововолинському гуртожитку, де нині проживає майже сто осіб. У цій установі, як і в багатьох інших на Волині, активно допомагає переселенцям благодійний фонд «Рокада».

«Це психосоціальна підтримка, благодійна допомога, допомога в пошуку роботи, підтримка на місці проживання, тобто дрібні ремонти, благодійна допомога у вигляді ковдр, матраців, ліхтариків, тобто все те, що насамперед потрібно людям, коли вони прибувають сюди і в них нічого немає», – коментує менеджерка з питань захисту БФ «Рокада» на Волині Ольга Голіцина-Чазова.
Читати ще: Як працює фермерка з Волині, яка виграла грант на 300 тисяч

Мати гідний заробіток і улюблену справу важливо, тому обласний центр зайнятості допомагає не тільки переселенцям. Дружина військовослужбовця Олеся Гадун скористалася підтримкою держави й отримала грант у рамках урядової програми «Власна справа». Кошти спрямувала на відкриття крамнички солодощів у Нововолинську. Каже, що давно хотіли з чоловіком мати свій бізнес, а як почули про можливість отримати грант, відразу зрозуміли, чим займуться.

«Із чоловіком ми дуже давно хотіли щось своє, розглядали різні франшизи, але в нас не вистачало коштів, щоб відштовхнутися і працювати. Отримання гранту нам дуже допомогло, відтак ми розпочали, – розповідає Олеся Гадун. – У нас одна ціна на весь товар. Тут шоколадні горішки, ірис, нуга, желейний мармелад».

Олеся отримала на власну справу пів мільйона гривень. Ще 30% подружжя доклало зі своїх заощаджень. Поки чоловік Олесі захищає країну на фронті, вона підіймає її на економічному рівні.

Покупці зізнаються, що раніше в таких магазинах були тільки у Львові, а тепер по подарунок на свята їхати далеко не треба: все можна придбати в рідному Нововолинську.

«Колись ми були в таких магазинах в іншому місті, то нам дуже подобаються ці цукерки. А коли відкрилися тут, то ми відразу прийшли», – каже Світлана.

У центрі зайнятості радіють, що важливі державні проєкти дійсно допомагають людям стати на ноги або ж, як у випадку з Олесею Гадун та її чоловіком, здійснити давню мрію. Запевняють, що далі працюватимуть на те, щоб мешканцям краю було легше знайти роботу, змінити її або зайнятися справою, яка поки лише у планах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus