USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

«Два скетчі про війну»: в укриттях луцьких шкіл знову показують вистави. Фото

2 Жовтня 2023 18:46
В укритті однієї з луцьких шкіл відбувся черговий показ вистави «Два скетчі про війну». Сценарій написала харківська драматургиня Юліта Ран через місяць після початку повномасштабної війни, а ролі виконали актриси Волинського обласного театру ляльок. Виставу показують лише в укриттях навчальних закладів, а її меседж – в ігровій формі розповідати дітям про Сили оборони та волонтерів.

Організували захід ГО Театр «Жива лялька» за сприяння департаменту молоді і спорту Луцької міської ради та Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».

«Коли тривожне укриття перетворюється на веселий сценічно-імпровізований майданчик» – такий девіз має вистава «Два скетчі про війну» та загалом проєкт «Скетчі в укритті», у межах якого відбувається показ. Виставу презентували навесні. Вона припала до вподоби учням, тому актори спільно з партнерами вирішили продовжити гастролі школами Луцької громади в новому навчальному році. Так, уже відвідали чотири укриття, показавши вісім вистав.

Читати ще: Під час повітряної тривоги луцьким школярам показали виставу в укритті. Фото
«Вистава залишилася тією ж, але моментами змінилися ходи та репліки. Час йде, тому десь потрібно змінювати акценти – прибираємо застаріле, додаємо актуальне й нове. Матеріал вистави специфічний, адже він на злобу дня, – відзначає голова ГО «Жива лялька» Юлія Тузова. – Думала, що чим далі триватиме війна, тим менше виставу сприйме аудиторія. Але, на моє здивування, діти з кожним разом активніші».
Показ вистави відбувся за сприяння Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом». Зокрема, благодійники допомогли із придбанням обладнання та організаційними моментами.

«Навесні цього року Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» підтримав проєкт «Скетчі в укритті» громадської організації «Жива лялька». Він включає виставу для дітей, яку проводять власне в укритті. У виставі актори креативно розповідають дітлахам про війну, а також допомагають впоратися зі стресом, роблячи укриття, так би мовити, більш приємним та затишним місцем», – наголосила голова правління Катерина Шкльода.
Читати ще: У Луцьку дітям військових та переселенців подарували комікс про пса Патрона. Фото

Як додала, вистава має успіх у громаді й чимало шкіл звертаються із проханнями провести театральне дійство у їхньому укритті.

«Нам дуже приємно бачити дитячі обличчя, які по завершенню вистави сяють. Хочеться, щоб наші діти перестали ходити в укриття, щоб завершилася війна. На сьогодні ставимо завдання зробити їхнє життя якомога більш спокійним», – підсумувала очільниця Фонду.
Під час перегляду спочатку дітей дивують бойові гуси, які збивають ворожий літак, а потім на сцену виходять коти-волонтери, допомагаючи військовим купити необхідні речі. Між тим актори граються, танцюють та виконують завдання на логіку разом зі школярами. Так, учні отримують позитивний настрій та пізнають реалії сьогодення. Упродовж навчального року виставу далі показуватимуть у школах Луцької громади.

Дмитро КЛИМЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus