USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Два села потопають у власному смітті

24 Листопада 2009 09:07
Cміття з сіл Лище та Воротнів Луцького району висипають просто біля сільських городів, неподалік від жител. Обурені мешканці написали звернення до санстанції, районних владців та зібрали підписи.
Лищенська сільська рада уклала договір для вивезення відходів на сміттєзвалище біля села Брище, з кожного двору збирають по п’ять гривень на рік. Втім, сміття туди не транспортують, а відвантажують біля села. Деякі мешканці вивозять відходи самостійно.
Люди розповідають, що в смітник викидають навіть трупи тварин і мішки з хімікатами незрозумілого походження. Селяни скаржаться, що відходи потрапляють у питну воду, а від смітника щодня вітер доносить запах гнилі.

До слова, таке сміттєзвалище у Лищі не одне. Відходи викидають не лише біля городів чи лісу, а й поблизу школи. Свого часу один з таких смітників сільрада віддала у приватну власність. Нинішні власники там своїми силами навели порядок.
Ініціаторка звернення, жителька села Лище Ольга Герасимчук каже, що документ підписали ті, хто був на той момент удома. Втім, були й такі мешканці, хто відмовився підписувати. Мотивували тим, що вони сміття  не вивозять, або їх це просто не турбує. В селах Лище та Воротнів разом налічується біля 700 дворів, зібрали близько 350 підписів.

«Ми стурбовані тим, що сміття вивозиться не туди, куди потрібно. Ми не хочемо жити в такому смітнику, і щоб наші діти в ньому жили. Не хочемо, щоб наші діти пили таку воду. Через ініціативу якоїсь однієї людини страждає все село. Сільська рада вирішила сюди вивозити сміття, бо їм сюди ближче. Якщо машина через погану дорогу не може сюди доїхати, то викидає сміття, де прийдеться», - каже Ольга Герасимчук.
Ольга Герасимчук розповіла, що питання несанкціонованого сміттєзвалища виносилося на розгляд сесії сільради. Проте, депутати майже одноголосно прийняли рішення залишити все як є.
Наразі голова Лищенської сільради знаходиться під слідством за отримання хабара. Жанна Клімчук, яка виконує обов’язки сільського голови, запевнила, що стихійному сміттєзвалищу дадуть лад, все приберуть.
Але на це потрібні кошти і немалі. Тих п’яти гривень на рік, які платять селяни не достатньо для вивезення відходів на Брищенське сміттєзвалище. Саме тому свого часу було прийняте рішення транспортувати сміття ближче до свого села, де, за словами Жанни Клімчук, «місце незахіднЕ».
Погоджуючись з тим, що проблема вивезення відходів таки болюча, Жанна Клімчук завірити печаткою копію звернення з підписами селян відмовилась.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Юка Показати IP 24 Листопада 2009 10:28
в нормальній країні позвільняли б усіх причетних до цієї справи, або, найменше - оголосили догану із занесенням до особової справи, а у нас ті хто бере хабарі, вбиває людей і просто пакостить - живуть собі підспівуючи і пританцьовуючи від щастя
Таня Показати IP 25 Листопада 2009 16:08
Хіба тільки два села потопає у власному смітті. Та у нас не тільки в селах, а й в містах безлад. Добре хоч центральні вулиці більш-менш. От якби голові сільради під хату викидали, то б вона подумала що робить.
Микола Іванович Показати IP 27 Листопада 2009 23:48
Будучи в.о. сільського голови та депутатом сільської ради, Жанна Клімук, необізнанна,що плата з здвору в розмірі 5грн, складає не в рік, а в місяць.
обізнаний Показати IP 30 Жовтня 2010 22:34
Якщо дуже хочеться стати головою сільради,то можна і по смітниках побігати,і підписи неіснуючі позбирати

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus