USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Двічі стала вдовою й опинилась серед дружин терористів. Із Сирії врятували українку із сімома дітьми

16 Червня 2021 23:22
Вночі спецлітаком з Сирії привезли українку із сімома дітьми, яка кілька років пробула у сирійському таборі, де живуть зокрема родини терористів «ІДІЛ». Кримська татарка разом із чоловіком 6 років тому поїхали до Туреччини на заробітки, згодом опинилися у Сирії. Чоловіка вбили, жінка і діти потрапили в табір.

Про це йдеться в ТСН.

У столичному аеропорту «Жуляни» о другій годині ночі був натовп людей: високопосадовці та журналісти. Тут з-поміж рейсових літаків сьогодні сідає особливий борт. На облавку Боїнга українка Аміна і семеро її дітей, які кілька років жили у таборі, поруч із родинами бойовиків «ІДІЛу». «Дякую дуже всім, що нас повернули на рідну Україну», – каже жінка.

Спершу вона обіймається зі своєю тіткою, яка останні роки добивалася її звільнення. Фатіма торік восени розповідала, що її племінниця, кримська татарка Аміна разом із чоловіком поїхала у 2014-му на заробітки до Туреччини. Згодом забрали дітей. Далі, розповідала жінка, родина опинились на кордоні з Сирією. «Наш зять висловив свою думку і його вбили. Вона залишилась сама з дітьми і потрапила до табору вдів», – розповідає тітка звільненої.

Аміна знову вийшла заміж, із чоловіком намагались втекти із Сирії, але тоді, каже її тітка, і другого чоловіка вбили. Згодом Аміна опинилася у таборі для біженців «Аль-Хол», де є чимало українок. Кожна з них потрапила туди за різних обставин, але чи не усі бажали повернутися із неволі додому, до України. За рік дипломати і спецслужби звільнили перших двох жінок із дітьми.

«Дві наші громадянки адаптуються в нових умовах, пошук роботи відбувається», – пояснює заступниця міністра закордонних справ України.

Щойно звільнена Аміна на будь-які питання воліє не відповідати. Каже – втомилася.

«Планували привезти більше громадян, але, на жаль, бувають нюанси проведення операцій. Наступного разу буде краще», – зазначає заступник керівника Офісу президента Роман Машовець.

Коли буде наступне звільнення українок і їхніх дітей, які досі перебувають у таборах, поки даних про терміни і кількість не розголошують. «Я думаю, що якби всі деталі спецоперації розповідали заздалегідь – у нас би нічого не було. Плануємо, ми своїх не кидаєм», – пояснив міністр оборони України Андрій Таран.

Читати також: «Обіцяють ключі від раю». Як дівчат із Криму вивозять до Сирії та віддають терористам

На звільнену жінку і її дітей чекає медичне обстеження, відновлення документів та соціалізація в Україні після кількох років перебування у таборі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Лучанин Показати IP 17 Червня 2021 07:43
Навіщо їх до України привозити? У 2014 як стався переворот то втікли з України, а тепер їх доправляють назад спецрейсом. Що вони тут робити будуть цікаво? Вже б в Європу одразу їх. А на рахунок звільнення наших громадян, то ви туди пороха з медведчуком засуньте, вони нам такі вистави повлаштовують!
Сова Показати IP 17 Червня 2021 08:05
100 відсотків чоловіки поїхали до іділ, хотіли справжньої мусульманської держави.
Дядько Показати IP 17 Червня 2021 09:23
Шість років тому виїхала кримська татарка, жила в Туреччині, потім в таборі для сімей бойовиків, а вчора з Сирії евакуйовували вже “українку”. Нічогенькі такі собі трансформації. То хто ж вона? Коли врешті моя країна перестане бути полігоном для всяких соціально-політичних експериментів?
Чорна вдова Показати IP 17 Червня 2021 09:35
У всіх смислах.
OMG Показати IP 17 Червня 2021 10:46
Украинки Фатима и Амина. Просто Агонь!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus