USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Дводенна «Метушня»: на закинутій фабриці «Лучанка» влаштували фестиваль

23 Серпня 2023 19:28
Днями на «Лучанці» організували дводенний фестиваль локальних брендів. Прогулянка з песиками, сеанс тату, креативний одяг – у будівлю закинутої фабрики вдихнули нове життя.

Чому саме так назвали фестиваль – «Метушня» – та чому можна сміливо сказати, що Луцьк таке бачив уперше? Про це йдеться в сюжеті 12 Каналу.

«Тут, на «Лучанці», творять лучани для лучан. Тут про локальність, тут про теплоту, тут про волинський вайб, тут про луцький стиль. І я вважаю, що це потрібно побачити всім: і лучанам, і гостям міста. Нам, лучанам, є чим пишатися, нам є, що показати, і нам є, з чим ознайомити людей», – розповіла співорганізаторка «Метушні» Анна Шклярук.

Мета фестивалю – ознайомити людей із креативними місцевими брендами, показати, що Луцьк – не лише місто з багатою історією, а й культурне та цікаве джерело відкриттів, натхнення та талантів.

Фестиваль, ярмарок, ринок – це ті місця, де люди не сидять на місці, а метушаться, тому так, власне, й виникла назва «Метушня».

«Люди, які виїхали з Луцька, прокачали себе в більших містах, як-от Київ, Харків, повернулися назад і принесли нове дихання, новий двіж. Вони почали реформувати місто повністю. Я одна з таких. Я була в Києві й повернулася сюди, зрозуміла, що треба робити. Люди готові до нового формату. Нам не вистачає лише одного фуд-фесту. Нам бракує інших заходів. І цей попит потрібно терміново закривати», – наголосила Анна Шклярук.

Століття тому «Лучанка» вирувала на повну: виробництво борошна, взуття, пошив одягу.

Організатори звернули увагу: хочуть відновити традицію створювати на фабриці щось нове і круте, вдихнути в неї нове життя. Запевнили, що потрібно шукати локації, окрім замку Любарта та Театральної площі. А для «Метушні» територія старої фабрики ідеально підходить, адже десятиліттями тут креативили, шиючи модний одяг.

«Думаю, приходять, бо такого ніколи ніхто не робив. Це інший формат. Це такий андеграунд. Ми хочемо познайомити людей із якоюсь іншою культурою, ніж вони звикли», – сказав учасник фестивалю Артем.

Текстиль, прикраси, одяг, декор для дому, глиняні вироби – чим тільки не дивували луцькі майстри. Частина з них не перший рік орендує у приміщенні «Лучанки» простір для своєї роботи, зокрема виробник одягу Станіслав.

«Деякий одяг я шию сам. В основному це речі, які я знаходжу на стоках або секонд-хендах і перешиваю», – зазначив дизайнер.

Також тут можна було записатися на тату голкою. Майстри розповіли, що це менш болісно, ніж традиційною тату-машинкою, але сама процедура займає більше часу. Спеціально для фестивалю розробили кілька ескізів татуювань.

Ще можна було познайомитися з чотирилапими друзями, які не мають домівки.

«Ми розказуємо людям історії, як вони до нас потрапили. Намагаємося їх прилаштувати», – сказав учасник фестивалю Роман Коваль.

Він разом із дружиною утримують на дачі тварин, які постраждали від насильства чи просто були викинуті на вулицю. Загалом мають 25 собак і 35 котів. Такий приватний притулок мають близько півтора року. Доглядають улюбленців за власні кошти та за кошти волонтерів.

Від зародження ідеї до її втілення пройшло близько двох місяців. Організатори шукали учасників, розробляли концепцію.

«Формат дуже класний. Я слідкую за різними фестивалями. Знаю, що в Києві, Львові такі часто проводять. Нарешті в Луцьку подія, де і локальні бренди можуть бути представлені, і люди можуть побачити один одного», – зауважила відвідувачка фестивалю Анна.

«Тут класна атмосфера. Усі люди – на одній хвилі. Можна прикупити якихось обновочок», – додала Софія.

Ірина, своєю чергою, акцентувала: «На такі заходи треба ходити. Такі заходи треба влаштовувати, щоб локальний бізнес розвивався».
Організатори розповіли, що влаштувати таку подію досить непросто, особливо в умовах війни. Додаси забагато розваг – звинуватять у неповазі до тих, хто в жалобі. Переборщиш із серйозністю – не зацікавиш багатьох. Але організатори вважають, що захід вдався.

«Тому ми стараємося обережно підходити, обережно вибирати дати. Але все ж я вважаю, що нам всім потрібна перезарядка, нам треба підтримувати свій моральний стан, економіку, нам треба все це для спільної мети, для перемоги. І ми однозначно будемо робити це», – підкреслила співорганізаторка Анна Шклярук.

На території «Лучанки» стояли скриньки волонтерського штабу «Ангар». Усі охочі могли долучитися до збору коштів на ЗСУ. Крім того, близько 10% із продажу товарів та гроші, зібрані на аукціонах, відправлять воїнам.

Організатори вірять у те, що луцька спільнота вже готова до такого формату фестивалів і що наступного разу відвідувачів та локальних брендів буде набагато більше.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ВІРУС Показати IP 23 Серпня 2023 19:45
Розвалити фабрику і ЦИМ пишаюця-дурні.....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus