USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Екс-нардеп і поет вчив студентів українськості. ФОТО

27 Жовтня 2011 16:44
До українців у світі ставитимуться з повагою тільки тоді, коли вони відчуватимуть себе сильними, як брати Клички, переконаний український письменник і колишній політик Володимир Шовкошитний.
Про це він говорив під час зустрічі зі студентами Луцького педагогічного коледжу 27 жовтня.
Володимир Шовкошитний розповів майбутнім педагогам, чому потрібно любити свою країну та для чого плекати патріотизм.

«Я ніколи не казав, що українці – це найкраща нація у світі. Хоча серед нас є і генії, і герої. Зустрічаються і покидьки, як і в кожній іншій нації. Але я ніколи не дозволю сказати, що українці – це найгірша нація», – запевнив він.
«До нас, українців, почнуть з повагою ставитись у світі тільки тоді, коли ми відчуватимемо себе сильними, як наші брати Клички», – сказав літератор і закликав бути самодостатніми та пишатись своєю українськістю.

Шовкошитний також розповів, що свого часу його називали українським буржуазним націоналістом, хоча він і досі не розуміє, чому йому приписували буржуазність. Проте тим, що почуває себе націоналістом, чоловік пишається.
«У Росії найбільший націоналіст – Путін. У США – їхній чорнявий президент. І тільки український Президент – це найбільший російський націоналіст. Більший за нього націоналіст – хіба Прем’єр», – зазначив він.
На думку Шовкошитного, Україна стане найкращою державою тільки тоді, коли самі українці її для себе «вимріють», адже «мрія є предтечею ідеї», зокрема і національної.

Наголосив письменник і на ролі рідної мови в житті кожної людини. За його спостереженнями, значна частина українців нині спілкується не рідною мовою, а суржиком або «общєдоступним язиком», а то й нецензурщиною.
«Чому чи не в кожному барі сьогодні звучить духовний гімн Партії регіонів «Владімірскій централ»? Чому ми не вимагаємо української музики?» – висловився Шовкошитний.
«Ви – майбутні педагоги. І саме від вас залежить, якими будуть наступні покоління. Тому дітей з малечку треба вчити патріотизму. Школа повинна виховувати українця з великої літери», – сказав студентам письменник.
Довідково:
Шовкошитний Володимир Федорович народився 16 липня 1956 року у селі Світанок Переяслав-Хмельницького району на Київщині.
За інформацією «СіД FM», він – ліквідатор аварії на ЧАЕС, доктор філософії у політичній сфері, поет, письменник, громадський діяч.
У його доробку – десяток поетичних і прозових книг. Він автор збірок поезій «Эхо апреля», «Жорстоке свято», «Фантомний біль», «Занедбаний рай».
З-під його пера вийшли книги прози, публіцистики, віршів «Тяжкий хрест», романи «Хресна путь» та «Мерехтіння зникань», поетична збірка «Торкнутися небес». Знають Шовкошитного і як автора музичних альбомів: «Фантомний біль», «Занедбаний рай», «Барди Чорнобиля».
До речі, саме Володимир Шовкошитний написав гімн «Союзу Чорнобиль», який співають у всіх країнах, де живуть ліквідатори.
Окрім того, він співавтор сценаріїв фільмів «Поріг», «Просвітлої дороги свічка чорна», «Чорнобиль: трагедія і надія».
Шовкошитний – нардеп України I скликання, голова підкомісії з питань 30-кілометрової зони, секретар Комісії з питань Чорнобильської катастрофи (1990—1994 рр.). Президент Міжнародної організації «Союз Чорнобиль» із 1990-го.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus