USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.60 39.85
  • PLN 9.70 9.85

Ексглава МВС Латвії отримав 8,5 року в'язниці за шпигунство на користь Росії

12 Листопада 2023 22:51
Ризький міський суд засудив колишнього міністра внутрішніх справ Латвії Яніса Адамсонса до 8,5 року позбавлення волі за шпигунство на користь Росії. Другий обвинувачений у справі – колишній працівник КДБ, громадянин РФ Геннадій Силонов – отримав 7,5 року.

Про це повідомляє портал LSM.

За даними слідства, Адамсонс «незаконно, систематично та цілеспрямовано» збирав і передавав через Силонова закриту інформацію для Федеральної служби безпеки (ФСБ) Росії. Ці відомості, у тому числі, стосувалися роботи латвійських державних установ, правоохоронних органів, структур державної безпеки та системи державної оборони.

Усього Адамсонсу ставили в провину 43 епізоди шпигунства. Повідомлялося, що він передавав Росії інформацію про бюджет армії, закупівлі та східний кордон протягом чотирьох років – до 2021 року. Крім того, Адамсонса звинуватили в шахрайстві, оскільки він неправомірно просив і отримував від сейму компенсацію транспортних витрат, а також незаконному зберіганні вогнепальної зброї.

Читати ще: В Узбекистані вперше засудили чоловіка за участь у війні проти України

Адамсонс та Силонов не визнали провину. Вони мають намір оскаржити вирок. Адвокат Адамсонса Михайло Чорноусов назвав кримінальну справу «сфабрикованою» з політичних мотивів. Сам фігурант стверджував, що за ним «немає жодних гріхів», а єдиними епізодами передачі були його інтерв’ю.

67-річний Адамсонс обіймав посаду міністра внутрішніх справ Латвії у 1994-95 роках, а потім, до свого арешту у 2021 році, був депутатом парламенту протягом шести скликань. Законодавець перебував у комісії з оборони, внутрішніх справ та запобіганню корупції.

За радянських часів Адамсонс служив у Військово-морському флоті на Сахаліні і обіймав посаду заступника начальника штабу з розвідувальної роботи. Там він заробив прізвисько «Капітан Акула» за боротьбу з контрабандистами та браконьєрами. 1992 року Адамсонс повернувся до Латвії. У різні роки він був заступником командувача ВМС та командувачем Держприкордонслужби.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus