USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Екскурсія старим містом без замку. ФОТО

21 Травня 2012 15:09
Багато лучан асоціюють старе місто із Луцьким замком. Втім, крім нього облцентр має безліч не менш цікавих та важливих для історії Луцька місць.
Екскурсію старою частиною міста у рамках відкриття туристичного сезону у Луцьку 19 травня провела відома радіоведуча Вікторія Жуковська.
Серед декількох десятків відвідувачів екскурсії Жуковської ‒ і відомі на всю країну музиканти з херсонського гурту «Роллікс».



Мандрівка містом для лучан та гостей розпочалась із вулиці Лесі Українки. «Починається модерна історія 927-літнього міста з багатостраждальної вулиці Лесі Українки. Чому «багатостраждальної»? А тому, що за відносно короткий час існування (а це трохи більше ста років) вулиця понад 11 разів змінювала свою назву!» ‒ розпочала радіоведуча.
Звичайно, дуже вплинули на зовнішній вигляд однієї з головних артерій міста дві світові війни і смаки властей, що шалено змінювалися на теренах краю.
Як розповіла Вікторія Жуковська, значний внесок у волинську архітектуру зробили вірмени. Так, у 1388-1430 роках разом із князем Вітовтом до Луцька приїздили вірмени. «Вони були чудовими будівничими ‒ майже всі камʼяні споруди Луцька, Львова, Камʼянця-Подільського зведені саме вірменами», ‒ повідала радіоведуча.


Неподалік Лесі Українки розміщений Монастир тринітаріїв. «Тринітарії – це орден монахів. Він був заснований у 1199 році з метою викупу полонених у мусульман. Тепер у цій будівлі розміщується військовий госпіталь», ‒ мовила Жуковська.


Екскурсовод Вікторія Жуковська показала місце, яке молодь жартома називає «підземкою»: Братський міст, а точніше його залишки. Колись це був один із основних мостів Луцька, який перетинав уже неіснуючу протоку Стиру – Глушець. Із нього й починалося «Старе місто».


Мало хто знає, але на розі вулиць Братковського та Данила Галицького знаходиться «Будинок-галереї». Його повністю знищили під час війни. Втім, нині там розташована точна копія попередника.

Хрестовоздвиженська церква разом з монастирем василіанів становлять єдиний комплекс вцілілих пам’яток архітектури, збудованих Луцьким Хрестовоздвиженським братством.

Багато відвідувачів екскурсії, приміром, вперше дізналися про те, що у Луцьку є Майдан Ринок. Це, як виявилось, один із найстаріших та історично найважливіших майданів Луцька, розташований в історико-культурному заповіднику «Старий Луцьк».
Майдан виник в епоху пізнього середньовіччя, значно розвинувся після надання місту Магдебурзького права.
«На Майдані була Ратуша. Тут відбувалися торги з багатьма містами Європи та Сходу. Поряд із Ринком були найпрестижніші та найбагатші райони міста. Майдан неодноразово потерпав від пожеж. В середині 18 століття ситуація змінилася», ‒ розповіла екскурсовод.
Згодом ратуша згоріла, Ринок почав забудовуватися. За знахідками вчені зʼясували, що того часу були торги із прибалтійськими містами, Азією та Візантією. Сьогодні майдан відреставрований.

Міські торги тут відбувалися двічі на тиждень ‒ у понеділок та четвер. У 16 столітті були такі ціни на деякі товари: шапка ‒ 6 литовських грошів, чоботи ‒ 20, курка ‒ 1,5, гуска ‒ 3, теля чи свиня ‒ 20, дворовий пес без породи ‒ 150, мисливський ‒ 300. Турецький та німецький одяг коштував удвічі дорожче.
У 13-15 століттях Луцьк був великим центром транзитної торгівлі.
У 1702 році на майдані було страчено Данила Братковського шляхом відрубання голови. Всередині століття згоріла ратуша і не була відновлена.


На майдані Ринок було шість аптечних кіосків. Камʼяниця, де зараз розташована аптека-музей, була збудована в кінці 18 століття.
У 1845 році вона зазнала пожежі. Тоді ж хімік-аналітик Адам та його брат Петро Злоцькі відремонтували будівлю і розмістили там аптеку. У підвалах аптеки було сховище медикаментів, лабораторія.
У 1935 році біля аптеки на глибину 110 метрів була зроблена свердловина, з якої отримували мінеральну воду. Тут також заправляли воду солодкими фруктовими сиропами, привезеними із Палестини та Німеччини.
Коли в кінці 19 століття сімʼя Косачів із Лесею Українкою жили в місті, деякі ліки для неї були виготовлені у цій аптеці.

У старій частині Луцька розташований Покровський Храм. Це ‒ памʼятка архітектури національного значення. У стіні храму містяться два захоронення його настоятелів.
Покровський храм згорів на початку 17 століття і стояв руїною до 1625 року, коли його розібрали повністю. Через два роки його відбудували з нуля.

Екскурсія не оминула і памʼятку культової архітектури ‒ Лютеранську кірху. Неоготична зі стрімким шпилем вона є однією з найбільш ефектних споруд сучасного Луцька. Цю будівлю збудувала в 1906-1907 роках церковна община німецьких колоністів. З часу побудови вона виконувала роль одного з головних храмів німецьких колоністів Волині.
Після виселення німців кірха пустувала. Під час війни знову була пошкоджена. Аж у 1951 році її передали Волинському обласному державному архівові.
У 1960 році Волинню пронісся сильний буревій, який зніс високий шпиль, а також пошкодив менші бічні шпилі.
Нині кірха називаєится «Дім Євангеліє».


Окрім замку Любарта у місті є ще одна цікава споруда, яку встигли назвати ще одним замком. Вона розташована у старій частині міста на березі річки Стир. Насправді це власний будинок-майстерня місцевого скульптора Миколи Голованя, який він оздоблює уже 20 років.
Будиночок відомий і постійно відвідуваний людьми. У працях скульптора сплітаються найрізноманітніші стилі. Це і готика, і ренесанс, і модерн, і безліч всього неповторного та вічного.

Проект будинку розробив волинський архітектор Ростислав Метельницький.
Загалом тут понад 500 скульптур. На фронтоні будинку розміщено барельєф із зображенням усіх членів сімʼї скульптора. Вагою він півтори тонни, а виготовлений із зеленого піщаника.

Художню майстерню 65-річного скульптора Миколи Голованя, що в Старому місті, називають домом із химерами. Господар ображається: для нього це добрий сімейний вернісаж. Він ось уже 29-й рік незакінчений.

Відвідувачам екскурсії пощастило побачити скульптора наживо. Микола Головань радо зустрів гостей та навіть попросив їх на згадку розписатися у «священій книзі».



Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Я Показати IP 21 Травня 2012 17:30
Нє,без Замку - не то!
Колян Показати IP 21 Травня 2012 18:20
Всьо чотко, провели - показали, а то лигаєм, а самі не знаєм що в тій подворотнє бульо.
D Показати IP 21 Травня 2012 23:16
Самопіар?
Дмитро до D Показати IP 23 Травня 2012 14:57
Гигиги, який? Ми дуже вдячні за екскурсію! Було не нудно і цікаво!
Уася Показати IP 21 Травня 2012 23:47
щодня майже всі ті місця проходжу)
Юра Показати IP 22 Травня 2012 00:07
Ну, в Замку був Джаз-фест, то ясно, що туди не потрапили
Колян Показати IP 22 Травня 2012 08:16
Ботани.
Левчук Таня Показати IP 25 Листопада 2012 19:01
Дуже гарна екскурсія.Дякую. Якраз той матеріал,який потрібний мені для Контрольної роботи.Ненадякуюсь.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus