USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

За останні роки істотно збільшився експорт волинської деревини

16 Березня 2015 18:30
Волинську деревину активно експортують, окрім того, це третя сходинка із реалізації продукції в області після харчової промисловості та машинобудування. Втім, є лісоматеріали, які законами України заборонено вивозити за межі держави.

Як інформує заступник директора департаменту економічного розвитку і торгівлі Волинської ОДА Галина Дика, в області є понад 60 великих, середніх та вагомих за обсягами малих деревообробних підприємств основного кола, які щомісяця звітуються в органи статистики.

До переліку основних деревообробних підприємств відносять: лісогосподарські підприємства області, ПАТ «Цумань», ТзОВ «Кроноспан УА», ТОВ «Євро Стандарт», ТзОВ «Тартак», ТзОВ «Цунамі», ТзОВ «ДОФ Арбо», ТзОВ «УкрДорс», ДП «Вітаут», ЗАТ «Хостіліа», ТзОВ «Аміла», ТзОВ «Пода-Волинь».

«У загальній реалізації продукції в області, деревина займає 15,4%, що є третьою позицією після харчової промисловості та машинобудування. Статистичні дані показують, що в деревообробній галузі торік працювало 2996 чоловік, які отримували середньомісячну зарплату – 2997 гривень. Окрім того, обсяги експорту деревини і виробів з деревини, а також питома вага у загальнообласному показнику постійно зростають. За останніх 6 років, питома вага до загального експорту зросла у 1,5 рази. Окрім того, в грошовому еквіваленті, експорт зріс на 3,25 рази», - інформує Галина Дика.

Відповідно, у 2009-му році питома вага деревини до загального обсягу експорту була 9%, натомість у 2014-му році цей показник склав – 13,6%.

Щодо коштів, то в 2009-му році експорт становив 28 мільйонів 651 тисяча доларів, у 2014-му році – 93 мільйони 127 тисяч доларів.

Як інформує начальник управління обласного ЛМГ Василь Мазурик для першого заступника голови Волинської обласної ради Олександра Пирожика, що торік на аукціони Волинське обласне управління лісомисливського господарства виставили 576.2 тисячі кубометрів лісоматеріалів. А представники середнього і малого бізнесу купили 470 тисячі кубометрів – 82% від виставлених обсягів.

«На зовнішній ринок лісгоспи торік поставили 211,3 тисячі кубометрів необробленої деревини, що становить 22% від заготівлі», - інформує Мазурик.

Зауважимо, що згідно із законами України, заборонено вивозити з держави лісоматеріали у вигляді необробленої деревини, зокрема ліс круглий у вигляді колод, стовпів та пиломатеріали товщиною понад 70 міліметрів з транспортною вологістю більше як 22 відсотки.

Нагадаємо, раніше Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, що в області є більше 800 пилорам, чимало з яких незаконно працюють й корупційними схемами крадуть ліс. З цього приводу в прес-службі Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства говорять про те, правоохоронці області неналежно реагують на незаконні вирубки лісу.

Натомість, громадські активісти влаштували акцію протесту щодо незаконної діяльності Волинського лісгоспу, яка переросла у шарпанину.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
лучани Показати IP 16 Березня 2015 19:30
це добре! Навіщо на Волині взагілі ліси! Усі дерева вирубати та продати у Польщу!
Ковельчнин Показати IP 16 Березня 2015 21:12
Знайшли чим хватилися, тим що нищать ліси та екологію
саша Показати IP 16 Березня 2015 23:14
А Доф Арбо краде лiс?
патріот Показати IP 17 Березня 2015 07:55
Корупція не дає зупинити крадіїв лісу. Який вихід? Через Зубільне(Локачинський район) роками вивозять кругляк і нуль реакції...
Лісник з Зубильного Показати IP 17 Березня 2015 08:32
Ти цю брехню пишеш вже 5 років. За такий період з Зубильного можна було вивезти не тільки ліс, а й мох, болото і землю. Але ліс тут стоїть і росте і понині. І буде рости, якщо й тебе не буде. Гарантую на 100%!
дідо Показати IP 17 Березня 2015 10:16
ліс крім лісника ніхто не краде. але чому він це робить. заробітна плата робітників обслуговування техніки.самому собі взяти треба. лісничому дати. і де в цих прцесах пилорама. вона й є джерелом готівки яка потрібна всій ланці. як цю схему прибрати. робітникі легально на повну зарплату прийняти в лісгосп. лісникові дати ВСЕ починаючи із спецодягу до техніки та достойноі оплати праці. зберіг ліс виконав план отримав прибуток получи достойну зарплатую. а поки що все що бракує ліснику він вирішує лісом......він основний у ВСІХ процесах.цей хаос потрібно було припинити 9 місяців назад .ЦЕ ЕЛЕМЕНТАРНО.мазурика переконали що те як сьогодні йде робота вигідно всім.створили міфічного й традиційного ворога ПИЛОРАМУ. і імітують процесс.охорони лісу.МИ ЦЕ ПРОХОДИЛИ З ПОПЕРЕДНІКАМИ.Результати відомі. ВЛАДА РОЗБЕРИСЬ У ЦИХ ПРОЦЕСАХ ЦІНА ПИТАННЯ БІЛЬШЕ 800 000 000 гр. І СПОКІЙ ТА ПОРЯДОК В ГАЛУЗІ
Прохожий Показати IP 19 Березня 2015 11:57
"Зауважимо, що згідно із законами України, заборонено вивозити з держави лісоматеріали у вигляді необробленої деревини, зокрема ліс круглий у вигляді колод, стовпів та пиломатеріали товщиною понад 70 міліметрів з транспортною вологістю більше як 22 відсотки." - де ви такі закони бачили, це був лише проект який прийняли нещодавно в першому читанні, на даний момент його поправили, знявши 70 мм та 22%, журналісти перевіряйте що пишите!!!!!!!!
николай. Показати IP 16 Квітня 2016 00:26
а я бы еще и всех наших куда нибудь экспортував рокив так на 15за зфективное разворовывание волыни..за нищету людей....за крохоборство ваше

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus