USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Електронний лікарняний: як оформити та чи можна його отримати дистанційно

2 Листопада 2021 10:34
Електронні лікарняні, які в Україні почали видавати від 1 жовтня, - один із найважливіших кроків до режиму без паперів у сфері охорони здоров'я, який допомагає зменшити навантаження на лікарів та спростити отримання страхових виплат для пацієнтів.

Як оформити е-лікарняний та чи можна його отримати дистанційно, повідомляє ТСН.

Як оформити

Щоб відкрити лікарняний, пацієнт обов'язково мусить відвідати сімейного лікаря, а от закрити його можна автоматично онлайн. Це означає, що громадянам не потрібно після одужання знову йти до медзакладу, стояти в черзі та контактувати з іншими людьми, щоб закрити лікарняний. Тепер пацієнтам це можна робити дистанційно, а в електронній системі тепер є змога перевірити, скільки листів непрацездатності виписав лікар і кому.

Алгоритм отримання е-лікарняного:

Після обстеження пацієнта лікар формує медичний висновок. Пацієнт, маючи скарги на самопочуття, так само приходить на приймання до лікаря. Після приймання лікар створює електронний медичний висновок про тимчасову непрацездатність в електронній системі охорони здоров’я. Тобто фіксує, що пацієнт в цей момент хворіє і не може виконувати свою роботу.

Формує його у Реєстрі та запевняє електронним підписом. Лікар підписує цей електронний документ своїм кваліфікованим електронним підписом.

Пацієнт отримує смс.

Далі документ потрапляє до Реєстру Пенсійного фонду.

Там формується електронний листок непрацездатності - документ, за яким нараховуються виплати.

Пацієнт отримує другу смс і може побачити свій електронний лікарняний через електронний кабінет на сайті Пенсійного фонду.

Роботодавець також бачить документ на порталі ПФУ.

Чи можна отримати електронний лікарняний дистанційно

І так, і ні. Тобто отримати після одужання дистанційно лікарняний можна, але для того, щоб його відкрити, - йти до лікаря доведеться. Тобто, що відкрити лікарняний, пацієнту обов'язково необхідно особисто прийти до нього на приймання.

Лише після особистого приймання пацієнта сімейний лікар має право відкривати електронний лікарняний. Заповнюючи документ, він обов'язково вносить інформацію про діагноз та стан пацієнта, зазначає терміни лікарняного (з врахуванням можливого продовження). Після внесення всіх даних на спеціальному вебпорталі сімейний лікар обов'язково ставить свій електронний підпис.

І якщо пацієнт одужає в попередньо визначений сімейним лікарем термін, лікарняний закриється автоматично, тобто без особистого візиту до медичного закладу. Проте, якщо лікарняний потрібно подовжити, пацієнту доведеться ще раз відвідати свого лікаря. Під час цього візиту сімейний лікар оцінює стан здоров’я хворого і переконується в необхідності подовження лікарняного.

Читати також: У МОЗ роз’яснили, у яких випадках видаватимуть паперові лікарняні

Чи можна отримати електронний лікарняний заднім числом

Видати е-лікарняний заднім числом можна тільки в трьох випадках:

- якщо пацієнт перебував за кордоном;

- якщо людина була в процесі переїзду з одного регіону до іншого;

- у разі технічної несправності електронної системи охорони здоров'я.

Як роботодавцю перевірити е-лікарняний своїх працівників

Роботодавець зможе перевіряти лікарняні листки своїх працівників. Для цього роботодавцю необхідно мати електронний підпис та зайти в особистий кабінет, який розміщений на вебпорталі Пенсійного фонду. Перевірка електронного лікарняного листка відбуватиметься за ідентифікаційним номером працівника.

Нагадаємо, що електронні лікарняні в тестовому режимі запустили ще на початку літа. Повністю відмовитися від паперових довідок планували від 1 вересня. Але не всі медзаклади встигли до цього підготуватися. Тому дату переходу в онлайн відтермінували ще на місяць.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Лучанка Показати IP 2 Листопада 2021 14:47
Дебілізм. Хворий з температурою 39' , симптомами КОВІД має їхати в поліклініку в громадському транспорті, чекати годинами в черзі, щоб йому відкрили е-лікарняний. Зате коли він вже здоровий і нікого не заразить, йому закриють його он-лайн. Держава не турбується щоб лікар переконався, що людина здорова, головне переконатися, що вона хвора. І не турбує, що при цьому наражає на небезпеку своїх громадян. Нехай хворий заражає в транспорті здорових, і додає інфекцій іншим хворим.
Алена Показати IP 2 Лютого 2022 17:05
Я повністю з Вами згідна це точно дебілізм всі кричать про ізоляцію коли хворий а візит до лікаря де повно народу?
Алекс Показати IP 9 Лютого 2022 19:58
"Це гірше за гумор"-таке трапилось зі мною позавчора..Черга з півсотні кашляючих,сопливих і,напевне,-з підвищеною температурою і важким станом,здоровій людині витримати це стояння годинами нелегко.І це під час зростання захворювань...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus