USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

В Україні дозволили відкривати е-лікарняний без візиту до лікаря

9 Лютого 2022 13:33
В Україні відтепер можна відкрити електронний лікарняний без візиту до медичного закладу. Пацієнт з ознаками грипу, COVID-19 чи інших респіраторних інфекцій може отримати консультацію дистанційно.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства охорони і здоров’я.

Відповідний наказ розробили в МОЗ. Таке рішення пов’язане з необхідністю безперервно надавати медичну допомогу та зменшити навантаження на лікарів.

«Ні для кого не секрет, що пандемія позначилась на медичній системі. Якщо порівнювати «допандемійні» часи, то зараз навантаження на усіх лікарів збільшено в рази. Щоб хоча б якось зняти частину навантаження з медиків, ми вирішили зменшити час прийому на відкриття медичного висновку про тимчасову непрацездатність для людей, які мають симптоми, як під час COVID-19», – пояснила деталі рішення заступниця міністра охорони здоров'я Марія Карчевич.Тобто в разі наявності симптомів гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, грипу або гострої респіраторної інфекції пацієнт може зателефонувати до свого лікаря й отримати від нього рекомендації щодо лікування.
За результатами такої консультації лікар може сформувати медичний висновок про тимчасову непрацездатність (МВТН) на період до 5 днів, який є основою для відкриття електронного лікарняного. Якщо хвороба триватиме довше, пацієнт має звернутися до лікаря на особистий огляд для подовження строку своєї непрацездатності шляхом створення нового МВТН у межах цього випадку.

Нагадаємо, з 1 жовтня 2021 року лікарняні в Україні почали оформлювати тільки в електронному форматі. Система е-лікарняних у тестовому режимі запрацювала з червня. З 1 вересня медзаклади мали припинити видавати паперові довідки.

Також у МОЗ пояснили, за яких умов дозволили видавати паперові довідки про лікарняний до 1 травня 2022 року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus