USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Епідемія ВІЛ/СНІД: чортова дюжина часу

1 Грудня 2009 16:37
Епідемія СНІДу в Україні триває тринадцять років. Спеціалісти стверджують, що нині збільшується кількість хворих осіб, у яких ВІЛ переходить у кінцеву стадію – СНІД. Помирають переважно люди віком 20-40 років. Всього за період епідемії від СНІДу на Волині померло 217 осіб, з них – семеро дітей.
Законодавством не передбачено обов’язкова перевірка на ВІЛ/СНІД, вона є добровільною. Тому істинної картини про кількість хворих не знає ніхто.
«Серед осіб, які звернулися за період епідемії на обстеження виявлено 2490 громадян, хворих на ВІЛ. Проблемою є те, що люди приходять обстежуватися тільки тоді, коли їм вже запекло. Буває так, що звертаються дуже пізно. Зобов’язані здати кров на виявлення ВІЛ/СНІД вагітні жінки, хоча це й також є добровільним. Обов’язково обстежуються на ВІЛ донори. Такі аналізи здають люди, які виїжджають за кордон і держава, куди вони їдуть вимагає сертифікат про обстеження на ВІЛ/СНІД», - говорить лікар-методист обласного центру профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІД Віталій Томашук.

У Центрі розповідають, що близько 70 відсотків ВІЛ-інфікованих хворі  ще й на туберкульоз. Не набагато відстає по показниках і наркоманія. Цього року з 309 нововиявлених випадків 38 ВІЛ-інфікованих  - люди, які приймають наркотики.
Заразитися через кров можуть не тільки наркомани, які використовують одну голку. Якщо у манікюрних салонах, перукарнях, під час проколів  вух та інших частин тіла використовуються нестерильні інструменти, то ймовірність зараження зростає. Коли цими інструментами попередньо поранили хворого на ВІЛ/СНІД, наступний клієнт може стати новою жертвою вірусу імунодефіциту людини. Проте, у Центрі запевняють, що на Волині таких випадків зараження не зафіксовано.

Останні три роки ВІЛ-інфекція частіше почала передаватися статевим шляхом. Цифри говорять самі за себе: за 10 місяців 2009 року через кров інфіковано 22,4 % осіб, а статевим шляхом – 29,4 %.
«Подивіться як наша молодь поводить себе на вулицях, у відкритих місцях, не кажучи про дискотеки. Коли читаєш лекцію учням, студентам – всі розуміють проблему, знають про способи зараження, але в суспільстві ведуть себе по-іншому», - каже Томашук.
 

Завдяки проведенню антиретровірусної терапії у вагітних жінок відсоток передачі вірусу імунодефіциту від матері до дитини знизився з 30 % до 0,01 %. Цього року на Волині 45 дітей народилося від ВІЛ-інфікованих матерів.
Якщо вчасно виявити ВІЛ та надати хворому фахове лікування, то життя інфікованого вірусом імунодефіциту людини  можна продовжити на кілька десятків років, кажуть медики. Лікар-інфекціоніст призначає хворому лікування, а термін прийому препаратів – ціле життя.
 

«Вірус можна «приспати», щоб він не розмножувався в організмі. Але до лікування потрібно ставитися дуже відповідально, а не вести безладний спосіб життя», - застерігає Віталій Томашук
В Центрі запевняють, що реактивами та ТЕСТ-системами забезпечені повністю. Аналіз на ВІЛ/СНІД є безкоштовним. Втім, державного фінансування ВОЦПБ СНІД таки не вистачає. Центр виручають благодійні фонди, в тому числі і міжнародні.
 

 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
seal Показати IP 1 Грудня 2009 18:21
СНІД дійсно проблема нашого світу. І боротися з нею потрібно спільними зусиллями. Насамперед відкинути ханжество. Адже не раз доводилося чути несхвальні відгуки щодо реклами презервативів. Та й у багатьох побутує думка, що СНІД це не про мене. Я ж, мовляв, не наркоман, статевий партнер у мене один і т.д. і т.п. Але ж заразитись можна і цілком випадково (наприклад, наштрикнувшись на голку, кинуту під кущем хворим наркоманом та ін.).
seal Показати IP 1 Грудня 2009 18:22
Окрема подяка ВН за фотки. Класна соціальна реклама. Респект.
OrestN Показати IP 1 Грудня 2009 20:37
тут мова не про якесь ханжество має йти а про нашу мораль. Як це нормальна, твереза людина може "наштрикнутись на голку, кинуту під кущем хворим наркоманом" - це треба якоюсь мавпою бути? Навіщо писати таку маячню?
Юка Показати IP 1 Грудня 2009 21:48
До OrestN: і зовсім це не маячня. особисто я знаю людину, яка, працюючи у супермаркеті, випадково наштрикнулася на заражену голку в туалеті закладу, прибираючи пакети зі сміттям. обачність обачністю, але й від таких випадків ніхто не застрахований
Юка Показати IP 1 Грудня 2009 21:49
від деяких фоток аж мурашки по шкірі. у надто вразливих людей вони навіть саме бажання надовго можуть відбити
seal Показати IP 1 Грудня 2009 23:35
to OrestN. Ну чому Ви так прямолінійно сприймаєте мій комент. Пройдіться по дитсадках у вечірній час і побачите як потім зранку ДІТИ можуть випадково наштрикнутися на кинуті наркоманами шприци. До речі такі сюжети неодноразово показували у Надзвичайних новинах по ІСTV. А у під'їздах Ви ніколи не спостерігали кинутих шприців? А їх же потім прибиральницям піднімати. І не факт, що ним не вколешся. А Ви кажете маячня.
seal Показати IP 1 Грудня 2009 23:36
to Юка. Дякую за підтримку. Саме про такі випадки я й мав на увазі.
Hatahama77 Показати IP 2 Грудня 2009 17:24
фотки просто фантастичні. так тримати! ;)
Вася Показати IP 3 Грудня 2009 14:04
А без пошлостей нельзя обойтись?
jgyf Показати IP 3 Грудня 2009 17:52
Ви що подуріли таке ПОРНО ПОКАЗУВАТИ! СНІД тут нідочого! А Ви кажете - МОРАЛЬ!!!
Дмитро Тимощук Показати IP 3 Грудня 2009 19:15
Просто нема слів, таке поважне видання і такі фоткі. ЛЮДИ!!! Це діти можуть побачити! Це ж порнографія. Я прихильник "високого" мистецтва, але це всі межі переходить. На головній сторінці у вас секс з скорпіном!!!!! І ви вважаєту, що це нормально?
Таня Показати IP 3 Грудня 2009 20:07
Деякі фото і справді заставляють задуматися. Навіщо так людей лякати. Так диви і лідируючі позиції по дітонародженню втратимо :):):)
Заноза Показати IP 4 Грудня 2009 17:58
Дмитро Тимощук: по-перше, до вашого відома, певно відсотків з 90 Інтернету - то суцільне порно. Дєвачкі, мальчікі, тварини, я не виключаю, що навіть зі скорпіонами десь шось є. По друге, СНІД - дійсно вбиває. Людей треба шокувати, вони повинні боятися. Я за шокуючу соціальну рекламу!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus