USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Фахівці перевірили якість води у Світязі, озеро – одне з найчистіших в Україні

3 Жовтня 2023 12:28
Озеро Світязь – найглибше і найбільше прісноводне озеро Західного Полісся. Щороку антропогенне навантаження на природньо-аквальні комплекси зростає, тому виникає необхідність у проведенні гідрохімічних досліджень якості води.

Про це повідомляє Шацький національний природний парк.

Регіональним офісом водних ресурсів Волинської області, Лабораторією моніторингу вод та ґрунтів двічі на рік, на початку і в кінці відпочинкового сезону, проводиться аналіз якості води у восьми озерах Шацького національного природного парку: о. Світязь, о. Люцимер, о. Чорне Велике, о. Пісочне, о. Пулемецьке, о. Луки-Перемут, о. Острів’янське, о. Кримно.

Читати ще: «Війна все перекреслила»: у нацпарку на Волині поменшало туристів

За одержаними загальними гідрохімічними показниками, якість води відповідає санітарним нормативам. Проаналізувавши отримані результати, фахівці встановили, що вода в озері Світязь має відновний потенціал, тобто така вода типова для підземних вод, де присутні метали низьких ступеней валентності.
«Оцінка динаміки покомпонентного хімічного складу води в озері Світязь дозволяє зазначити, що вода на досліджуваній ділянці немінералізована та її компонентний склад фактично повністю відповідає регламенту санітарно-хімічних показників безпеки і якості, незважаючи на збільшення рекреантів, які відвідують територію Шацького національного природного парку.

Тому можна вважати, що озеро Світязь – екологічно стійке та залишається одним із найчистіших в Україні», – йдеться в повідомленні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus