USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Чи надовго піднявся рівень води у волинському Світязі. Що кажуть фахівці

3 Травня 2023 19:34
Показники рівня води у Світязі почали записувати з 60-х років минулого століття. Нині науковці спостерігають пікове наповнення озера – 170 сантиметрів.

Про це розповіла Суспільному начальниця метеорологічної станції «Світязь» Руслана Вільнер.

З її слів, з 2015 року вода у Світязі почала відходити й цей процес тривав чотири роки, доки не опустився до позначки 97 сантиметрів. Нині спостерігають наповнення озера водою.

«Востаннє таке було в 90-х роках минулого століття», – каже метеорологиня. Як додає, найвищий рівень зафіксували на позначці 190 сантиметрів, найнижчий зафіксували у 1969 році – 86 сантиметрів.

Нинішнє наповнення водойми заступник директора з наукової діяльності Шацького національного природного парку Василь Матейчик називає закономірним, бо є дощові роки, а є сухі, вони змінюються циклічно. Каже, що через свердловини спостерігають за рівнями напірних та ґрунтових вод.
«Ми бачимо, що Світязь на сьогодні фонтанує, тобто, є повне розвантаження підземних вод, а ґрунтовка залишається на місці, залежно від опадів», – каже фахівець.

З його слів, вода періодично відходить, згодом озеро знову наповнюється та Світязь повернувся до свого нормального рівня.

«Упродовж останніх років йде коливання рівня води в озері орієнтовно на пів метра, – каже Василь Матейчик, – це нормальне явище, зараз більший рівень води, влітку буде менший».
Василь Матейчик пояснює підвищення рівня води у Світязі збільшенням опадів. Ще одна причина, каже – це шлюз, який встановлений неподалік урочища «Гряда». Цю гідротехнічну споруду відновили чотири роки тому, коли було різке обміління водойми.
«2019 року було прийняте рішення перекрити шлюз, щоб не допускати витоку води з озера, бо це єдина артерія, з якої вона витікає. Як бачимо, по рівню Світязя він виконує свою роль», – говорить науковець.

Технік-метеоролог Дмитро Бражник щодня одягає спецодяг та йде вимірювати рівень води у Світязі. Каже: цього разу на мірній лійці відмітка становить 62.

Керівниця метеорологічної станції Руслана Вільнер прогнозує, що більше підвищення рівня води цього сезону не буде. Пояснює: вперше за 20 днів зафіксували зниження на 1 сантиметр. А подальший спад, додає, зумовить випаровування через підвищення температури повітря та вітер.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus