USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

ФАПи, клуби, бібліотеки: скільки сіл на Волині отримали швидкісний інтернет за бюджетні гроші

1 Листопада 2021 15:26
Станом на 1 листопада лише у трьох громадах заклади соціальної сфери підключили до інтернету за кошти державної субвенції. Обіцяна швидкість інтернет-з’єднання, до слова, доволі висока, вона дозволяє вантажити великі файли за лічені секунди.

Дані про освоєння інтернет-субвенції регіонами Мінцифри постійно оновлює на відповідному дашборді.

Нагадаємо, в державному бюджеті на 2021 рік передбачена субвенція на підключення до широкосмугового інтернету закладів соціальної інфраструктури у сільській місцевості. Для реалізації проєкту «Інтернет-субвенція» уряд розподілив 483,8 мільйона гривень між 670 територіальними громадами. Прийом офіційних заявок тривав до 28 травня. А згодом у кожній з областей проходили обстеження наявності волоконно-оптичних мереж.

За результатами перевірок, у 2021 році на ці заходи волинським громадам погоджено фінансування у розмірі 4,2 мільйона гривень. Заплановано за ці кошти збудувати 197 кілометрів оптичних мереж, підключити до оптичного інтернету 74 заклади соціальної сфери (34 ФАПи, 20 будинків культури, 8 шкіл, 6 бібліотек, 3 заклади дошкільної освіти, 1 лікарню, 1 пожежну частину і 1 заклад Мінсоцполітики).
Загалом анонсовано, що цьогоріч на Волині буде проведено мережі до 41 села з 16 громад. Повний список громад і сіл, де планують підключити інтернет, можна прочитати за посиланням.

Загалом перші заклади в Україні до інтернету за кошти державної субвенції почали підключати ще з 9 вересня. Наразі підключено 557 соцзакладів у 235 селах 103 громад України. Проте на Волині перші підключення відбулися 25 та 26 жовтня.
Зокрема, 25 жовтня підключено 14 закладів Вишнівської громади в селах Вижгів (будинок культури, ФАП), Ладинь (будинок культури, ФАП, бібілотека), Мосир (бібліотека, будинок культури, ФАП), Замлиння (ФАП), Терехи (ФАП), Висоцьк (будинок культури, бібліотека, ФАП, школа). Підрядником на усіх об’єктах виступило ТзОВ «ЮАІНЕТ Плюс».
Наступного дня підключили три об’єкти Маневицької громади у селах Майдан (ФАП) та Мала Яблунька (ФАП, будинок культури). Уже 1 листопада до інтернету підключили будинок культури у селі Семки Колківської громади. Підрядником робіт у цих громадах стало ТзОВ «Бізнес і технології».

Середня швидкість завантаження (download) для волинських закладів, йдеться в офіційній інформації, становить 951 Мб/с, передачі (upload) – 891 Мб/с. Така швидкість дозволяє завантажити фільм в чудовій якості, розміром 5 гігайбт, всього за 40-50 секунд.
Для прикладу, середньостатистична швидкість підключення в приватних квартирах та будинках у Луцьку становить 20-100 мегабіт, тобто в десятки разів менше.

До слова, на загальному дашборді можна подивитися фото самого закладу, який підключили до інтернету, фото електроопори, яку використали для підключення і перевірити швидкість з’єднання через Speedtest.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 1 Листопада 2021 15:36
Який ужас ці будівлі.
ага до Анонім Показати IP 1 Листопада 2021 17:07
враження,що це 30роки минулого століття! і там бракує тільки інтернету,,,,жах

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus