USD 38.80 39.15
  • USD 38.80 39.15
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Фекалії, відходи чи «партизанські» зливи: у Луцьку шукали причини смороду

11 Квітня 2017 17:49
Джерелом нестерпного запаху, який останнім часом шириться містом, можуть бути поля фільтрації Гнідавського цукрового заводу. Але виробничі потужності полів дозволяють приймати і інші відходи, які в поєднанні одне з одним могли каталізувати поширення смороду.

Про це йшлося під час виїзного засідання громадської ради при Волинській облдержадміністрації.

Смороду в місті, який з’явився декілька місяців тому, не помічали хіба ті, хто в Луцьку не бував – неприємний запах простягався від ЛПЗ до 33-го кварталу і навіть далі. Лучани забили на сполох лише тоді, коли через це почали страждати діти – відвідувачі садочків стали скаржитись на погане самопочуття.

Відтак, ініціативна група жителів Луцька, ближніх сіл - Гірка Полонка, Баїв - на чолі з Наталією Гребенкіною звернулись до громадської ради з проханням посприяти у вирішенні питання. Жінка каже, що неприємний запах шириться з полів фільтрації Гнідавського цукрового заводу, котрі знаходяться поблизу Гіркої Полонки. Оскільки це – приватна територія, то заборонити вивіз нечистот туди можна лише за вироком суду. Для цього, зі слів Наталії Гребенкіної, вони і вимагають провести експертизу відходів та притягнути до відповідальності тих, через кого сморід поширюється.

Рецепт «пирога»: барда, стоки з Гіркої Полонки, Вересневого та «партизани»

Для того, аби встановити причину смороду, слід розібратись, що саме його спричиняє. На поля фільтрації, які належать заводу (а саме вони, відповідно до попередньої версії, і є причиною нестерпного смороду), вивозять стоки з Гіркої Полонки та Вересневого.
Проте, як повідомляє голова правління ПАТ «Гнідавський цукровий завод» Ростислав Новосад, до них додалися відходи з біаетанольного цеху, який діє на території заводу (зокрема, мелясна барда). Відтак, сморід міг з’явитись через те, що відходи вступають в реакцію між собою.

Проте нині ситуація не найгірша – поки не сезон, завод не скидає на поля, площею в 90 гектарів, відходи виробництва. Відтак, невідомо, який «мікс» утвориться з підвищенням температури і додаванням ще одного джерела відходів.

Не виключають і можливість несанкціонованих зливів від інших виробництв – зокрема, після минулорічного скандалу підозрюють «ковбасників». Ростислав Новосад каже, що територія полів закрита, але він не виключає ймовірність того, що хтось має ключ та зливає сюди відходи тихцем.

Справедливості заради Новосад зауважує, що близько 70% відходів, які виливають на поля, з Вересневого. Ще близько 20 машин на тиждень офіційно привозить Гірка Полонка. В теорії вирішення проблеми доволі просте: заборонити доставляти стоки з цих сіл. Проте це, зі слів місцевої влади, спричинить ще більшу катастрофу.

Гірка Полонка

Сільський голова Гіркої Полонки Ніна Симонович розповідає, що село було б раде відмовитись від вивезення стоків на поля фільтрації. Проте, для цього їм потрібно 2 мільйони гривень, аби добудувати каналізаційно-насосну станцію. Її протяжність дозволить «врізатись» в луцьку мережу і всі стоки спрямовувати на очисні споруди. Відповідно до попередніх планів, будівництво, при наявності фінансування, планують завершити вже цього року.

«В іншому випадку, куди дівати нам стоки, просто немає місця. Ми вдячні Ростиславу Новосаду, що дозволив користуватись полями фільтрації, ми завозимо туди стоки автомобілем офіційно», - каже Ніна Симонович.

Сільській голові пропонували вивозити стоки не в поле, а на очисні споруди, що в районі вулиці Володимирської у Луцьку, проте Ніна Симонович переконує, що сільський бюджет цього «не потягне».

Вересневе

Що стосується Вересневого, звідки й надходить більшість відходів на поля, то там діє новозбудована станція, яка мала б вирішувати цю проблему. Проте, її потужності не вистачає, тому з районів стоки качають на завод, а звідти – на поля фільтрації.

Мелясна барда - компонент, який, відповідно до теорії, «не подружився» з іншими відходами, що й спричинило сморід. Проте Ростислав Новосад каже, що найближчим часом на заводі встановлять нове обладнання, що дозволить суттєво покращити ситуацію. А взагалі, з його слів, можна обійтись без викидів повністю – щоправда, для цього потрібно запустити утилізаційний комплекс, який обійдеться в 15 мільйонів євро.

«Партизани»

Місцеві мешканці впевнені – не обійшлось в цій «брудній» справі і без тих, хто зливає нечистоти на поля потайки. Аби перевірити цю теорію, відвідали поля фільтрації. На першому з них – невеликий замок та шлангбаум, що навряд чи став би на заваді людині зацікавленій.
Камера не передасть запахи (що й на краще для наших читатів), але коли «відпускають» рвотні позови, можна розрізнити в смороді чіткі нотки жому, який залишається в результаті виготовлення цукру з буряка в тандемі з фекальними відходами.



Проте на сусідньому полі «букет» вже зовсім інший – запах в рази стійкіший, ноток жому не чутно. На землі – дивні плями темного кольору, а у воді щось стійко бродить (це чітко видно по бульбашках, які піднімаються з поверхні). Зі слів присутніх, стокові відходи виглядали б по-іншому і мали б інший запах.

Хто винен і що робити?

На місці працівники знімають проби токсичності, проте далі цього діло не пішло – контролюючі органи, які мали б відслідковувати ситуацію, мають змішані повноваження.
Санстанції, як такої, тепер немає. Тож представник Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, який був присутній під час виїзного засідання ради, зазначив, аби чітко встановити, що саме видає такий запах і яку небезпеку це в собі несе, потрібно робити спеціальні дослідження (в тому числі – лабораторні). А для цього має бути певне розпорядження.

Голова громадської ради при ОДА Олександр Волянюк каже, що після виїзного засідання рада збереться ще раз, аби напрацювати програму дій. Для початку, спрямують листи-звернення на контролюючі органи та місцеві ради з вимогою повпливати на ситуацію.

Адже якщо через сморід вже страждають діти, то залишається лише здогадуватись, якими можуть бути наслідки екологічної проблеми, коли до викидів додадуть відходи з цукрового заводу, а температура повітря «перевалить» за 20 градусів тепла.
Через поле - житлові будинки району ЛПЗ
Через поле - житлові будинки району ЛПЗ
Цукровий завод
Цукровий завод
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 17
Місцевий Показати IP 11 Квітня 2017 18:22
На Грушевського тільки потемніє сморід жахливий!!!
Клава Показати IP 11 Квітня 2017 19:01
А звідки берется "Мелясна барда" і вонідло у центрі і привокзальному районі , від вокзалу до КРЦ " Промінь" ??? Особливо як тільки темнїє у місці ???
Роман до Клава Показати IP 28 Травня 2017 21:55
найпевніше затягує до вас із цих самих полів через різницю в нагріванні і остиванні тут в полі і у місті і певного вітру. Сумніваюсь, що звідкись іще тягне: сморід по всьому місту один і той самий.
Анонім Показати IP 11 Квітня 2017 19:13
Це хімічна атака Сиріі разом з Путіним, я чую слід іде звідти, і мусор вони до нас таемно завозять, це вони нас хочуть знищити
Данілін Показати IP 11 Квітня 2017 19:54
Шо за джип з неукраїнськими номерами?
Санька до Данілін Показати IP 13 Квітня 2017 06:07
Це той джип на якого держава виділила 300000грн!
123456 Показати IP 11 Квітня 2017 20:01
І що тут скажеш - зі слів керівника цукрового заводу вине населення, а не він з його самогонним заводом))) перш ніж ставити обладнання і запускати спиртосамогонний завод потрібно було б екологічним службам перевірити очисні споруди і їх пропускну потужність, а не за хабар, мабуть, давати відповідний дозвіл)))) поки видадуть відповідне розпорядження, розроблять план дій, ми будемо помирати від смороду цукрового заводу, де незрозуміло яким чином розмістили самогонне обладнання. Тому я, мешканець ДПЗ, пропоную - заборонити виробництво спирту на території, яка не пристосовано для того - існуюче поле і очисні споруди визначені лиш для роботи цукрового заводу у холодну пору року))))
45 до 123456 Показати IP 11 Квітня 2017 22:45
ну певні роки цукровий працював і цілий рік на привізній сировині (кубинській), не страшно. Запах був сильний, але пахло таки жомом-мелясою, а не гівном, перепрошую. А тут просто дозволили на відстійники виливати асенізаторам. Він каже, що тільки по договорах 100 машин в місяць, що теж немало для відкритої площі. Але ж очевидно, що ті асенізатори возять туди без всякого обліку, от і маємо...
Анонім Показати IP 11 Квітня 2017 20:03
шо сказати европа
шеф Показати IP 11 Квітня 2017 20:14
ну реально страшно за бездіяльність влади в цілому. заводи не будуєм очисні споруди збудувати також не цікаво .розуму обслуговувати те що в спадок дісталося навіть не має .
Я не робот Показати IP 11 Квітня 2017 21:52
Зате навчилися гарно піаритись на флешмобах
Анонім Показати IP 11 Квітня 2017 22:41
Та да.. Смердить по всьому місту. Сьогодні вдень смерділо на Львівській біля Нашого Краю а ввечері в центрі. Якийсь блукаючий кошмар.
місцева Показати IP 12 Квітня 2017 06:06
Підпільно відходи вивозили завжди і це не створювало такого смороду. Проте у 2016 році с.Гірка Полонка під шумок ремонту доріг вивели у відстійники трубу, за пару місяців маємо цей жах. Тут і досліджувати нічого, просто треба копнути глибше на перехресті вул. Львівська та вул. Миру (с.Городище-1).
Віктор до місцева Показати IP 12 Квітня 2017 07:41
Тільки та труба не працює іще. Бо як лилося у рівчак неподалік мого будинку так і ллється. Причому запах того каналізаційного зливу іще казковий в порівнянні з тим, чим несе з відстійників
Віктор Показати IP 12 Квітня 2017 07:46
Кожен день проїжджаю мимо. І помітив такий цікавий нюанс: на одному в'їзді до відстійників дуже давно не було шлагбауму, а вчора він різко матеріалізувався.. і слова представника цукрового заводу про "може хтось і має ключі" заставляють задуматись що він явно про якісь привозні викиди знає але не признається
до прокуратури Показати IP 12 Квітня 2017 20:18
питання ПРО СВІДОМЕ забруднення земель фекальними відходами та приховування цієї інформації від громадськості, яке містить ознаки злочину, передбаченого ст.ст. 238, 239, 254 КК України. учасники : голова правління ВАТ "Гнідавський цукровий завод" Р.Новосад, сільський голова Гіркополонки Н.Симонович
Селянин Показати IP 1 Травня 2017 12:31
Куди дивиться влада!!!! Дихають цим всі і ваша сімя також!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus