USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Фіалки, вирощені волинянкою, припали до душі квітникарям із різних регіонів України

24 Листопада 2018 22:15
Яскраві клумби на обійсті жительки Любешева Анни Кух милують око з ранньої весни до пізньої осені, а от на підвіконнях вазони цвітуть цілий рік. Жителька райцентру вже понад чотири десятиліття вирощує квіти, пише газета Волинські Новини від 22 листопада.

«Пам’ятаєте, як починалася мода на лілії? Я ними захопилася, ще коли працювала лаборантом у санепідемстанції. Цибулини виписували поштою, бо їх не можна було ніде купити. А коли люди розвели в себе екзотичні сорти, почали продавати на ринку чи обмінюватися «дітками». Як вийшла на пенсію і з’явилося більше часу, почала вирощувати вазони», – каже Анна Кух.

Захоплення квітникарки поділяє донька. Разом із мамою вони читають в інтернеті поради фахівців, діляться досвідом на форумах, пересилають одне одному нові сорти рослин. Лише фіалок на підвіконні Кухів цвіте понад 10 сортів. Жінки діляться листочками вподобаних кущиків з усіма охочими. А фіалки з Любешева припали до душі квітникарям із різних регіонів України. Ще ніхто не скаржився, що листочки не прижилися.

«Я загортаю їх у вологу ватку і кладу в целофанову торбинку. Вже удома листочки треба помістити в пляшечки з темного скла (я використовую з-під ліків). Вода має бути дистильована. Якщо такої нема, треба вкинути в пляшечку таблетку активованого вугілля. Листочки не мають торкатися стінок пляшечки. Коли з’являться корінчики, листочок можна садити в горщик», – провадить пані Анна.

Найбільше фіалки люблять спеціальний ґрунт, придбаний у крамниці. Горщик має бути невеличкий, з дірочками для дренажу й піддоном. Квітникарка радить поливати вазони знизу – поставивши їх на годинку в широку миску з водою. Фіалки самі візьмуть потрібну кількість вологи. Якщо рідини забагато, її треба вилити з піддона.

Фіалочки пишно квітуватимуть на освітленому підвіконні. Господиня переконалася, що вони гарно ростуть у кухні. Особливих секретів вирощування Анна Кух не має. Каже, що не пересаджує квітів на молодик чи повню, не чіпає і за день до та після цих фаз нічного світила. Підживлює рідким добривом для фіалок. Жінка переконана: кожна людина має свою квітку, догляд за якою даруватиме душевний спокій, здоров’я і позитивну енергію.

СЕКРЕТИ ДОГЛЯДУ ЗА ФІАЛКАМИ

Фіалки мають дуже ніжну кореневу систему. Тому вони не ростимуть на важких чи кислих землях. Найкраще купити готовий ґрунт. Бажано додати розпушувач вермикуліт, який допоможе утримувати вологу і постачати корені киснем. Застій води призводить до загнивання коренів фіалок, тому на дні горщика має бути дренаж – пінопласт, керамзит.

Із часом навіть найлегша й пухка земля злежується і виснажується. Тому треба регулярно розпушувати та оновлювати верхній шар, а самі фіалки періодично пересаджувати.

Надмірна густота кущиків може бути причиною, що фіалка відмовляється цвісти. Фіалка – дуже світлолюбна рослина. Однак прямі сонячні промені можуть спричинити опіки листочків. Найкраще місце для неї – широке підвіконня, не впритул до скла. Ідеально, якщо за вікном будуть крони дерев, які пом’якшуватимуть і розсіюватимуть сонячне світло. Якщо дерев нема, фіалки доведеться притіняти, частково закриваючи скло.

Квітуча фіалка не любить спеки, холоду й різких перепадів температури. Оптимальна температура – 18-24°С.

Якщо повітря сухе, його треба зволожувати за допомогою розприскувача. В опалювальний період у міських квартирах можна класти на батареї вологі рушники.

Якщо у холодну пору року фіалці не давати цвісти й виламувати квітконоси, влаштовуючи примусовий період спокою, вона прекрасно переживе зиму без додаткового зволожування повітря. Не варто забувати про підживлення фіалок. Узимку раз на місяць вазони слід полити водою з рідкими добривами. Згодяться чайна заварка, кавова гуща, настій дріжджів, апельсинових шкірочок або цибулиння.

Порушити цвітіння можуть хвороби та шкідники. Тому треба регулярно оглядати кущики і вчасно обробляти проти шкідників.

Оксана КУЦИК

Любешівський район
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus